Opstao je, odupro se, pobijedio Staljina, nakon što je pobijedio Hitlera, bila je to prva “socijalistička dekolonizacija”, a u hladnoratovskoj konstelaciji Tito je državu postavio u srce Evrope, kaže istoričar Tvrtko Jakovina. Rat u Koreji je glavni faktor koji je spriječio eskalaciju sukoba, pa se ostalo na propagandnom ratu, ocijenio istoričar Srđan Cvetković

Titovo čudo za spas države

Josip Broz Tito, Foto: Screenshot/Youtube

Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ) mogla se 1948. godine naći na udaru moćnog Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) i cijelog komunističkog istoka, ali do invazije nije došlo zahvaljujući mudroj politici Josipa Broza Tita i međunarodnim okolnostima koje su vladale u godinama nakon najrazornijeg sukoba u istoriji čovječanstva — Drugog svjetskog rata.

To su za “Vijesti” ocijenili hrvatski i srpski istoričari, Tvrtko Jakovina i Srđan Cvetković, upitani da povuku paralale između dešavanja nakon Titovog odbijanja Rezolucije Informacionog biroa komunističkih partija (Informbiro) 1948. i današnje agresije Rusije na Ukrajinu.

”Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije (CK KPJ) ne smatra da je time što je odbio da diskutuje o greškama za koje nije kriv ma u čemu povrijedio jedinstvo komunističkog fronta. Jedinstvo tog fronta se ne zasniva na priznavanju izmišljenih i iskonstruisanih grešaka i kleveta, nego na činjenici da li je politika jedne partije stvarno internacionalistička ili nije”.

To je dio odgovora CK KPJ na Rezoluciju Informbiroa o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1948. godine, koja je uzdrmala odnose između tadašnjeg moćnog i jedinstvenog SSSR-a i FNRJ i njihovih lidera i dotadašnjih ideoloških drugova Josifa Visarionoviča Staljina i Tita.

Source link: www.vijesti.me