Danijel Javorić Barić bio je predsjednik Upravnog vijeća kada se kandidirao za ravnatelja

Spektakl. Ovaj mladi SDP-ovac sam je raspisao natječaj za ravnatelja bolnice, a onda je na njemu pobijedio

Za ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice izabran je Danijel Javorić Barić, 28-godišnji magistar prava i član Predsjedništva SDP-a Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o mladom političaru koji je, međutim, do sredine prošlog mjeseca bio na čelu Upravnog vijeća iste bolnice. S te je funkcije osobno potpisao natječaj raspisan za ravnatelja, te je sada na tom natječaju i pobijedio.

Inače, Javorić Barić je na mjesto predsjednika Upravnog vijeća ove bolnice došao sredinom listopada prošle godine. U Upravno vijeće imenovala ga je Krapinsko-zagorska županija koja je i osnivač bolnice.

Je li ovo stranačko kadroviranje?

Na polemični izbor ovog ravnatelja ukazala je oporba u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tražili su do župana Željka Kolara (SDP) i njegovog stranačkog kolege, saborskog zastupnika Siniše Hajdaša Dončića da spriječe natječaj koji dovodi u pitanje cijelu proceduru odabira. Novi ravnatelj je ipak odabran, a u tijeku je žalbeni proces. Ako nitko formalno ne ospori njegovu pobjedu na natječaju, funkciju će preuzeti u siječnju iduće godine.

Poznato je da je do sada Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u dva mandata vodila Željka Žnidarić. Ona je, kako je ranije javio portal Zagorje International, odlučila da se više neće kandidirati. Zato Upravno vijeće sredinom listopada ove godine natječaj raspisuje za novog ravnatelja. Kao predsjednik Upravnog vijeća Javorić Barić potpisuje tekst natječaja. Zatim se na natječaj odlučuje i sam javiti.

Tko se sve javio na natječaj?

Uz mladog SDP-ovca, prema pisanju lokalnih medija, kandidiraju se još tri osobe – kliničke psihologice, mag. Branka Leljak i mag. Gordana Kamenečki, koje već rade u bolnici, te mr. sc. Robert Mužar. Isti dan kada je Upravno vijeće otvaralo koverte s pristiglim kandidaturama, Javorić Barić daje ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća bolnice.

Drugim riječima, još dok se javio na natječaj, Javorić Barić bio je na čelu Upravnog vijeća. Sam je za Telegram potvrdio da je tu funkciju obnašao do 15. studenoga ove godine. Inače, Upravno vijeće odgovorno je za rad svake ustanove, te prema zakonu, imenuje i razrješava ravnatelja.

Tako je bilo i u ovom slučaju. Danijela Javorića Barića za ravnatelja je imenovalo Upravno vijeće, kojem je, dakle, on donedavno bio predsjednik. U Upravnom vijeću su još četiri predstavnika Krapinsko-zagorske županije kao osnivača, jedan predstavnik Radničkog vijeća bolnice, jedan predstavnik Stručnog vijeća bolnice, te predstavnik Vlade RH. Svima njima, budući da su ga jednoglasno podržali, novi ravnatelj zahvalio je ovaj tjedan nakon imenovanja.

Što je radio novi ravnatelj?

“Zahvalio bih svim članovima Upravnog vijeća na ukazanom povjerenju. Vjerujem da je to što je izbor jednoglasan pokazalo da su priče koje su se pokušale potencirati oko izbora time definitivno pale u vodu jer sam osim podrške predstavnika osnivača Krapinsko-zagorske županije, dobio podršku i od Radničkog vijeća, Stručnog vijeća, ali i predstavnika Vlade RH. Smatram da je to značajan moment i velika podrška”, rekao je novoizabrani ravnatelj.

Pitali smo je li, s obzirom na to da ima tek 28 godina, prikupio dovoljno staža za obnašanje ravnateljske funkcije. Naime, natječajem je propisano da kandidat za ravnatelja mora imati najmanje pet godina radnog staža, a Javorić Barić tvrdi da ima.

“Imam više od pet godina radnog staža u struci od čega je dio ostvaren u odvjetništvu, a dio na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu”, rekao je za Telegram. Prema službenim podacima na stranici Pravnog fakulteta, Javorić Barić diplomirao je 2017., a na Katedri opće povijesti prava i države je od 2019. godine. Sada dolazi na čelo bolnice koja ima 90-ak milijuna kuna gubitaka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Politička karijera novog ravnatelja

Na prošlim lokalnim izborima bio je nositelj liste SDP-a za Općinsko vijeće Huma na Sutli. Osvojili su četiri mandata.

Kada je posložena koalicija, postao je predsjednik Općinskog vijeća. Odmah je zatražio transparentnost općinskog proračuna, no nakon toga je općinski načelnik Zvonko Jutriša s vijećnicima svoje nezavisne liste i HDZ-om formirao novu većinu, te srušio mladog SDP-ovca.

Source link: www.telegram.hr