“Komšić prijetio otkidanjem prstiju Vučiću, neka sad otkine Dodiku nešto”

Izvor: Screenshot

Lider SBB-a Fahrudin Radončić kazao je kako će ekspertski timovi stranaka koje učestvuju u pregovorima o izbornoj reformi tokom vikenda razmatrati nove modele koji su danas predstavljeni. Detalje nije htio iznositi. Tokom gostovanja u Dnevniku D na Federalnoj televiziji, govorio je o pregovorima, optužbama da je «izdajnik», odluci NSRS, ali i odnosu sa Željkom Komšićem.

Radončić je konstatovao da i se se međunarodnim medijatorima teško može doći do dogovora jer je riječ o kompliciranim odnosima i teškoj ustavno-pravnoj materiji.

“Bez većeg angažmana Brisela i Washingtona taj dogovor neće biti moguć. Mora se razgovarati, ali mi nećemo pristati na bilo kakve ucjene. Bez stranaca ne možemo. A ko ne želi strance? Ona ko želi treći entitet? Podjelu BiH? Ko možda mašta o nekom bošnjakistanu?”, rekao je Radončić.

Naveo je kako je najgore kada im prigovore ljudi koji nisu došli na razgovor.

“Da nismo otišli u Neum mislite da Dodik ne bi donio ovaj zakon koji je donio danas? Neovisno od naših pregovora, čovjek ima svoj scesionisitički program i nastavlja ga”, rekao je Radončić.

Ističe kako očekuje da HNS 19. februara donose odluke i da će imati politički rezon da ne komplicira dodatno situaciju i ne ucjenjuje.

Komentirao je i današnju odluku NSRS, odnosno donošenje Nacrta zakona o VSTV RS.

“Današnje ponašanje NSRS koja je donijela nevjrovatnu lošu, odvratnu i nezakonitu stvar, udar na pravni sistem BiH, je da dokaz da moramo da pregovaramo”, rekao je Radončić.

Govoreći o sukobu s Komšićem kazao je kako on čvrsto zagovara građansku opciju, ali da je ne može, kako želi, preko noći sprovesti.

“To nije moguće. Za to je potreban historijski proces. Za 12 godina nisu ništa uradili. Jedne izbore je dobio na ‘otkinut ću prste predsjedniku Srbije jer dira u moju Bosnu’. Daj otkini nešto Miloradu Dodiku, svaki dan si s njim. Ta vrsta populizma dobra je za dobijanje izbora, ali nije dobra za rješavanje problema. Ovo je pokušaj da DF u toj vazalskoj poziciji sa SDA glume njihove atak majstore koji bi trebali komprimirati mene i Konakovića čiji je jedini grijeh što smo u pregovorima. U pregovorima smo jer je Izetbegović ispred SDA pred Palmerom tražio da se proširi krug oko njega jer SDA sama ne može da donese tako teške odluke. I mi smo svi otišli. Hajde da pomognemo Bakiru. Govorio sam i prije, u toj šahovskoj partiji sa Čovićem i Dodikom pomagat ću Bakiru i naša je obaveza da pomognemo SDA kao najjačoj bošnjačkoj stranci da izađe iz ovoga. Ali ne na nančin da nas ona preko Komšića i retardiranih satelita proglašavaju izdajnicima”, rekao je Radončić.

Kompletno gostovanje pogledajte ovdje.

Source link: ba.n1info.com