OGLAS

Slijedi koštac kantona sa propisima o državnoj imovini, stručnjaci bez optimizma Vijesti Autor:Slaviša Starčević10. jun. 202221:45

Slijedi koštac kantona sa propisima o državnoj imovini, stručnjaci bez optimizma

Izvor: N1

OHR je potvrdio da je uputio pisma premijerima Federacije BiH, kantona i Brčko distrikta, a koji se tiču državne imovine kojima raspolažu. Još u maju je Christian Schmidt pisao premijeru USK da se izvrši revizija postojećih zakona i propisa koji se tiču državne imovine, jer nisu usklađeni sa odlukom Ustavnog suda BiH da isključivo država raspolaže imovinom, a da su niži nivoi vlasti korisnici iste, a ne vlasnici. Premijer FBiH potvrdio je danas da se krenulo sa usklađivanjem zakona, kako bi se ispoštovala odluka Schmidta. No, stručnjaci smatraju da će biti problema, jer su korisnici imovine postali vlasnici u međuvremenu.

Visoki predstavnik u BiH potvrdio je da je na sjednici PIC-a velika pažnja posvećena državnoj imovini. Schmidt je poručio kako je ovo važno pitanje, a OHR u odgovoru na upit N1, da li su pisma vezana za državnu imovinu, poslana svim Kantonima, potvrdili da su pisma otišla na adrese premijera u FBiH, odnosno kantonima.

OHR uputio pisma svim kantonima i Brčko distriktu zbog državne imovine

Premijer FBiH je potvrdio ovu vijest danas i poručio da se raduje što će se riješiti ovo pitanje

“Formirana je radna grupa i taj problem će biti baš tretiran. Sa nekom voljom smo dočekali taj zadatak”, saopštio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Voljno ili nevoljno, kantoni su morali slati i izaslanike na razgovor u OHR. Pojedini nemaju problem sa ovim pitanjem, ali mnogi će morati da se uhvate u koštac sa novonastalim problemom. Poput USK gdje je prvo pismo otišlo, a premijer kantona naložio izvještaj koji će se naći na sjednici Skupštine kantona u srijedu.

“Jasno da te stvari treba ubrzati i urediti. Interes je da znamo ko upravlja cestama, vodoprivrednim objektima, šumama, poljoprivrednim zemljištem. Resursi koji su javni, ali se mora znati ko odgovara za njihovo stanje. Samim tim što je državno, ne dobija se ništa ako se ne zna ko je odgovoran za njihovo stanje, odnosno da ti objekti ne budu uzurpirani”, naglasio je premijer Posavskog kantona Đuro Topić.

Dejtonski sporazum je predvidio da državnu imovinu koriste i koncensioniraju kantoni, gradovi, opštine. 2005. Paddy Ashdawn, Visoki predstavnik donosi odluku o zabrani raspolaganja imovinom. Ustavni sud 2012. svojom odlukom zaključuje da je država BiH isključivi vlasnik imovine nastale iz bivše SR BiH. No, mnogi su, kažu stručnjaci, pogrešno tumačili svoje nadležnosti ili su namjerno zaobilazili ovu činjenicu.

Cero: Rješenje državne imovine u FBiH bi mogao biti veliki problem

“U SBK su ogromne zadruge bile, mislim da se poljoprivredna zadruga zvala Vlašić i raspolaga je sa ogromnom količinom državnog zemljišta. To zemljište je dobijalo čudnu putanju stambenog zemljišta i nastajali su tržni centri, stambeni objekti. Ako se sjećate zemljoradničkih zadruga u livanjsko-duvanjskom kraju. Čini mi se da su vlasnici prilikom privaticazije vlasnici zemljišta postajali vlasnici firma Lijanovići. Općina Neum je mjenjala, odnosno državna imovina je mjenjala svog vlasnika. Da li su se kantoni ponašali kao titulari vlasništva. Krivo, eufemizam. Eufemizam za radnju koja se dogodila”, saopštio je stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero.

Problem će nastati onog momenta kada se sadašnji vlasnici objekata koji su izgrađeni na državnoj imovini, suoče sa izvlašćenjem.

Opširnije u prilogu Slaviše Starčevića.

Source link: ba.n1info.com