DS: Akcija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”

Foto: GrO DS Kragujevac

Na platou ispred glavnog ulaza u Tržnicu kragujevački Gradski obor Demokratske stranke organizovao je štand i započeo akciju prikupljanja potpisa za peticiju „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”, koju je za samo dva sata potpisalo više od 150 Kragujevčana.

Ljudi su ogorčeni i ljuti što gradska vlast ovako tretira jednu od najvažnijih građevina za funkcionisanje grada, što je zaboravila sve one kojima egzistencija zavisi od rada „Glavne pijace”, i motivisani su da daju svoj doprinos i priključe se borbi za odbranu i spas ovog značajnog objekta, cene u GrO DS Kragujevac i najavljuju da će ovu akciju nastaviti i u narednim danima, a ukoliko se vlast ogluši o volju Kragujevčana, radikalizovaće protest i do kraja istrajati u postavljenim zahtevima.

– Ni posle tri godine od započinjanja radova na objektu Gradske tržnice rekonstrukcija nije okončana, niti se završetak radova nazire. U procesu rekonstrukcije zgrada je oštećena, kada je srušen jedan njen deo, naružena, izgradnjom tzv. „bunkera”, a nakon toga ostavljena i napuštena, te danas predstavlja ruglo u centru grada, prostor za odlaganje smeća i sliku odnosa vlasti prema javnom dobru, napominju kragujevačke demokrate.

DS: Akcija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”

Foto: GrO DS Kragujevac

Oni podsećaju da je zgrada Gradske tržnice sagrađena za godinu dana, od 9. septembra 1928. godine, kada je položen kamen temeljac, do novembra 1929. godine, kada je predata Kragujevčanima na upotrebu.

Kragujevačka Tržnica kao „zidanje Skadra na Bojani“: Očajni prodavci tezge zamenili trotoarom, kupci još očajniji

Zdanje Tržnice predstavlja arhitektonski biser Kragujevca i najstariju tržnicu u ovom gradu. Pozicionirano je u centralnom delu Miloševog venca, proglašeno spomenikom kulture i kao takvo je deo gradskog, ali i regionalnog i nacionalnog kulturnog identiteta.

– Umesto da služi za afirmaciju i promociju autentičnih prehrambenih proizvoda šumadijskog kraja, turističku atrakciju, mesto okupljanja građana, poljoprivrednih proizvođača, ali i poslovnog sveta zainteresovanog za ulaganje u ovu oblast, pa samim tim i jednu vrstu oslonca u ekonomsko-poljoprivrednom razvoju, ovo je danas prostor koji se zaobilazi u širokom luku, okružen rupama, raspuklim asfaltom i trotoarom, zatrpan šutom i raznim vrstama otpada, ističu u GrO DS Kragujevac.

DS: Akcija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”

Foto: GrO DS Kragujevac

Po njihovom mišljenju, takođe, ovakvim nemarnim i neodgovornim postupanjem lokalne vlasti, ugrožena je egzistencija većeg broja pijačnih prodavaca i njihovih porodica, čiji prihodi direktno zavise od rada i funkcionisanja Tržnice, a koji su prinuđeni da se za opstanak, svih ovih godina, bore prodajući poljoprivredne proizvode u okolnim uličicama, u uslovima potpuno neprihvatljivim za ovu vrstu delatnosti.

Zato je Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu pokrenuo peticiju pod nazivom „Vratite tržnicu Kragujevčanima”, kojom će pokazati da se Kragujevčani nisu pomirili sa ovakvim stanjem, da je ovo naš grad i da nikome nećemo dozvoliti da prvu srpsku prestonicu i mesto nastanka moderne srpske države, svojim neznanjem, nesposobnošću i javašlukom pretvori u kasabu.

Propadanje istorijske i kulturne baštine prve prestonice i države Srbije

Oni zahtevaju od aktuelne gradske vlasti i gradonačelnika Nikole Dašića, kao reprezenta iste, da hitno nastave i završe radove na Gradskoj tržnici i vrate je Kragujevčanima na upotrebu, i obećavaju im, u svom obraćanju javnostima i medijima, da će svi odgovorni za ovakav sraman odnos prema znamenitostima Kragujevca, jednog dana – odgovarati.

– Kragujevčani će dokazati da ovaj grad ima ko da čuva i sačuva, poručuju iz GrO DS Kragujevac, posle današje akcije peticije za Gradsku tržnicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Još vesti iz ovog grada

DS: Akcija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”

Kragujevac: Veċ pet sati traje blokada centra grada, Kragujevčani poljoprivrednike služe kafom i osveženjem

DS: Akcija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”

Kakva je situacija sa citostaticima u Srbiji: U kojim gradovima je potrebno čekanje i da li negde nedostaju

DS: Akcija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”

Kragujevac: Najavljena sutrašnja blokada puta ka Topoli i Beogradu, protestu se priključuju poljoprivrednici iz Cerovca, Desimirovca, Jarušica i Lužnica

DS: Akcija „Vratite Tržnicu Kragujevčanima”

Kragujevac: Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u Gradskoj upravi

Source link: www.danas.rs