Preokret u vrhu HDZ-a, Dalmatinci se vratili na velika vrata i imaju četvrtinu svih ministara. I Kalmeta je pobjednik

Šime Erlić i Andrej Plenković, ulazak Erlića u Vladu velika je pobjeda i Božidara KalmeteDamjan TadiĆ/Cropix

Ulazak u Vladu Branka Bačića i Šime Erlića jasan je znak na koju se stranu naginje HDZ-ov stranački brod.

Bez funkcije je ostala slavonska uzdanica Nataša Tramišak. A akcije u Banskim dvorima ojačale su dalmatinskom HDZ-u. Uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek te ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, Dalmacija dobiva još dva ministra, što čini četvrtinu svih ministara iz redova HDZ-a.

Božidar Kalmeta time je konačno došao na svoje. Nakon pobjede HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima ovaj utjecajni HDZ-ovac tražio je jednu ministarsku poziciju za nekog iz zadarskog HDZ-a. Upravo Erlićevo ime u ljeto 2020. našlo se u bubnju pri odabiru ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Mladi zadarski HDZ-ovac zanat je u gradskoj upravi ispekao upravo na povlačenju novca iz EU fondova pa je avansiranje u tom resoru na nacionalnoj razini bio logičan nastavak njegove karijere.

Preokret u vrhu HDZ-a, Dalmatinci se vratili na velika vrata i imaju četvrtinu svih ministara. I Kalmeta je pobjednik

No osječko-baranjski župan Ivan Anušić uspio se tada izboriti da na tu poziciju ipak dođe Nataša Tramišak, koja se također prilično uspješnom u povlačenju novca iz fondova pokazala u njegovoj županiji. Zadarski HDZ tada je, kao utješnu nagradu, dobio čak pet državnih tajnika. Strateški raspoređenih po resorima iz kojih se na zadarsko područje trebalo slijevati i najviše novca. Među ostalim, poziciju je dobio i Erlić, i to u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

No Tramišak nikada nije kliknula sa svojim šefom u Vladi. Kada se prošlog proljeća prvi put otvorenije počelo govoriti o njezinoj smjeni, i tada se Erlić spominjao kao najizglednija opcija za njezina nasljednika. Anušić je, međutim, inzistirao da Tramišak ostane. A premijeru je očito bilo nezgodno ministricu koja je imala vrlo solidne rezultate u povlačenju europskog novca smijeniti u istom košu s ministrima kojima je, zbog sumnji u kriminalne radnje, USKOK bio za petama.

Nakon što mu je Ivan Paladina najavio svoj odlazak iz Vlade, premijeru se otvorila nova prilika, i on ju je iskoristio. U paketu s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine smijenio je i Tramišak. Bila je to izravna Plenkovićeva poruka svima u Vladi da neće dopustiti nikakvo soliranje. Ali i jasan signal Anušiću, koji se u međuvremenu isprofilirao kao jedini izravni kritičar premijerove politike unutar HDZ-a, da mu se neposluh neće isplatiti.

U trenutku kada je iz igre otpala Tramišak, Erlić je, kao dosadašnji državni tajnik u tom ministarstvu, postao logičan izbor za njezina nasljednika.

To, međutim, ne znači da će paralelno s reduciranjem Anušićeva utjecaja u Vladi doći i do slabljenja interesa Vlade za Slavoniju. Istok Hrvatske za HDZ je od strateškog značenja. Riječ je o jednoj od najčvršćih stranačkih baza HDZ-a u zemlji, u kojoj je HDZ-ov ključni cilj smanjiti širenje radikalne desnice predvođene Domovinskim pokretom. Koliko god se Plenković razilazio u stavovima s osječko-baranjskim županom, Slavonija, uvjeravaju u HDZ-u, ne bi zbog toga trebala trpjeti.

Ipak, neosporno je da je zadnjih godina iz Banskih dvora otpao čitav niz HDZ-ovih političara iz Slavonije. Gabrijela Žalac, koja je u Vladu došla iz Vinkovaca, Tomislav Tolušić iz Virovitice, Josip Aladrović iz Požege, a Tramišak iz Osijeka. Trenutno, boje Slavonije u Vladi brani jedino ministar obrane, Vinkovčanin Mario Banožić. Od ostalih visokopozicioniranih HDZ-ovih Slavonaca, Osječani Zoran Đuroković i Josip Škorić na čelu su Hrvatskih voda, odnosno Hrvatskih cesta.

Preokret u vrhu HDZ-a, Dalmatinci se vratili na velika vrata i imaju četvrtinu svih ministara. I Kalmeta je pobjednik

Uz Erlića, Dalmacija je u Vladi dobila i Branka Bačića, koji je dugi niz godina vodio dubrovačko-neretvanski HDZ, sve do svojeg nedavnog povlačenja s te pozicije. Iako trenutno nema funkciju na lokalnoj razini, u stranačkoj je organizaciji na jugu Hrvatske ostavio dubok trag. Na Bačićevo zastupničko mjesto dolazi Bračanka Danica Baričević.

Zanimljivo je da je i ovoga puta u raspodjeli karata kratkih rukava ostao splitsko-dalmatinski HDZ. Iako je riječ o drugoj najjačoj organizaciji HDZ-a u zemlji, ona od odlaska Lovre Kuščevića iz Vlade nema ministra iz svojih redova. U igri za nasljednicu ministra Paladine, doduše, do posljednjeg trenutka bila je splitska HDZ-ovka Mirjana Čagalj, inače potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, no ona je na koncu ipak otpala.

Kako sada stvari stoje, najviše pozicionirani splitsko-dalmatinski HDZ-ovac ostaje Ante Sanader, koji je politički tajnik vladajuće stranke i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

HDZ priznao da je koncept obnove — neprovediv

Dvije godine nakon potresa HDZ je priznao da je obnova po konceptu koji su odabrali – neprovediva.

— Nitko u Hrvatskoj ne može voditi obnovu bez plana obnove, a plana obnove nema — otvoreno je u ponedjeljak kazao Branko Bačić na sjednici saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo. Bačić je priznao još jednu važnu stvar: obnova se na dva potresa, zagrebačkom i banijskom, ne vodi po istim kriterijima. Čak ni po istim normama.

— To je neprihvatljivo — ustvrdio je Bačić, najavivši da će i Fond za obnovu Zagreba i Središnji državni ured za obnovu ubuduće biti stavljeni pod kapu Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva. Kao i da planira za 40 posto smanjiti proceduru kako bi pojednostavnio prikupljanje dokumentacije potrebne za obnovu.

 

Source link: slobodnadalmacija.hr