OGLAS

Reisul-ulema Kavazazović fra Ivi Markoviću: Nisam sudjelovao u izboru Komšića Vijesti Autor:N1 BiH28. jul22:59

Reisul-ulema Kavazazović fra Ivi Markoviću: Nisam sudjelovao u izboru Komšića

Izvor: Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović (IZ BiH)

U četvrtak, 28. 7. 2022. godine za list Oslobođenje dao je intervju fra Ivo Marković. Intervju je političke naravi, kao i svaki drugi u našoj državi opterećenoj političkim pitanjima, bilo da ga daju političari ili svećenici. Ništa novo!

Ne bi bilo potrebe ni osvrtati se na ovaj intervju da u njemu fra Ivo Marković, ničim izazvan, nije prozvao Islamsku zajednicu i reisul-ulemu Huseina Kavazovića: …”a neka se SDA i Islamska zajednica ispričaju što su Hrvatima nametali svog čovjeka i obećaju da će pozvati Bošnjake da budu korektni i da ne biraju Hrvatima predstavnike. Gospodin reis Kavazović diže glas za prava bošnjačkog naroda, a trebao je isto tako zaštititi hrvatski narod od Željka Komšića…”

Tim povodom kontaktirali smo reisul-ulemu koji nam je kazao da mu nije jasno zašto bi on, reisul-ulema, „trebao štititi prava hrvatskog naroda od Željka Komšića“.

„Meni nije poznato koje je pravo hrvatskog naroda Željko Komšić povrijedio ili doveo u pitanje? Gospodin fra Ivo Marković upućuje prigovor meni, ali i Islamskoj zajednici, da sam sudjelovao u izboru Željka Komšića, što je potpuna neistina. Stavovi koje je iznio fra Ivo Marković su isti stavovi koje plasira HDZ i dio svećenstva Katoličke crkve i Franjevačke zajednice u BiH. Do sada nisam reagirao na ove objede na moj račun, iako je Islamska zajednica u nekoliko navrata demantirala ovo zlonamjerno podmetanje“, kazao je reisul-ulema Husein Kavazović za Preporod.info.

Fra Ivo Marković: Najopasniji nacionalizam Bošnjaka, samo oni mogu uništiti BiH

Podsjećamo da je reisul-ulema 2018. godine javno iznio svoj stav da nije dobro da Bošnjaci drugima biraju predstavnike: Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena.

Ovaj stav su prenijeli mnogi portali i on je postao opće poznati stav na koga se često pozivaju bošnjački političari (Radončić i Konaković), ali izgleda da nije dospio do fra Ive Markovića i ostalih koji i dalje iznose objede kako na račun reisul-uleme tako i na račun Islamske zajednice.

„Ne znam zbog čega se krivica i odgovornost nameće Islamskoj zajednici u jednom međuhrvatskom političkom obračunu, zašto to fra Ivo Marković čini? Isto tako, neshvatljivo je da se meni osporava od strane jednog teologa to što istupam u ime svoje zajednice i što se zalažem za prava članova svoje zajednice. Ja ničim nisam negirao prava članova drugih zajednica. Možda fra Ivo Marković smatra da bi on trebao govoriti u ime Islamske zajednice? Naravno, to nije moguće, jer smo mi muslimani u Bosni i Hercegovini davno odbacili svaku vrstu paternalizma“, istakao je reisul-ulema.

Prema njegovim riječima, ako fra Marković želi osuditi, kao čovjek, uvrede i neutemeljene optužbe na račun bosanskohercegovačkih muslimana od strane predsjednika susjedne države Republike Hrvatske (K. Grabar Kitarović i Z. Milanović) svakako je dobrodošao.

„Ja kao čovjek ne mogu pristati na diskriminaciju bilo kojeg čovjeka u BiH, pa ni Željka Komšića, zašto bih? Drugo je pitanje da li njegova kandidatura doprinosi relaksaciji odnosa između Hrvata i Bošnjaka, da li pomaže ili odmaže BiH. Za mene je važno da se u BiH poštuje korpus vitalnog nacionalnog interesa svakog naroda, ali je još važnije da se poštuju ljudska, građanska prava. Ako je moj grijeh po fra Ivi Markoviću to što se borim da ne budu povrijeđena prava muslimana i drugih građana, da ne budu diskriminirani, neka bude. Ali objeda da sam ja pogodovao da Željko Komšić bude izabran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda nije ništa drugo već nekoliko puta ponovljena laž, koja ne može postati istina. Ja to nikada nisam, niti bih učinio. Da nije u pitanju teolog fra Ivo Marković, koji je svoj život proveo s nama, koji nas dobro poznaje, a danas optužuje za nacionalizam, ne bih se na sve ovo ni osvrtao“, kazao je reisul-ulema Husein Kavazović u razgovoru za portal Preporod.info.

Source link: ba.n1info.com