Vučić na izborima u RS pre podržavao opoziciju: Zašto je „pukla ljubav“ između Vučića i Dodika?

Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokraska (SNSD) Milorada Dodika na bosanskohercegovačkim izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsednika entiteta Republika Srpska, sudeći bar preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) odneli su pobedu nad kandidatima opozicije. Očito je bilo da je konkretnija podrška zvaničnog Beograda, za razliku od prethodnih izbornih ciklusa samom Dodiku izostala, a po tvrdnjama naših sagovornika Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića podršku je pre usmerila na opozicone kandidate.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, kaže da je jedan od retkih koji je sa Dodikom i sarađivao, ali mu se i konfrotirao onda kada je Ivanić „grubo napadnut“ od strane Aleksandra Vučića, a u korist lidera SNSD-a tokom izbora 2018. Vučić je tada kandidata PDP-a nazvao stranim agentom.

Mešanje u izbore ove i 2018. godine predsednik NSP vidi kao pokušaj destabilizacije Republike Srpske.

– Po mojim informacija u prethodnih mesec dana Vučić je ponudio „Dodikovu glavu“ zapadnjacima u zamenu za produžetak sopstvene vlasti. Bukvalno preko noći je od maksimalne podrške koju je davao Dodiku Vučić promenio stranu, smatra predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović.

Vučić na izborima u RS pre podržavao opoziciju: Zašto je „pukla ljubav“ između Vučića i Dodika?

Mirko Šarović na PINK-u; foto: Printscreen/YouTube/Novo jutro

Primetno je bilo, kaže Parović, da je Dodik „nestao iz svih medija koji se mogu nazvati Vučićevim“, dok su opozicioni kandidati, poput Mirka Šarovića, kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH i Jelene Trivić, kandidatkinje za predsednicu Republike Srpske, imao podršku onih medija, koje naš sagovornik, naziva Vučićevim.

– Vučić se te 2018. grubo umešao u izborni proces u RS, sada pak neštro tako nije rekao, nego su Vučićevi mediji, poput „Srbija danas“ i „ALO“ pričali kako je Dodik pokupio pare, kupio hotel i hoće da beži u Srbiju. Više je nego jasno bilo da je Vučić krenuo da pomaže i drugoj strani zaključno sa najvećom podrškom nedelju dana pred izbore, navodi predsednik NSP.

I novinar iz Banja Luke Stefan Blagić, koji je predsednik udruženja „ReStart“ kaže da je ovoga puta izostala indirektna podrška Dodiku, što je bila praksa ranije, i sam podsećajući da je Vučićeva izjava iz 2018. drastično uticala na izbore.

Vučić na izborima u RS pre podržavao opoziciju: Zašto je „pukla ljubav“ između Vučića i Dodika?

Stefan Blagić; foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

– Koliko smo mi odavde mogli da primetimo mediji iz Srbije su davali podršku kandidatima iz opozicije. Imali su razna gostovanja po Srbiji, i u medijskom smislu su opozicioni kandidati dobijali podršku, a tabloidi su napadali Dodika. Kako su ti mediji pod direktnom kontrolu Vučića nama je to sugerisalo da određena podrška opoziciji postoji iz Srbiji. Ali Vučić, niti iko iz SNS nije govorio kao te 2018. i čini mi se da je ove godine bila malo više fer priča, jer nemešanje Aleksandra Vučića u izbore ovde je ono što je dobro, jer nije uredu da se utiče na izborni proces, kaže Blagić.

I sam je Parović učestao u podršci Dodiku 2014. godine, kada su u Banja Luci uoči izbora otkrili spomenik Stefanu Nemanji, donet iz Srbije. Parović, koji se kao deo Treće Srbije tada nalazio u koaliciji na nivou Novog Sada sa SNS-om, u društvu gradonačelnika ovog grada Miloša Vučevića i Dodika, kao i pokojnoj patrijarha Irineja, je otkrio ovaj spomenik. Ali, tvrdi, da sam Vučević skoro do samog otkrivanja nije znao ima li dozvolu da na skupu govori, jer su, kako kaže, naprednjaci te godine „činili sve da sruše Dodika“ i podržavali kandidata SDS-a Ognjena Tadića. SNS je tada imao potpisan dogovor o saradnji sa SDS-om, priseća se predsednik NSP.

