Propao pokušaj parlamentarnog dijaloga o deblokadi institucija, građanski aktivista Stefan Đukić kaže da je pitanje da li ijedna strana ulazi u pregovore znajući šta želi

Ni naznaka o rješavanju političke i institucionalne krize: Niko nije iskreno za dijalog

Dijalog nije donio pomak: Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: BORIS PEJOVIC

Niko iskreno ne žuri ka razrješenju političke krize, a veliko je pitanje da li ijedna strana ulazi u pregovore znajući šta zaista želi, kao i ulazi li sa snagom kojom bi željela.

To je za “Vijesti” ocijenio građanski aktivista Stefan Đukić, komentarišući epilog jučerašnjeg parlamentarnog dijaloga, na kom predstavnici partija nisu napravili bilo kakav pomak ka rješavanju duboke političke i institucionalne krize u državi.

Demokratska partija socijalista (DPS) i njeni bivši dugogodišnji partneri Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP), nastavili su da insistiraju na povlačenju izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore, vraćanju na početak procesa izbora sudija Ustavnog suda (US) i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, dok ih je stara/nova skupštinska većina ponovo pozvala da krajem mjeseca glasaju za izbor sudija.

”DPS je loše prošao na lokalnim izborima i nije izveo kritičnu masu na ulice, a Demokratski front (DF) i dalje nije poželjan partner mnogima. Građanski pokret (GP) URA i Socijalistička narodna partija (SNP) plaćaju danak fijasku zvanom manjinska vlada. Demokrate djeluju i dalje kao da ne znaju šta žele, a SDP i SD ponovo izgledaju kao partije neprepoznatljive od DPS-a. Pritom, bilo kakvi vanredni izbori dovode u igru za formiranje Vlade Pokret Evropa sad, a to samo dodatno komplikuje kalkulacije svim subjektima. Zbog toga, uprkos svijesti da je trenutna institucionalna paraliza izrazito loša za društvo i državu, svako razriješenje znači umanjivanje moći za ove partije, te niko iskreno ne žuri ka razriješenju krize”, istakao je Đukić.

Source link: www.vijesti.me