”Ušli smo u zonu opasnih poruka i komunikacije koja drugog isključivo posmatra kao neprijatelja, a time i dijalog čini sve težim”, kaže Đukanović. ”Kad je interes političara ugrožen, spremni su sve da sruše da bi sačuvali pozicije”, navodi Dževdet Pepić

Gdje nema sile argumenata, ima argumenta sile

Lideri parlamentarne većine nekad su znali da se nađu za istim stolom, Foto: Nikola Dragaš

Društvo, u kom su ljudima na vlasti lični interesi preči od opšteg dobra, ne može se nadati rješavanju političkih sukoba dijalogom, već samo produbljivanju razmirica između zavađenih aktera.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, komentarišući nemogućnost vladajućih partija da dijalogom riješe krizu vlasti, koja će, gotovo izvjesno, rezultirati padom Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Istoričar i građanski aktivista Dževdet Pepić, kaže da rasplet krize, u kom jedni subjekti vlasti upiru prstom u druge optužujući ih za izdaju, pokazuje da crnogorske političke elite nemaju kulturu dijaloga, već da svoje djelovanje temelje na primitivnim porivima i robovanju nacionalnim, vjerskim i plemenskim torovima.

”Pretpolitičko smo društvo u kom su partije najvažnije i gdje institucija građanina ne postoji. Ovolike vika i dreka pokazuju da tako pokušavamo da se dodvorimo nekome, i zbog toga u javnom diskursu imamo pominjanje izdaje i sličnih izraza. Jezik koji se koristi ovih dana aktuelan je kod nas 30 godina, neprekidno. Najgora stvar u svemu je što se političari u Crnoj Gori ne bore za opšte dobro, već za svoj interes. Kad im je on ugrožen, spremni su sve da sruše da bi sačuvali pozicije”, ističe on za “Vijesti”.

Source link: www.vijesti.me