U Sloveniji manje kolega ima priziv savjesti, jaka je svijest da je to javni sektor, kaže dr. Lukanović

Šef slovenske komisije: 'Tvrdnje vaših doktora zvuče kao izgovor i vjerski humanizam. Mi smo se othrvali klerikalnim pritiscima'

FOTO: youtube/screenshot

O slučaju Mirele Čavajde i općenito razlikama u hrvatskoj i slovenskoj praksi, za Jutarnji je danas progovorio predsjednik slovenske drugostupanjske Komisije za rješavanje razvojnih abnormalnosti kod fetusa, viši savjetnik, dr. med. Adolf Lukanović. Uvaženi stručnjak, koji čini komisiju s još tri člana, otvoreno je kritizirao hrvatski zdravstveni sustav i ovdašnje kolege, uz naglasak da su se tamošnji liječnici othrvali klerikalnim pritiscima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dr. Lukanović komentirao je i tvrdnje određenih hrvatskih liječnika da ne mogu izvesti prekid trudnoće u slučaju gospođe Čavajde, jer nisu educirani za to u tako visokom stupnju trudnoće.

“To se brzo nauči, ne može se prepustiti stihiji, ali nije ni naročito kompliciran. Tvrdnje liječnika u Hrvatskoj da nemaju znanja da obave taj postupak zvuče kao izgovor i vjerski humanizam. Ako je doista tako, mogli bi im doći liječnici iz Ljubljane i educirati ih ili oni mogu doći k nama”, rekao je dr. Lukanović.

‘Neka dođu, naučit ćemo ih’

Kako kaže, imaju pet liječnika specijalista opstetricije koji su naučili postupak feticida. “Pokazat ćemo im. I u Sloveniji smo bili pod klerikalnim pritiscima, ali uspjeli smo im se othrvati. Dok sam živ zalagat ću se da zakon ostane na snazi jer je on dobar, ne samo za žene nego i za cijelo društvo”, rekao je dr. med. Adolf Lukanović.

Kako kaže, u Sloveniji svaka žena u ovakvom slučaju najprije mora doći na konzilijum za malformacije fetusa kojeg čine pedijatar, genetičar i psiholog koji pregledaju nalaze i naprave stručnu analizu. “Ukoliko ustanove da fetus ima teška oštećenja upućuju je da piše molbu za prvostupanjsku Komisiju koja može odmah donijeti odluku, neovisno o kojem tjednu trudnoće se radi. Ako nisu sigurni, onda zahtjev odbijaju i šalju na procjenu Komisiji drugog stupnja”, objašnjava za Jutarnji.

‘Razvili smo demokratičnu praksu prekida trudnoća’

“Već 50 godina u Sloveniji se 80 posto zahtjeva pozitivno rješava, a ostalih 20 posto negativnih vezano je za procjenu da bi postupak majci prouzročio veću štetu. Komisija odobrava zahtjev na temelju medicinskih indikacija, kad je plod tako malformiran da mu prijeti rana smrt ili je kvaliteta života nikakva”, kaže pa dodaje:

“Jako smo ponosni što smo prema ovom zakonu iz 1978. razvili demokratičnu praksu prekida trudnoća… Trudimo se da postupak bude brz, da ne traje duže od desetak dana jer se nema što čekati, tim više što je to velika trauma za ženu”, objašnjava. Za Mirelu Čavajdu kaže da je, koliko mu je poznato, naručena u ponedjeljak u Sloveniji na konzilijum, a u utorak na Komisiju.

‘U Sloveniji je manji priziv savjesti, jaka je svijest da je to javni sektor’

Na pitanje zbog čega Slovenija ima liberalniji pristup pobačaju, dr. Lukanović odgovara: “Feticid očito predstavlja veliki problem u Hrvatskoj. Imali smo i mi jako burne diskusije, ali nismo se dali – inicijativu za Zakon u Skupštini SFRJ gurali su naši slovenski stručnjaci i kod nas se on doživljava kao civilizacijska tekovina. Ni po europskoj regulativi stvari nisu baš jasne; dio pravnika ih tumači kao pravo majke da odlučuje o svom tijelu, drugi dio kao pravo fetusa na život”.

Što bi se dogodilo da neku ženu u slovenskoj bolnici odbiju? “Ništa se ne bi dogodilo, nijedan sistem nije savršen, otišla bi u drugu bolnicu… U Sloveniji manje kolega ima priziv savjesti, jaka je svijest da je to javni sektor”, rekao je za Jutarnji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr