Kosovska predstavnica prvi put na debati u PS SE: Stefan Jovanović se usprotivio članstvu Kosova

foto: Narodna stranka

Zapadni Balkan je integralni deo Evrope i treba mu pružiti podršku da se priključi Evropskoj uniji, poruka je većine učesnika današnje debate „Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, održane u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Debati je prvi put prisustvovala predstavnica Kosova, a poslanik Stefan Jovanović se usprotivio kosovskom članstvu u ovoj organizaciji.

U zemljama regiona potrebno je da se sprovedu institucionalne i društvene promene, ali i EU ima odgovornost da ispolji snažniju političku volju za integraciju Zapadnog Balkana, ocenio je izvestilac Parlamentarne skupštine Jorgos Papandreu.

Prema njegovim rečima, kroz istoriju su balkanske zemlje, kada bi se našle u nevolji, tražile zaštitu „velikog brata“.

Dve decenije posle neispunjenih obećanja o evropskim integracijama Zapadnog Balkana, značaj EU slabi i kao da zemlje regiona ponovo traže nekog moćnog zaštitnika, izjavio je Papandreu.

Poslanik sa Kipra Jorgos Loukaides ocenio je da EU nije ispunila obećanja prema državama Zapadnog Balkana, što je u regionu dovelo do razočaranja, posebno među mladima, deficita demokratije, etničkih napetosti.

Italijanski poslanik Pjero Fasino je konstatovao da se integracijom Zapadnog Balkana u EU može izbeći nestabilnost u celoj Evropi, pošto su Kina, Rusija i Turska prisutne u regionu.

Treba ubrzati proces proširenja EU, u pregovorima sa svim zemljama Zapadnog Balkana i podršku njihovim reformama, izjavio je Fasino.

Emine Nur Gunaj iz Turske je navela da evropska integracija regiona ide u korist i EU i država Zapadnog Balkana, dok je Grkinja Teodora Bakojanis rekla da će, ukoliko Brisel ne uputi jasnu poruku regionu, na tom području još više ojačati prisustvo drugih aktera, kao što su Kina, Rusija i Iran.

To je problem koji EU mora da reši, a odluku treba doneti što pre, poručila je Teodora Bakojanis.

Mađarska poslanica Zira Gurmaj izjavila je da EU stalno postavlja nove kriterijume za prijem, ali da inicijativa Otvoreni Balkan pokazuje da države regiona mogu da sarađuju.

Poslanica iz Srbije Elvira Kovač ocenila je da je EU na Zapadnom Balkanu izgubila vreme i poverenje.

Teško je u tako dugom periodu održati entuzijazam građana, pa raste evroskepticizam, posebno među mladima, rekla je Elvira Kovač.

Hrvatski poslanik Davor Štir smatra da je neophodno ojačati suverenitet i nezavisnost svih šest zemalja Zapadnog Balkana, koje treba da se više posvete reformama i, bez izuzetka, uvedu sankcije protiv Moskve.

Evropki nisu potrebni „trojanski konji“, poručio je Štir.

Savet Evrope usvojio rezoluciju o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Jorida Tabaku iz Albanije je izjavila da nijedna zemlja u regionu ne treba da se vezuje za Rusiju, niti da odbija poštovanje spoljnopolitičkih i bezbednosnih standarda EU.

Srpski poslanik Stefan Jovanović je naveo da su tokom postojanja Saveta Erope u tu instituciju sve članice primane jednoglasno.

Mogućnost da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope bi narušilo tu praksu, ocenio je Jovanović.

On je izjavio da treba odbiti predlog da Kosovo postane član Saveta Evrope, jer za to ne ispunjava osnovne uslove.

U radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope danas je prvi put učestvovala predstavnica Kosova – Saranda Bogujevci.

Ona je ocenila da za sve zemlje Zapadnog Balkana nema druge budućnosti nego da budu deo evropske porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs