Važno je razvijati saradnju zemalja regiona u nizu oblasti, pored spoljnopolitičkih, bezbjednosnih i civilne zaštite…Poseban akcenat se stavlja na kreiranje regionalnog tržišta, na zajedničke aktivnosti u oblasti energetike…Grčka je iskazala interesovanje za ulaganja u različite sektore — turizam, energetiku i saobraćajnu infrastrukturu

Kriza bi mogla ubrzati integraciju Zapadnog Balkana

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tragična dešavanja u Ukrajini prevazilaze dramu ukrajinskog naroda, ali nije isključeno da ti događaju ubrzaju prijem Crne Gore u EU, ocijenio je ambasador Grčke u Crnoj Gori Panajotis Partsos.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da se radi o kolektivnoj odluci EU i vjerovatno će se odnositi na širi okvir Zapadnog Balkana, kako bi se očuvala stabilnost regiona

Crna Gora pregovara s EU skoro deset godina. Koji su glavni problemi Crne Gore na putu ka EU? Može li računati na pomoć Grčke?

Pomenuli ste otprilike deset godina pregovora Crne Gore za članstvo u EU. Napomenuću da je Solunska agenda skoro duplo starija. Bilo je to 2003. godine, kada je na Samitu EU u Solunu, tokom grčkog predsjedavanja Savjetom EU, usvojena agenda kojom se otvara evropska perspektiva Zapadnog Balkana i definišu načini za njeno jačanje.

Source link: www.vijesti.me