OGLAS

Sanirane kuće za 22 porodice u Sarajevu Vijesti Autor:Anadolija17. nov 202222:13

Sanirane kuće za 22 porodice u Sarajevu

Izvor: Anadolija

Kroz projekat sanacije stambenih jedinica građanima koji su u stanju socijalne potrebe od početka godine u Starom Gradu, sarajevskoj općini, sanirane su kuće za 22 porodice, a za te namjene utrošeno je 176.000 KM.

Kako se saopšteno iz Općine Stari Grad, porodice koje nisu u mogućnosti da same obnove svoje objekte dobile su pomoć Općine Stari Grad Sarajevo u utopljavanju objekata, zamjeni stolarije, sanaciji prostorija, krovnih konstrukcija i nabavci građevinskog materijala.

”Ovo je dugogodišnji projekat u programu rada općinskog načelnika, a s ciljem pomoći najugroženijim kategorijama i obezbjeđivanja osnovnih životnih uslova”, naveli su u saopštenju za javnost.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić u društvu generalnog direktora glavnog ureda Lige muslimanskog svijeta u Bosni i Hercegovini Abdullaha Qarija posjetio je danas neke od ovih porodica, te je potvrđeno da projekat ima velike benefite za najugroženije kategorije i da će se nastaviti i u narednoj godini. Liga muslimanskog svijeta spremna je uključiti se i podržati projekat.

“Danas smo posjetili građane čije kuće se nalaze nedaleko od prve linije odbrane tokom agresije na našu zemlju i bile su dosta oštećene. Oni nisu mogli sami sanirati određene dijelove i mi smo im pomogli u tome. Kroz ovaj projekat smo do sada obnovili oko 400 stambenih objekata i drago mi je što je Liga muslimanskog svijeta prepoznala ovaj projekat i što su odlučili da razmotre mogućnost vlastitog učešća i finansiranja,” izjavio je načelnik Hadžibajrić, te dodao:

“Zahvaljujem se direktoru Lige muslimanskog svijeta za BiH Abdullahu Qariju što je učestvovao u današnjem obilasku. Dogovorili smo da im dostavimo naš program sanacija za narednu godinu koji će biti proslijeđen u glavni ured u Saudijskoj Arabiji gdje će se donijeti odluka o finansiranju”.

“Imao sam priliku ugostiti načelnika Hadžibajrića u svom uredu gdje smo razgovarali o ovom projektu, a danas smo došli na lice mjesta i uvjerili se u rezultate. Liga muslimanskog svijeta nastoji pružiti pomoć i uraditi što može za BiH i za narod u BiH bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i to ćemo raditi i ubuduće u saradnji sa općinama;” izjavio je direktor regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta u BiH Abdullah Qari koji je potvrdio da je ured Lige u Saudijskoj Arabiji već upoznao sa ovim projektom i da očekuje pozitivan odgovor.

– Pomoć porodicama Drakovac, Pamuk i Papić u ulici Ablakovina –

U ulici Ablakovina živi sedmočlana porodica Safeta Drakovca čija kuća je imala problem sa vlagom i zagrijavanjem zbog vanjskih oštećenja i nedostatka fasade. Posebno je bilo teško zimi kada se objekat nije mogao dovoljno zagrijati, a vlaga je bila prisutna u svim prizemnim prostorijama. Ove godine je na njegovoj kući postavljena nova fasada, a život im je mnogo lakši.

“U ovoj kući živimo supruga, sin, snaha i troje unučadi. Kuća je od betonskih blokova koji su tokom rata oštećeni. Nije se moglo zagrijati. Sad je potpuno drugačije i trošimo puno manje drva. Naveče naložimo jednu ili dvije vatre i to je to. Toplije je nego prije kada smo ložili po čitav dan. Nemam riječi kojima bih se dovoljno zahvalio,” ispričao je Drakovac.

Njegov komšija Ibrahim Pamuk obratio se zahtjevom za pomoć u sanaciji mokrog čvora u kući.

“Predao sam zahtjev i za samo 10-ak dana su mi odgovorili i dobio sam pomoć za sanaciju toaleta. Ko god ne vjeruje neka se sam uvjeri. Od te pomoći sam kupio materijal, a majstore sam ja platio. Ja sam prezadovoljan, načelniku Hadžibajriću puno hvala. Šta smo god ga zamolili mi u ovoj ulici, to smo i dobili,” rekao je Pamuk.

Ševala Papić, živi sa bolesnim suprugom, dijabetičarem i sinom koji također ima zdravstvenih problema.

“Ja sam predala zahtjev za zamjenu stolarije na kući koja je bila dotrajala, puhalo je sa svih strana, a ulazna vrata su bila toliko loša da se nisu mogla ni zatvoriti. Brzo su mi odgovorili da ću dobiti pomoć i tako je i bilo. Puno je toplije sa novom stolarijom. Prezadovoljna sam i presretna zbog svega,” kazala je Ševala.

Kroz projekat sanacije stambenih jedinica građanima koji su u stanju socijalne potrebe, Općina Stari Grad je od početka ove godine sanirala 14 kuća, 7 korisnika je dobilo građevinski materijal za sanaciju, a jedan korisnik je dobio finansijska sredstva. Projekat se nastavlja do kraja godine, a u nacrtu budžeta za 2023. godinu također su planirana sredstva za sanacije stambenih jedinica.

Source link: ba.n1info.com