– Dozvolu je Vučević dobio jer su istraživanja pokazala da će vrlo verovatno Dodik dobiti, ali su naprednjaci odmah zatim otišli u Bijeljinu i kod tadašnjeg lidera SDS podržali i SDS. Dali su malo podršku Dodiku, a malo SDS-u. A onda je usledila ta ljubav Dodika i Vučića i sve ono čemu smo svedočili do pre mesec dana, kada je sa Zapada od nekog Hila, verovatno čak i od njega Vučiću stigao nalog da Dodik mora da ode, ocenjuje Parović.

Tada su, tvrdi Parović pozivajući se na izvore iz SNS, u ovoj stranci dobili nalog da svi koji u Srbiju imaju državljanstvo, a imaju pravo glasa u BiH glasaju protiv Dodika.

– Organizovano su vodili ljude da glasaju protiv njega i na terenu, pre svega u Zvorniku i Doboju su poslali ljude iz novosadskog odbora Srpske napredne stranke da agituju protiv Dodika. To se inteziviralo onda kada se Dodik susreo sa Putinom, tvrdi naš sagovornik i dodaje da je u pitanju novosadski odbor zato što dosta ljudi iz Republike Srpske živi u Novom Sadu, opštinama Temerin i Titel, te da oni imaju pravo glasa mahom u Podrinju, delu Republike Srpske uz granicu sa Srbijom.

Nalog je bio, objašnjava, samo da se glasa protiv Dodika, ne i protiv Željke Cvijanović, kandidatkinje SNSD-a za člana Predsjedništva, odnosno poruka je, tvrdi, bila da se glasa za Cvijanović i Trivić.

I sam Blagić ima nepotvrđena saznanja da su građani iz Novog Sada, neki i članovi SNS, voženi na istok RS i lepili plakate i glasali za Jelenu Trivić.

Miloš Vučević nije bio dostupan danas na pozive novinara Danasa.

Stefan Blagić: Ni prvi ni poslednji put da se uvoze birači

Banjalučki novinar navodi da je se odnos Beograda drastično promenio u poređenju sa 2014. i 2018. godinom, kada je Dodik dobio snažnu podršku, a da ove godine nije bilo ni indirektne, ni direktne podrške vlastima u RS tokom izbora. Beograd je zauzeo neutralnu poziciju, a videli smo i nekakvu podršku opozicionim kandidatima.

– Nije ni Dodik naivan. Kupio je bilborde po Srbiji kao nikada do sada i to od agencije koja nije u ljubavi sa Vučićem. Dodik se branio, privedeni su visoki članovi SNS, dve noći pred izbore, napominje Parović.

Tog 29. septembra, MUP Republike Srpske je priveo, nakon pretresa i zadržavanja vozila članove Glavnog odbora SNS-a Vlada Mandića i Adama Šukala, što je izazvalo negodovanje opozicije u Srpskoj. Njih dvojica su nakon dužeg zadržavanja pušteni bez objašnjenja zašto su privedeni, pišu mediji.

Zbog čega su sinoć uhapšeni funkcioneri Vučićevog SNS-a u Banjaluci: Nisu znali da li su privedeni ili saslušani

Mandić je optužen da je pomagao pokušaj ubistva bivšeg vozača njegovog oca Dejana Markovića 2002. godine, ali ga je 2016. godine Apelacioni sud pravosnažno oslobodio. Ovo mu nije prvo privođenje u okolnim zemljama tokom izbornog procesa. Tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću prošle godine ovaj funkcioner SNS-a priveden je na saslušanje sa još devet osoba zbog sumnje da su zbog sumnje da su unosili novac u Crnu Goru za potrebe kupovine glasova u Nikšiću, objavila je tada podgorička Pobjeda. Na privođenje u RS-u reagovao je PDP i SDS, a na ono u Nikšiću Demokratski front, blizak Aleksandru Vučiću.

Adam Šukalo je 2004. i 2012. biran za odbornik Skupštine opštine Gradiška, a od 2010. do 2013. bio je predsednik Srpske napredne stranke u RS. Nakon sukoba unutar stranke, Šukalo osniva Naprednu stranku. Postaje poslanik u Skupštini Republike Srpske 2014. u koaliciji NS, Demokratskim narodnim savezom i Srpskom radikalnom strankom dr Vojislav Šešelj. Nekoliko meseci je proveo u koaliciji sa Dodikovom strankom, da bi onda prešao u poslanički klub opozicionog PDP-a. Na izborima 2018. godine bio je kandidat PDP-a za predstavnički dom Parlamentarne skupštine u Sarajevu, ali ne dobija mandat, i onda dolazi u Srbiju i postaje narodni poslanik u Skupštini Srbije sa liste SNS, u kojoj je i član Glavnog odbora. Te 2018. bio je uz grupaciju „Pravda za Davida“ koja je organizovala proteste u Banja Luci kojima se tražila istina oko smrti mladića Davida Dragićevića.

Na ova privođenja žustro reagovali su predsednik PDP Branislav Borenović, ali i sami kandidati Mirko Šarović i Jelena Trivić, koji su Mandića i Šukala okarakterisali kao prijatelje Republike Srpske.

Upravo ovo privođenja, ali i reči podrške Šarovića, Trivić i kažu naši sagovornici, može biti pokazatelj mešanja Beograda u izbore u RS, a privođenje Dodikovo „branjenje“.

– Ne treba zaboraviti da su ovi visoki funkcioneri privedeni u Banja Luci i da je jedan od njih Vlada Mandić poznat kao čovek koji sakuplja kapilarne glasove što u Srbiji, što u regionu. Sećamo se njegovog nastupa u Nikšiću. Dodik je pokazao da se brani i da ipak Vučić na taj način nije predsednik svih Srba, kaže ovaj srpski političar.

„Odricanje“ od Dodika: Na izborima ga podržali Putin i Orban, ali ne i Vučić

Blagić dodaje da se još uvek ne zna razlog privođenja funkcionera SNS-a, da se spekuliše o kupovini glasova koja se navodno dešavala na istoku Srpske, ali nikakvih konkretnih dokaza oko toga nije bilo. Ovaj novinar ih očekuje kad se završi izborni proces.

Razlozi zbog kojih je „pukla ljubav“ između lidera SNSD-a i SNS-a su brojni od Dodikovih veza sa predsednikom Rusije, koji, smatraju naši sagovornici, ni u kom slučaju ne odgovara Vučića, ali i želje predsednika Srbije da u Republici Srpskoj stvori novu „Sprsku listu“, koji predstavlja produženu ruku SNS-a na Kosovu.

Dodikov odlazak kod Putina ni na koji način nije odgovarao Vučiću koji nije gledao blakonaklo na ove postupke predsednika SNSD-a, jer se u međunarodnoj zajednici na Vučića, smatra Blagić, gleda kao na nekog ko, kako kaže, može da obuzda Dodika. Međunarodni zvaničnici ne gledaju blagonaklono na veze lidera SNSD i predsednika Rusije, a moguće da je Vučić dobio određene inpute da to treba iskontrolisati pa je zbog toga došlo do narušavanja odnosa, ocenjuje.

Razlog zbog razilaženja Parović vidi u proputinovskoj poziciji koju je Dodik zauzeo. Primećuje da je zanimljivo da čestitka za izbore u BiH je stigla samo od Orbana, te da niko iz Srbije još nije čestitao.

Takođe, ocenjuje Parović, Vučić je u Republici Srpskoj želeoo da stvori novu „Srpsku listu“ u Sprskoj koja bi mu bila potpuno podređenja i učestvovala u stvaranju imidža Vučića kao predsednika svih Srba.

Novi podaci CIK BIH: Dodik vodi ispred Trivić, najviše glasova za SDA, HDZ i SNSD

Dodik, smatra on, nije profil čoveka koji bi prihvatio da bude podređen predsedniku Srbije, te da je inokosan u odnosu na bilo koju vlast u Srbiji, jer je bio na vlasti pre Vučića. Dodik će Vučića „nadživeti“ na vlasti, jer ima stabilniju vlast nego predsednik Srbije, zbog postojanja parlamentarne opozicije, napominje Parović.

Naši sagovornici primećuju i da niko iz opozicije u Srbiji nije podržao Dodika, ali i da podrška nije stigla ni od crnogorskog Demokratskog fronta, koji je do sada Dodika uvek podržavao.

– Vučić je svima njima naredio da ne smeju da podržavaju Dodika što su do sada učinili. Vidite da ni on još nije čestitao, što znači da nekom Kristoferu Hilu, a možda i njemu samom ne sme da izađe na oči pošto nije uspeo da izvrši dodeljen mu zadatak, kaže Parović.

Nada se da sledi konfrotacija Vučića i Dodika.

– Nadam se da je ovo početak jedne ipak ozbiljnije konfrotacije između njih jer nije normalno da se model Srpske liste pravi u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj, nama trebaju RS i CG kao parneri Srbije, a ne kao podređeni Vučiću, kaže Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs