‘Prigovori koje dobivamo ne doprinose naporima da se odgovori na zdravstvene potrebe građana Hrvatske’, poručeno je

Obiteljski liječnici bijesni na Beroša zbog testiranja u ordinacijama, on im maloprije odgovorio: 'Organizirajte se'

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva oglasilo se danas povodom pokretanja brzog antigenskog testiranja u ordinacijama liječnika obiteljske medicine. Navode da su se na taj korak odlučili na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a zbog povećanih potreba za otkrivanjem zaraženih osoba u zemlji odnosno velikog pritiska pacijenata za testiranjem koje uvelike nadilazi dosadašnje kapacitete.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Testiranja brzim antigenskim testovima na COVID-19 trebaju provoditi domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine koji mogu osigurati potrebne uvjete da nema izravnih kontakata redovitih pacijenata i onih koji dokaze na testiranje, posebno onih sa simptomima“, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da je svjestan da uvjeti variraju od ordinacije do ordinacije, no i da je uz dobru organizaciju to moguće ostvariti.

Poziva se na dosadašnja iskustva

“Iz dosadašnjih iskustava u domovima zdravlja, znamo da postoje mogućnosti da se osiguraju izdvojeni prostori u kojima će se uzimati brisovi pacijenata koji se testiraju brzim antigenskim testovima, te da se osiguraju osobe koje će unositi informacije o tome u odgovarajuće baze podataka. Potrebama za testiranjem građana ne može nitko drugi udovoljiti osim dijelova zdravstvenog sustava, a kako su kapaciteti u bolnicama i na testnim mjestima zavoda za javno zdravstvo popunjeni, bilo je neophodno uključiti i domove zdravlja, liječnike obiteljske medicine i pedijatre koji su stručno osposobljeni za obavljanje takvih zadataka“, kazao je Beroš.

Iz Ministarstva poručuju kako će oni i HZJZ u suradnji s HZZO-om pružiti svim domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine svu pomoć i potporu, te da prigovori koje dobivaju ne doprinose naporima da se odgovori na zdravstvene potrebe građana Hrvatske.

Source link: www.telegram.hr