Josip Juratović, Hrvat u Bundestagu: Milanovićev proruski stav šteti ugledu hrvatske politike i izaziva zgražanje čelnika EU-a. To su potezi Putina i Orbana

Josip JuratovićVojko Basic Cropix

Kakve posljedice sukob predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ima za ugled Hrvatske u inozemstvu? O tome je za DW govorio Josip Juratović, zastupnik vladajućeg SPD-a u Bundestagu, koji je, dodajmo, pobjedu Milanovića na predsjedničkim izborima dočekao u njegovom izbornom stožeru. 

— Na relaciji Plenković-Milanović se nakupilo toliko osobnih frustracija, koje se sad artikuliraju kroz politički prostor i izvan hrvatske političke scene, te vidno izostaje minimum usuglašenosti političkog vrha što jako šteti međunarodnom kredibilitetu Hrvatske. Došli smo to toga da se na bilo koji vladin prijedlog očekuje da će predsjednik Milanović a priori biti oponent.

Milanovićevo zauzimanje proruskog stava ugrožava Hrvatsku vjerodostojnost na međunarodnoj političkoj sceni. Ako ti obračuni na unutarnjem političkom planu u Hrvatskoj ne mogu biti svedeni na normalu, barem bi zajednički stav prema vani trebao biti minimalno usuglašen. Ovako Hrvatska prema vani izgleda neozbiljna.

Dodatni problem je ustavna funkcija Predsjednika koja je ujednačavanje i balansiranje stupova vlasti i potpora institucijama u njihovu funkcioniranju. Najveći organ Ustava jedne demokratske zemlje poput Hrvatske je parlament, a izvršni organ parlamenta je vlada kojoj je dano na jedno određeno vrijeme da reprezentira u političkom smislu volju naroda, dok predsjednik reprezentira moralno i etički ugled na temeljima ustava i svakodnevnu politiku prepušta parlamentu i vladi.

Predsjednik ovdje niti ujednačava niti moralno i etički reprezentira institucije nego destruktivno djeluje i upravo suprotan učinak daje, da ovakvim neprimjerenim ponašanjem ne samo unutar Hrvatske nego i na međunarodnom nivou odavno ratuje protiv europskih institucija, izaziva sukobe s Bruxellesom ili otvoreno zgražanje čelnika EU-a te da su mu na Balkanu najveća podrška političari s margina poput  Milorada Dodika koji otvoreno «zahvaljuje Putinu i Milanoviću» jer ga oni «jedini razumiju».

Josip Juratović, Hrvat u Bundestagu: Milanovićev proruski stav šteti ugledu hrvatske politike i izaziva zgražanje čelnika EU-a. To su potezi Putina i Orbana

Ocjenu njemačkog «Der Spiegela», koji u novom broju piše o «populističkim provokacijama Zorana Milanovića», Juratović ovako komentira:

— Način na koji se Milanović artikulira u političkom eteru šteti ugledu hrvatske politike i devalvira ulogu predsjednika, omalovažava institucije koje bi trebao reprezentirati, čime građanima pokazuje: ako može predsjednik imati nepovjerenje u institucije možete i vi. Čisti populistički potezi pokreta koji već dobro harači Europom na čelu s Orbanom i Putinom, a cilj im je razbijanje liberalne demokracije i razbijanje EU-a.

Pristup hrvatske politike unutar Europske unije je jasan. Dok se Plenković bori svim snagama da prikaže Hrvatsku da je liberalno demokratska zemlja koja se prije svega radi vlastite povijesti u Drugom svjetskom ratu i nakon Drugog svjetskog rata želi riješiti tog imidža diktature i totalitarnog prefiksa i predstaviti Hrvatsku kao liberalnu zemlju, na suprotnoj strani je Milanović koji praktički zabada nož u leđa Plenkoviću u toj priči i pokušava populistički pridobiti za sebe ono čega se Plenković želi riješiti i s time sebe sada pravi elitom Putinove politike razaranja liberalne demokracije u Europi.

Milanovićev utjecaj na europskoj političkoj sceni je preslab da bi se mjerio s Putinom na istoj razini očiju. On je uz Janšu, svjesno ili nesvjesno, satelit Orbana koji zastupa politiku razaranja demokracije u EU-u kako bi se EU oslabila, komentira Juratović za DW.

Source link: slobodnadalmacija.hr