OGLAS

Crnadak: Ne vidim smisao sastanka u Briselu, Dodik još jednom bacio mrlju na RS Vijesti Autor:Vedran Drljević14. jun. 202219:01 > 19:08

Crnadak: Ne vidim smisao sastanka u Briselu, Dodik još jednom bacio mrlju na RS

Izvor: N1

Potpredsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je za N1 da ne vidi neki smisao sastanaka u Briselu ističući da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom bacio mrlju na RS.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine te članovi Predsjedništva BiH su sa visokim zvaničnicima Europske unije u Briselu prihvatili sporazum kojim, između ostalog, ponavljaju predanost očuvanju mirne, stabilne, suverene i neovisne funkcionalne BiH, te izražavaju predanost reformama kojima se unapređuju evropske integracije BiH. Za Crnadka je sastanak bio suvišan.

“Nejasno je šta se htjelo sa tim sastankom. Visoki funkcioneri EU su ušli u tu avanutu, ali ne znamo zašto. Suludo je potpisati dokument sa vladajućims strankama u BiH koje to nisu između sebe uradili godinama. Ne vidim neki veliki smisao tog sastanka. On je donio jednu veliku i ružnu mrlju na RS zbog ponašanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je vrijeđao i psovao kao u najgoroj birtiji gdje komuniciraju najprimitivniji ljudi. Još jednom smo kao RS doživjeli blamažu. Ne vidim nikakve domete sastanaka. PDP neće biti na istom papiru i sporazumu sa onima koji brutalno pljačkaju ovaj narod.”

Detalji sporazuma kojeg su bh. lideri prihvatili na sastanku u Briselu

SDS se pita da li je prihvaćeno da se ima samo jedan predsjednik, da se ukine entitetsko glasanje, da se ukinu domovi naroda?

“To je neprihvatljivo ako je to istina da se to krije u nekim članovima dogovora. To ne može doći u pitanje što se nas tiče i da se nadležnosti RS oduzmu. To narod neće ovdje dozvoliti.”

“Ja govorim da je zato sastanak besmislen. Čemu obavezivanje kad ima ljudi koji to ne žele i neće. Kontradiktoran koncept koji je van svake logike,” kaže Crnadak.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je nametnutom odlukom osigurao novac za izbore. Crnakad kaže da je prihvatanjem ove odluke Milorad Dodik prihvatio Schmidta za visokog predstavnika.

“Bolje je kada nemamo nametanja odluka. BiH treba da ide putem bez nametanje odluka i OHR-a. BiH je maltrerirana od SDS-a, SNSD-a, i HDZ-a. Nisu željeli izbore i da nije bilo intervencije, oni bi učinili sve da se spriječe izbori. Vladajuća elita ide dječijim, providnim, jeftinim razmišljanjem – ako ne damo novac, CIK neće organizirati izbore i mi ćemo tako sačuvati vlast”, kaže Crnadak i dodaje “Ovom odlukom je SNSD prihvatio visokog predstavnika”.

Kazao je da je najavljenja tužba SNSD-a preizborna kampanja. Naime, SNSD želi tužiti Christiana Schmidta.

“Vijeće ministara je prebacilo novac CIK-u na bazi odluke Schmidta. Oni su za manje od 24 sata realizovali nametnutnu odluku i tako ga prihvatili. A što se tiče tužbe, kako ćete vi dobiti tužbu čije naloge bez prisile provodite. Ako nekoga tužite onda nećete provoditi ono što nameće. Ako vi to provodite nemate kredibilitet da ga tužite”, ističe Crnadak.

Za kraj je rekao da opozicija u RS mora imati zajednički nastup na izborima kako bi se suočili sa SNSD-om. Još uvijek čekaju kandidata za člana Predsjedništva BiH. Kazao je da SDP-ov kandidat iz RS za člana Predsjedništva BiH Vojin Mijatović opoziciji u RS neće biti od pomoći na izborima jer će se glasovi podijeliti na više strana, ali da ga raduje da opoziciono djeluju.

Source link: ba.n1info.com