Podijeli : 0

OGLAS

Strani parlamentarci zabrinuti zbog mogućeg ruskog djelovanja tokom 9. januara Vijesti Autor:N1 BiH06. jan 202320:13 Podijeli :

Strani parlamentarci zabrinuti zbog mogućeg ruskog djelovanja tokom 9. januara

Izvor: N1

U ponedjeljak će Milorad Dodik, kojeg su sankcionisale SAD i Velika Britanija, predvoditi godišnji, neustavan marš povodom «Dana Republike Srpske,” upozorila je britanska parlamentarka Alicia Kearns koja je izrazila zabrinutost da bi ove godine ruske paravojne jedinice takođe mogle biti prisutne na maršu koji će se održati 9. januara u Istočnom Sarajevu. 

“Za razliku od prethodnih godina, kada je marš bio u Banja Luci, ove godine srpski nacionalisti namjeravaju marširati sarajevskim predgrađem. Ovaj antagonizam označava stvaranje entiteta Republika Srpska i početak genocida u Bosni. To je magnet za srpsku paravojsku, kriminalce i ultranacionaliste čiji je cilj da dalje destabilizuju BiH i terorišu preživjele žrtve. Nakon otvaranja centra Wagner grupe u Srbiji i prisustva bajkerske bande Noćni vukovi iz Rusije, postavlja se ozbiljno pitanje da li će i ruski paravojni elementi biti prisutni”, pita se Kearns.

Ona navodi kako Putinu treba da odvrati pažnju od katastrofalne i ilegalne invazije na Ukrajinu te da Velika Britanija i saveznici, kao potpisnici Dejtonskog sporazuma, moraju osigurati da mir u Bosni i Hercegovini ne bude ugrožen zbog nedostatka pažnje.

“Moje misli su sa žrtvama bosanskog genocida koje će ponovo biti izložene otvorenim ismijavanju svojih tlačitelja. Nijedan zapadni političar ne bi trebao da prisustvuje tom događaju, a uoči samog događaja u ponedjeljak, ključno je da vlade iznesu zabrinutost Beogradom i jasno daju do znanja da ne smije doći do nasilja, te da će taktika zastrašivanja rezultirati daljim sankcijama,” napisala je britanska parlamentarka na svom Twitter profilu.

Kearns je prozvala i britanskog ministra za europska pitanja Lea Dochertyja napominjuvši da politika odvraćanja zahtjeva što ranije djelovanje a ne nakon što se ugase baklje i završi pjevanja pjesama koje veličaju ratne zločince, masovne silovatelje i ubice.

Zaključila je da je tokom posljednje 3 godine britanski parlament bio jako fokusirao na region Balkana te da će nastaviti da dižu glas za one koji žele da straše druge.

Udovoljavanje Putinu

Član Bundestaga, Boris Mijatović, također je skrenuo pažnju na utjecaj Rusije u BiH rekavši da se zloupotrebljava slava Svetog Stefana kako bi se produbile podjele u državi i udovoljilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Već duže od 30 godina, srpski nacionalisti u BiH zloupotrebljavaju slavu sveca zaštitnika [Svetog Stefana] kako bi produbili etničke podjele. Ovo ne služi za dobrobit naroda već samo udovoljava [Vladimiru] Putinu”, napisao je Mijatović, komentarišući obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

Podsjetimo, svečani defile povodom neustavnog dana RS ove godine će umjesto u Banjaluci kako je bilo do sada biti održan u Istočnom Sarajevu. Upravo zbog te ceremonije udruženje “Zelene beretke” bilo je uputilo zvaničan zahtjev za zaustavljanje saobraćaja zbog protesta koji su bili planirani za 9. januar u trajanju od 8:00 do 19:00 sati na međuentitetskoj granici oko Sarajeva.

Danas je rečeno da protesti neće biti održani nakon sastanka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare sa predstavnicima boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a vlasti iz RS su poručili da će navodno nastojati da svake godine drugi grad bude domaćin obilježavanja 9. januara.

Source link: ba.n1info.com