Skupština grada raspravlja o zahtevu opozicije za smenu Šapića: Gradonačelnik ne prisustvuje sednici

Foto: Siniša Obrenić

Mila Popović, šef opozicione odborničke grupe Ujedinjeni, pozvala je odbornike vladajuće većine SNS-SPS u Skupštini Beograda da podrže smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića, poručivši im da je to lična, a ne politička odluka. Da li mislite da onaj koji krši zakone, može da bude gradonačelnik, poručila je Popović.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd rekao mu je da je žao što gradonačelnik Šapić nije imao dovoljno političke hrabrosti da se pojavi na sednici Skupštine grada.

Predstavnici odborničke većine pozvali su se na Šapićevo izlaganje na prethodnoj sednici gde je on odbacio navode opozicije da je prekršio zakon ličnom nelegalnom gradnjom.

Na početku sednice Skupštine grada, sazvane na zahtev dela opozicije koja traži smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića, predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević je konstatovao da odbornička grupa Zavetnici više ne postoji.

Potvrđen je mandat novoj odbornici Mileni Šegan, koja je pristupila grupi SNS. Gradonačelnik se smenjuje na isti način, na koji se i bira, rekao je Nikodijević, povodom osporavanja Poslovnika, odnosno da se rasprava o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića objedinjuje sa drugim predlozima o kojima je opozicija tražila da se raspravlja.

Nikodijević je pročitao deo Poslovnika o izboru i smenjivanju gradonačelnika, u kome između ostalog piše, da ako se taj predlog ne usvoji, ne može šest meseci ponovo biti na dnevnom redu.

Šapić ne prisustvuje sednici. Odbornici opozicije predložili su da se razmatra i zaključak kojim se Sekretarijat za zaštitu životne sredine obavezuje da podnese izveštaj o dosadašnjoj realizaciji Plana kvaliteta vazduha.

Na dnevnom redu je i Predlog zaključaka kojim se nekoliko gradskih sekretarijata obavezuju da sačine odluku o izradi stambene strategije za društveno odgovorno stanovanje u periodu 2023 – 2033, a odlučivaće se i o Predlogu zaključka da se Sekretarijat za energetiku obavezuju da se sačini odluka o umanjenju računa za period kada nije bilo grejanja.

Mila Popović: Videćemo kako će se ponašati SNS, imaćemo nove izbore u Beogradu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs