Tomislav Sokol: „Bliži se kraj apsurda po kojem su gazirana pića proglašena zdravijim od maslinovog ulja”

Izvor: EPP Group

Europska unija najavila je donošenje novih pravila o označavanju proizvoda. Naime, istraživanja su pokazala da su potrošačima pri kupnji proizvoda, uz cijenu, najvažnije informacije o zemlji podrijetla i prehrambenom sastavu proizvoda. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u tom Odboru za Strategiju 'od polja do stola' aktivno se u svom radu bavi pitanjima sigurnosti hrane i zaštite potrošača. Sokol, koji se ranije založio i za zaštitu tradicionalnih hrvatskih proizvoda kao što su pršut i kulen, pojasnio je što će nova pravila značiti za potrošače. 

'Označavanje prehrambene vrijednosti proizvoda na prednjoj strani pakiranja omogućit će potrošačima da na pregledan i jasan način dobiju najvažnije informacije o hranidbenim vrijednostima hrane i pića što će im olakšati odabir zdravih namirnica. Sada su te informacije malim slovima navedene na poleđini pakiranja pa mi se potrošači često žale da imaju poteškoća s njihovim pronalaženjem. Zato sam se založio za donošenje novih pravila o označavanju proizvoda.' — kazao je Sokol i upozorio na važnost sprječavanja manipulacija kod označavanja proizvoda. 'Ako nije precizno reguliran, sustavom označavanja proizvoda može se lako manipulirati. Primjerice, korištenjem Nutri-Score oznake, gazirano piće s umjetnim sladilom, kao što je Coca-Cola, rangira se kao prihvatljivije u pogledu prehrambene vrijednosti od djevičanskog maslinovog ulja što je nedopustivo. Zato sam se založio za uvođenje izuzetka od obveze označavanja za maslinovo ulje, a paralelno sam uputio i poziv Europskoj komisiji da pri izradi novih pravila posebnu pozornost posveti specifičnosti maslinovog ulja. Očekujem da će Europska komisija nakon ljeta predstaviti novi zakon o označavanju proizvoda koji će sada predviđati izuzetke za proizvode kao što je maslinovo ulje, jer je to od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i naše maslinare.' — kazao je Sokol.

Osim za očuvanje maslinovog ulja, Tomislav Sokol se u Europskom parlamentu snažno zalaže i za priznavanje tradicionalnog izraza „Prošek”. Naime, dio talijanskih političara pokušao je spriječiti korištenje imena „prošek“, pozivajući se na talijanski prosecco čemu se Sokol odlučno usprotivio. 'Prošek je kao tradicionalno hrvatsko vino po svemu različito od talijanskog prossecca. Hrvatski prošek i talijanski prossecco nisu isto piće. Prossecco je lagano pjenušavo vino, a prošek gusto, slatko vino proizvedeno od prezrelih bobica autohtonih dalmatinskih vinskih sorti. Prosecco je često i vrlo jeftin, dok je cijena prošeka opravdano visoka zbog složenosti proizvodnje i potrebe za kvalitetnom sirovinom.“ — istaknuo je Sokol ne krijući zadovoljstvo što je u Službenom listu EU objavljen hrvatski zahtjev za zaštitu tradicionalnog izraza „Prošek”.

 

Članak je realiziran u suradnji sa zastupnikom Tomislavom Sokolom i Klubom zastupnika Europske pučke stranke (EPP Group)

Tomislav Sokol: „Bliži se kraj apsurda po kojem su gazirana pića proglašena zdravijim od maslinovog ulja”

Source link: slobodnadalmacija.hr