DPK optužuje Vladu za produbljivanje siromaštva na Kosovu  

Foto: Pixabay/LNLNLN

Član Predsedništva Demokratske partije Kosova (DPK) Bljerand Stavileci optužio je danas Vladu Kosova za „produbljivanje siromaštva, migraciju stanovništva i bankrot kompanija“.

Stavileci je na konferenciji za novinare u Prištini ocenio da Vlada Aljbina Kurtija „jedina u svetu ne prihvata ekonomsku krizu i ne deluje na njenom ublažavanju“.

„Opterećenje kosovskih kompanija proizvoljnim odlukama smanjuje njihove prihode i direktno utiče na smanjenje radnih mesta i povećanje nezaposlenosti. Nezaposlenost stvara nesigurnost što proizvodi porodične, socijalne i psihološke krize, a one povećavaju ionako rekordne brojeve ljudi koji beže ka inostranstvu, a kompanije vode ka bankrotstvu“, rekao je Stavileci.

Ocenio je da je pored pandemije korona virusa i energetske krize, inflacija postala neprijatelj broj jedan za porodice, radnike i kompanije na Kosovu.

„Kao nikada posle rata na Kosovu, inflacija je porasla na 14,1 odsto. Sa ovim procentom Kosovo je medju državama koje vode na listi na globalnom nivou. Od januara do juna stopa inflacije je sa 7,1 odsto dostigla 14,1 odsto. Prosečna inflacija u poslednjih šest meseci je alarmantna i iznosi 10,4 odsto“, naveo je funkcioner DPK.

Stavileci je dodao da Vlada nije obezbedila porodicama na Kosovu pakete pomoći za suočavanje sa krizom, da radnicima nisu povećane plate a da kompanije ne dobijaju potrebnu podršku.

Koordinator Odeljenja za finansije u Kabinetu za dobro upravljanje Arben Mustafa ocenio je da stopa rasta inflacije na Kosovu predstavlja ozbiljnu pretnju za ekonomiju a dosadašnje ponašanje Vlade u toj oblasti nazvao je „nemarnim i neodgovornim“.

„Odbijanje korišćenja fiskalnih instrumenata koji su na raspolaganju Vladi, poput akciza i poreza na dodatu vrednost, stvorilo je uslove da inflacija ubrza stopu rasta. Dešavanja na medjunarodnim tržištima, uključujući devalvaciju evra u odnosu na američki dolar, sugerišu da će se inflaciona kriza samo pogoršavati“, rekao je Mustafa.

Upozorio je na novi talas inflacije, koji se po njegovim rečima, više ne odnosi samo na uvozne proizvode, već i na proizvode i usluge proizvedene na Kosovu.

„Medjunarodna iskustva pokazuju da su se politike kontrole cena u prošlosti pokazale kao neuspešne u borbi protiv inflacije“, rekao je Mustafa.

Pozvao je Vladu da „ne gubi vreme improvizovanim merama“ već da hitno ispuni svoju ulogu, koristeći fiskalnu politiku da utiče na obuzdavanje poskupljenja.

Mustafa je ocenio da je neophodno da se osnovna dobra široke potrošnje na odredjeni period oslobode PDV-a i da se ukine akciza i smanji PDV na naftne derivate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs