Pratimo 244. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Eksplodirao automobil ispred proruske TV kuće u Melitopolju, SAD upozorava Rusiju zbog prljave bombe

FOTO: AFP

Danas je 244. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Steinmeier stigao u Ukrajinu
  • Rusija će u UN-u optužiti Ukrajinu za “prljavu bombu”
  • Raste broj pljački u Hersonu, banke zatvorene

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

NATO vježbe ‘povećavaju nuklearnu prijetnju od Putina’

  • Dr. Kate Hudson, glavna tajnica Kampanje za nuklearno razoružanje, iznosi svoje poglede na nedavnu strategiju zapadnih zemalja oko rata u Ukrajini. Ona tvrdi da su akcije NATO-a poslužile za pogoršanje rizika od nuklearnog rata i kaže da bi Zapad trebao promijeniti svoj pristup kako bi spriječio poticanje eskalacije. “Prošli tjedan NATO je započeo rundu nuklearnih vježbi koje simuliraju bacanje ‘taktičkih’ nuklearnih bombi B61 iznad Europe”, rekla je Hudson za Al Jazeeru.

“Iako su ove vježbe predstavljene kao rutinske, one se odvijaju uz paralelne ruske vježbe. Teško je zamisliti lošije vrijeme. Zasigurno uz zabrinutost oko nuklearnog armagedona izraženu na najvišim razinama moći, ove vježbe su trebale biti otkazane kao poruka da Zapad neće pridonijeti eskalaciji nuklearnih napetosti? Umjesto toga, naši čelnici sustavno ne uspijevaju smanjiti rizik”, kaže.

Zelenski: ‘Ukrajina nije dobila ‘ni centa’ od 17 milijardi dolara iz plana oporavka’

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da Ukrajina nije dobila “ni centa” za svoj hitni plan oporavka vrijedan 17 milijardi dolara. “Rusija uništava sve kako bismo teže preživjeli ovu zimu, kako se Ukrajina što duže ne bi mogla oporaviti od ovog rata, kako ne bismo što duže mogli integrirati ukrajinski gospodarski potencijal i europski gospodarski potencijal”, rekao je.

Obraćajući se na konferenciji o obnovi Ukrajine putem videolinka, otkrio je da su ruske rakete i bespilotne letjelice iranske proizvodnje uništile više od trećine energetskog sektora njegove zemlje. Pozvao je na veću vojnu potporu kao i financijsku pomoć kako bi se Ukrajini pomoglo da prebrodi zimu i obnovi se nakon rata. “Neka agresor vidi da mu je cilj nedostižan”, rekao je.

Predsjednik Zelenski je ponovio da se Ukrajina bori za sigurnost Europe dok nastoji pobijediti Rusiju. “EU će uz našu pomoć moći u potpunosti i pouzdano zamijeniti prljave ruske izvore energije”, dodao je.

Eksplodirala autobomba kod propagandne televizije u Melitopolju

  • Vladimir Rogov, dužnosnik okupirane Zaporoške oblasti kojeg je imenovala Rusija, navodno je ruskim državnim medijima rekao da je eksplozija automobila u blizini ureda ruskog propagandnog kanala ZaTv u Melitopolju pod ruskom okupacijom bila teroristički napad koji je proizašao iz “improvizirane eksplozivne naprave”. Na Telegramu je napisao da je snaga eksplozije bila jednaka dva kilograma TNT-a.

Sedam ubijenih u gradu Bakmutu

  • Sedam civila je ubijeno, a troje je ozlijeđeno u ukrajinskom gradu Bakmutu u istočnoj regiji Donecka, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Tri tijela ranije ubijenih civila također su otkrivena na dva mjesta u regiji koja je već mjesecima u središtu intenzivnih borbi s ruskom vojskom, rekao je Kirilenko na Telegramu.

Rusi do sada izgubili 68.420 vojnika

  • Od početka rata 24. veljače do danas, ukrajinske vlasti procjenjuju da su ruske snage izgubile gotovo 68.420 vojnika. Procjenjuju da su Rusi ostali i bez 2611 tenkova, 5321 oklopnjaka, 271 zrakoplova i 248 helikoptera.

Sve više izvješća o pljačkama u Hersonu

  • Sve izglednija bitka za ključni grad Herson potaknula je ruske vlasti da naredi civilima evakuaciju. Grad je trenutno pod ruskom kontrolom, ali se očekuje da će Ukrajina tamo pokrenuti veliku protuofenzivu u nadolazećim danima. Ukrajinska vojska sada izvještava da ruske vlasti evakuiraju banke, administrativne zgrade i osoblje hitnih službi iz Hersona. Broj pljački se povećao, a ukradena je i oprema koju koriste davatelji internetskih usluga, rekla je Ukrajina.

Herson je i dalje jedino rusko uporište na zapadnoj obali rijeke Dnjepar i ulaz je u aneksirani Krim, ističe Sky News. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je da se ruske snage pripremaju za obranu grada, a ne za povlačenje. “Stvaraju iluziju da je sve izgubljeno. Ipak, u isto vrijeme premještaju nove vojne postrojbe i pripremaju se za obranu ulica Hersona”, rekao je za portal Ukrajinska pravda. Vlasti koje je instalirala Rusija jučer su poticale muškarce u gradu da se pridruže lokalnoj miliciji.

SAD upozorava Rusiju o posljedicama upotrebe ‘prljave bombe’

  • Rusija je tvrdi da se Ukrajina sprema upotrijebiti “prljavu bombu”, ali SAD vjeruje da bi to mogao biti znak da Moskva planira upotrijebiti takvo oružje. SAD je od tada izdao upozorenje Rusiji, a glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je: “Bili smo vrlo jasni s Rusima o ozbiljnim posljedicama koje bi proizašle iz nuklearne uporabe. Bilo bi posljedica za Rusiju bilo da koristi prljavu ili nuklearnu bombu”, rekao je Price.

Prljava bomba je eksplozivna naprava prožeta radioaktivnim materijalom. Američki dužnosnici rekli su da do sada nisu vidjeli nikakve naznake da je Moskva donijela odluku upotrijebiti prljavu bombu ili bilo koje nuklearno oružje. “I dalje ne vidimo ništa u pripremama ruske strane za uporabu nuklearnog oružja”, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Britanci: ‘Rusi ostali bez četvrtine jurišnih helikoptera Ka-52’

  • Bilo je najmanje 23 potvrđena gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 Hokum u Ukrajini od početka invazije, navodi britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem izvještaju. To predstavlja preko 25 posto flote ruskih zračnih snaga u službi od 90 Ka-52 i gotovo polovicu ukupnih gubitaka ruskih helikoptera u Ukrajini, prema britanskim obavještajnim službama.

Ministarstvo vjeruje da su ruski jurišni helikopteri vjerojatno pretrpjeli posebno oštećenje od ukrajinskih prijenosnih sustava protuzračne obrane (Manpads), dok helikopteri često rade s manje otpornim gornjim pokrovom od borbenih mlažnjaka nego što bi se očekivalo prema ruskoj vojnoj doktrini. “Rusija još uvijek ne uspijeva održati odgovarajuću zračnu nadmoć kako bi pouzdano izvršila učinkovitu blisku zračnu potporu sa zrakoplovima blizu crte bojišnice, a njezino topničko streljivo je pri kraju”, navodi se u najnovijem obavještajnom izvješću.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruski zapovjednici također vjerojatno sve više pribjegavaju provođenju visokorizičnih misija jurišnih helikoptera kao jedne od rijetkih dostupnih opcija za pružanje bliske potpore trupama u borbi.

SAD razmatra slanje starije protuzračne obrane Ukrajini

  • Sjedinjene Države razmatraju slanje starije opreme za protuzračnu obranu Hawk u Ukrajinu kako bi joj pomogle u obrani od napada ruskih bespilotnih letjelica i krstarećih raketa, rekla su Reutersu dvojica američkih dužnosnika. Rakete presretači Hawk bile bi nadogradnja raketnih sustava Stinger, manjeg sustava protuzračne obrane kraćeg dometa, koje su Sjedinjene Države već poslale kako bi zaustavile rusku invaziju.

Bidenova bi administracija upotrijebila predsjedničko ovlaštenje za povlačenje za prijenos opreme Hawk koja se temelji na tehnologiji iz Vijetnamske ere, ali je nadograđivana nekoliko puta. Sustav Hawk prethodnik je obrambenog raketnog sustava Patriot tvrtke Raytheon Technologies koji ostaje nedostupan za Ukrajinu, rekli su američki dužnosnici za Reuters. SAD će vjerojatno u početku poslati rakete presretače za sustav Hawk u Ukrajinu jer nije bilo jasno je li dovoljno američkih lansera u dobrom stanju, rekao je jedan američki dužnosnik za Reuters. Američki sustavi su u skladištu desetljećima.

UN-ova nuklearna služba šalje inspektore u Ukrajinu

  • UN-ova služba za nuklearni nadzor priprema se sljedećih dana poslati inspektore u dvije ukrajinske lokacije na zahtjev Kijeva, u očitoj reakciji na ruske tvrdnje o “prljavoj bombi”. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da su obje lokacije već bile predmet njezine inspekcije, a jedna je bila inspekcija prije mjesec dana.

“IAEA je izvršila inspekciju jedne od tih lokacija prije mjesec dana i svi naši nalazi bili su u skladu s ukrajinskim izjavama o zaštitnim mjerama. Tamo nisu pronađene neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijal. IAEA se priprema posjetiti lokacije sljedećih dana. Svrha zaštitnih posjeta je otkriti sve moguće neprijavljene nuklearne aktivnosti i materijal”, rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi u ponedjeljak.

Ruska državna novinska agencija RIA ranije je identificirala, kako je rekla, dvije lokacije uključene u operaciju – Istočno postrojenje za obogaćivanje minerala u središnjoj regiji Dnjepropetrovsk i Institut za nuklearna istraživanja u Kijevu. U priopćenju IAEA-e nisu navedeni objekti koje će pregledati.

Njemački predsjednik Steinmeier u iznenadnom posjetu Ukrajini

  • Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier stigao je u utorak u iznenadni posjet Ukrajini, što je njegov prvi posjet toj zemlji otkako je Rusija izvršila invaziju 24. veljače, javlja njemačka televizija ntv. Steinmeir se želi sastati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim tijekom putovanja, dodala je televizijska kuća.

Steinmeier je prošli tjedan odgodio planirani put u Ukrajinu iz sigurnosnih razloga. Njemački predsjednik također je planirao posjetiti Kijev s predsjednicima Litve, Poljske, Latvije i Estonije sredinom travnja, ali mu je rečeno da ne dolazi. Odluka Kijeva donesena je zbog kritika Steinmeierovih veza s Rusijom i zbog toga što je kao ministar vanjskih poslova ignorirao upozorenja istočnoeuropskih susjeda Njemačke o prijetnji ruske agresije. Spor između ukrajinskog i njemačkog predsjednika razriješen je početkom svibnja.

Rusija će u Vijeću sigurnosti UN-a Ukrajinu optužiti za ‘prljavu bombu’

Rusija namjerava u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad “prljavom bombom” i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi “spriječio taj gnusni zločin”. S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu “prljavu bombu” s nuklearnim materijalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u veljači kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu. “Upotrebu ‘prljave bombe’ od strane kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma”, napisao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu, u koje je Reuters imao uvid, Guterresu i Vijeću sigurnosti u ponedjeljak.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Pozivamo zapadne zemlje da utječu na režim u Kijevu kako bi odustao od svojih opasnih planova koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti”, napisao je. “Pozivamo glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se ovaj gnusni zločin dogodi.”

Zelenski: ‘U Rusiji raste osjećaj poraza’

  • Moskva doživljava neuspjeh u svojoj invaziji na Ukrajinu i u Rusiji jača osjećaj poraza, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obilježavajući osam mjeseci od početka rata 24. veljače. “Ukrajina razbija takozvanu drugu najjaču vojsku na svijetu”, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u ponedjeljak navečer. “Osjećaj poraza u Rusiji je sve jači”, rekao je Zelenski i dodao da je ta zemlja nekada bila važan politički akter no da je Moskva danas sve više međunarodno izolirana.

Zelenski je naglasio da ukrajinske snage nastavljaju svaki dan vraćati okupirani teritorij. Cijela zemlja, uključujući poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., bit će oslobođena, rekao je ukrajinski predsjednik, ali i upozorio građane da će “zima koja je pred nama biti najteža u našoj povijesti” zbog štete koju su ruski napadi nanijeli energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Source link: www.telegram.hr