Zakonom je propisano da DIK cijeni ispunjenost uslova za utvrđivanje kandidature za predsjednika Crne Gore nakon što je kandidatura zvanično podnijeta… Donesena odluka je selektivna i usmjerena samo na dva lica — naglašava Mugoša

Mugoša: Mandić i Spajić još nisu kandidati, pa DIK nema nadležnost da se obraća organima drugih država

Mugoša, Foto: Luka Zeković

Ne postoji zakonska nadležnost Državne izborne komisije (DIK) da kod organa u drugim državama utvrđuje da li lica koja još formalno nisu predsjednički kandidati, imaju prebivalište u drugim državama — kazao je danas «Vijestima» predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

On je to rekao nakon što je DIK ranije danas donio odluku da se obrati kolegama u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije, sa zahtjevom da li jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi. Mugoša je glasao protiv te odluke.

Prema informacijama «Vijesti», Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS) predložili su na sjednici DIK-a da se uputi zahtjev RIK-u, predstavnik DF-a je to podržao, dok su Demokrate napustile sjednicu. Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i civilnog sektora u DIK-u, bili su uzdržani.

Mugoša ocjenjuje da je donesena odluka selektivna i usmjerena samo na dva lica, iako je, prema njegovim riječima, u javnosti više njih najavilo potencijalne kandidature za predsjedničke izbore.

Source link: www.vijesti.me