Robert Golob jasan je pobjednik izbora u Sloveniji

Janša tvitao da treba još malo pričekati rezultate, ali njegov ministar priznao: izgubili su

FOTO: Profimedia

Pedesetpetgodišnji menadžer i osnivač stranke Pokret Sloboda (GS) Robert Golob jasan je pobjednik nedjeljnih izbora u Sloveniji i jasno je da dosadašnji premijer Janez Janša neće moći formirati novu vladu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u večernjim satima prebrojana trećina glasova, Golobova stranka dobiva 31,9 posto, što bi joj osiguralo 39 zastupničkih mjesta u parlamentu od 90 mjesta.

Janšinoj bi stranci prema tim privremenim rezultatima pripalo 32 mjesta na temelju osvojenih 26,1 posto glasova, čime ostaje približno na istom rezultatu kao prije četiri godine kada je bila relativni pobjednik s najviše mandata, ali nije uspjela u sastavljanju vlade.

Pobjednik u samoizolaciji

Demokršćanskoj Novoj Sloveniji (NSI) Mateja Tonina koja je sudjelovala u sadašnjoj Janšinoj koaliciji po trenutnom stanju sa 7,3 posto glasova pripada devet zastupnika, a Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon sa 6,7 posto glasova osam zastupničkih mandata.

U novi parlament oko 4 mandata dobila bi i Ljevica (L) Luke Meseca, ali je u odnosu na izbore prije četiri godine prepolovila svoj izborni rezultat.

“Neka nam dan donese novu vladu koja će Sloveniji vratiti demokraciju, političku kulturu i Slobodu medija”, kazala je večeras u izbornom stožeru GS-a Golobova potpredsjednica Marta Golob, a izborni pobjednik koji je zbog zaraze koronaviurusom u izolaciji svojim privrženim stranačkim članovima poručio je u videoporuci da im prestoji rad.

Janša tvitao da treba pričekati

“Danas možemo plesati, no sutra je novi dan, moramo početi naporno raditi kako bismo opravdali ovo povjerenje birača”, rekao je Golob u video poruci pristašama. Janša je u kratkom tvitu nakon objave prvih izlaznih anketa kazao da treba pričekati konačne rezultate, no ministar unutarnjih poslova i član njegove stranke Aleš Hojs priznao je da je Golob relativni pobjednik i dodao da mu čestita.

Politički komentatori u Ljubljani navode da bi Golob, ako se rezultati izlaznih anketa koje su mu večeras davale i veću prednost, mogao formirati i stabilnu vladu u kojoj bi bili samo njegova stranka i Socijalni demokrati.

Analitičari također govore o konsolidaciji političkog prostora jer će u novom parlamentu biti manje stranaka, pa će i politička fragmentacija manje dolaziti do izražaja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr