BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Z. Mišić

Građani Srbije danas se izjašnjavaju na referendumu da li su za ili protiv promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pitanje koje se nalazi pred građanima glasi „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava“, a oni će odgovarati sa „da“ ili „ne“.

13.03 Po preseku u 12 sati izlaznost u Kragujevcu je 6,44 odsto. Najveća izlaznost zabeležena je na biračkom mestu 84 Ždraljica, gde je upisano 895 birača, a glasalo 77 upisanih glasača, odnosno 8,6 odsto.

13.00 U Aranđelovcu je, prema pisanju nekih lokalnih medija, prilikom otvaranja biračkih mesta jutros u 7 sati, zabeleženo par propusta. Sva biračka mesta nisu imala grejanje, ali se nisu pojavili ni svi članovi biračkih odbora. Tokom prepodneva ove nepravilnosti su otklonjene, rekao je Negoslav Petronijević, sekretar OIK Aranđelovac, a prenose lokalni mediji.

12.55 Na biračkom mestu broj 38 u školi „Radoje Domanović” glasao je predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović. Po Petrašinoviću ovim referendumom sprečava se upliv politike u izbor sudija i uvodi stalnost sudijske funkcije, kao i veća samostalnost sudskih i tužilačkih organa.

12.49 U sedam opština Pčinjskog okruga sva glasačka mesta otvorena su na vreme i, prema podacima iz Izbornih komisija, glasanje se odvija bez problema uz, za sada, „mali odziv građana“.

12.40 U Zrenjaninu nije moguće dobiti podatke o izlaznosti birača na referendum. Kako je  Danasu rečeno u Gardskoj izbornoj komisiji, RIK je odredio osam biračkih mesta za ceo Zrenjanin kao uzorak za referendumsko izjašnjavanje.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: M.Pudar

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: M.Pudar

Za svako to biralište komisija će posebno dostavljati RIK-u samo podatke o broju izašlih birača ali ne i procente. Zrenjaninci glasaju na 70 birališta,  od čega se 39 nalazi u samom gradu, dok su ostala biračka mesta u naseljenim mestima  na području grada Zrenjanina.

12.30 Deo opozicije, umesto glasanja na referendumu za izmenu Ustava Srbije, odlučilo se na protestnu šetnju u znak sećanja na Olivera Ivanovića.

12.25 U Pirotu je jutros u 7 sati otvoreno svih  86 glasačkih mesta, a upisano je  46.282 glasača. Sekretar Gradske izborne komisije Irena Kostić izjavila je za Danas da se glasanje na referendumu za ustavne promene na području Grada Pirot odvija bez problema.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto Z.Panić

„Glasanje do podneva na svim biračkim mestima u Pirotu je bilo bez ikakvih problema“, rekla je Kostićeva.

12.20 Na biračkom mestu broj 12 u Kragujevačkoj osnovnoj školi „Jovan Popović“ do 11 sati izašlo oko 30 od ukupno 1.017 upisanih birača. U Kragujevcu, na biračkom mestu broj 13 gde pravo glasa ima 1.151 birača do 11 časova glasalo je  26-oro.

Predsednik biračkog odbora, Bojan Radovanović kaže da nije zadovoljani zlaznošću građana, posebno mladih. U osnovnoj školi „Svetozar Marković“ glasala je i funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović.

12.10 Izlaznost građana na referendum u Subotici do 12 časova iznosi oko devet odsto, rekli su za Danas iz Gradske izborne komisije. Glasanje protiče bez problema i bez većih gužvi na glasačkim mestima, a do sada nisu zabeležene neregularnosti.

12.15 Do 12 časova u Užicu, kako je za Danas rekla Milka Protić, predsednica izborne komisije, odziv referendumu je 7,02 odsto. Ona je dodala da za sada izjašnjavanje protiče u skladu sa zakonom.

12.10 U opštini Knić do 12 sati izašlo je oko 7 odsto od ukupnog broja upisanih birača, potvrdio je za Danas, Saša Milošević predsednik Opštinske izborne komisije.

12.08 Na glasačkom mestu broj 45 u centru Užica, u sedištu Udruženja penzionera, od 897 upisanih u birački spisak, glasalo je njih oko 11 odsto.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Nenad Kovačević

Predrag Danilović, predsednik tig biračkog odbora, kazao je za Danas da referendumsko izjašnjavanje „protiče regularno i da se poštuju protivepidemijske mere“.  „Istovremeno, na glasačkom mestu, mogu da budu tri osobe“, kazao je za Danas Danilović.

12.04 Do deset sati na glasačkom mestu u selu Končulj u bujanovačkoj nije glasao ni jedan građanin, dok je na biračkom mestu u Domu kulture na referendum izašlo oko tri procenta građana, potvrdio je za Danas Faruš Isljami, predsednik OIK u Bujanovcu, gde su sva glasačka mesta otvorena na vreme.

12.00 Ministri Maja Popović, Siniša Mali, Marija Obradović, Tomislav Momirović i Darija Kisić Tepavčević glasali su danas na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i pozvali građane da izađu i glasaju.

11.56 Dopisniku Danasa u Novom Sadu nije dozvoljeno da snimi kako se odvija glasanje na referendumu. Na biračkom mestu na pitanje da li može da snimi ilustraciju za novine, članovi biračkog odbora odgovorili su da je to zabranjeno. Na pitanje od kada to važi, odgovorili su – oduvek.

11.50 Posmatraška misija Crte saopštila je da je do 10 časova na referendum izašlo ukupno 3,8 odsto građana upisanih u birački spisak. Posmatrači Crte uočili su da na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto, na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Ova zapažanja mogu se povezati sa ranijom izjavom predsednika Narodne skupštine Srbije Ivice Dačića da „postoje velike poteškoće u organizovanju referenduma“ zbog trenutne epidemiolođke situacije jer se „zbog zaražavanja koronavirusom stalno menjaju sastavi biračkih odbora“.

11.50 Niške Dveri su saopštile da je policija od nekih njihovih članova u biračkim odborima uzimala podatke, a da su drugi bili „udaljavani iz biračkih odbora i bili izloženi verbalnom pritisku“.

11.50 Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objavio je na svom Instagram nalogu da je glasao na referendumu. On je na toj društvenoj mreži poručio da je referendum „praznik demokratije, i još jednom pozvao Novosađane da izađu na glasanje. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

11.48 Republička izborna komisija odlučila je da podatke o izlaznosti na referendumu objavi u 11, 13, 15, 17, 19 časova umesto u 10, pa na svakia dva sata, saopštili su iz Informativne službe Grada Kragujevca. Nema informacije koji će raspored objavljivanja preseka izlaznosti poštovati kragujevački GIK.

11.29 Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa suprugom Maricom, glasao je u 11 sati na biračkom mestu broj 12. u školi „Jovan Popović”. Dašić je u svojoj izjavi medijima poručio da očekuje da referendum uspe i pozvao Kragujevčane da izađu na njega.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Z. Mišić

11.16 Prema podacima opštinske Izborne komisije u majdanpečkoj opštini je do 11 časova glasalo 8,6 odsto upisanih birača. Nedostaju podaci sa tri glasačka mesta. Glasanje o referendumskom pitanju odvija se bez problema i bez prijavljenih nepravilnosti.

11.15 U Nišu je do 10 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo tri odsto upisanih birača, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije RIK za Niš. Izlaznost je utvrđena na osnovu broja glasova na 20 tipičnih biračkih mesta, na kojima je glasao 771 građanin. Niš ima 176 biračkih mesta.

11.15 Na referendum u Subotici je do 11 časova izašlo osam odsto građana koji imaju pravo glasa, rekli su za Danas iz Gradske izborne komisije. Referendumski dan za sada protiče bez incidenata, a na glasačkim mestima nisu zabeležene nepravilnosti.

11.12 U opštini Bosilegrad do 10 sati na 31 glasačkom mestu na referendum je izašlo šest odsto od 7.381 građanina sa pravom glasa, saopštio je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK.

11.02 Na šest biračkih mesta koja u toku referendumskog dana prati Gradska izborna komisija u Užicu, do 10 časova glasala su 144 građanina, odnosno 2,91 odsto.

10.59 Na 12 referentnih biračkih mesta u Kragujevcu od ukupno 168 plus jedno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, glasalo je samo 2,8 odsto upisanih birača.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

10.57 Za sada mala izlaznost u Novom Sadu. Prema podacima gradske izborne komisije, do 10.15 časova na teritoriji grada Novog Sada glasalo je svega 4.21 odsto glasača, na 14 referentnih glasačkih mesta. Iz GIK-a su ponovili da je svih 208 glasačkih mesta otvoreno na vreme, te da pravo glasa ima 332.055 građana.

10.56 Odlukom RIK podaci o izlaznosti na referendum u sedam opština Pčinjskog  pratiće se u opštinama Bujanovac i Nosilegrad, pa se mi u Vranju nećemo oglašavati sa tim podacima, rekao je za Danas Stojan Ilić, predsednik Gradske izborne komisije.

10.50 Na teritoriji grada Novog Pazara, glasanje za ustavne promene, počelo je na vreme.

10.47 Građani Vitine, Gnjilana, Kosovske Kamenice i Novog Brda, u Vranju će moći da glasaju na osam glasačkih mesta, rekao je za Danas predsednik GIK Stojan Ilić, a njihov dolazak je u isključivoj nadležnosti predsednika matičnih opština.

10.46 Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović glasala je na biračkom mestu broj 27 u Drugoj ekonomskoj školi (Gospodara Vučića 50).

10.12 Glasanje u Vranju odvija se regularno, a jedino Gradska izborna komisija, po rečima njenog predsednika Stojana Ilića, nema kontakte sa tri glasačka odbora u selima Stari glog, Koćura i Oštra glava.

10.10 Predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor, objavio je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu da je danas glasao „DA“ na referendumu i pozvao građane da učine isto.

10.10 U kragujevačkim prigradskim naseljima nije zabeležen veći odziv birača u ranim jutarnjim satima. U prva tri sata u proseku je na svako pojedinačno biračko mesto izašlo po 10 do 15 glasača.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Grad Kragujevac

10.00 Prva 3 sata glasanja protiču mirno, uz uočene nepravilnosti o kojima je izvestio CeSID, čiji su mobilni timovi na terenu u 23 lokalne samouprave širom Srbije i prikupljaju informacije o kvalitetu referendumskog dana.

Kako je izvestio CeSID, među uočenim nepravilnostima su: „proceduralne greške u radu glasačkih odbora; nepoštovanje mera zaštite od Covid-19; javno i porodično glasanje; vođenje paralelne evidencije glasača na jednom biračkom mestu“.

Prema navodima CeSID-a, paralelna evidencija glasača koji su izašli na glasanje uočena je na glasačkom mestu broj 17 u Zrenjaninu.

10.00 Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić glasao je na biračkom mestu 12, u A.D. „Željezničar“ u Subotici, zajedno sa suprugom. On je pozvao građane Subotice da izađu na referendum u što većem broju i glasaju za nezavisno pravosuđe.

9.57 Svih 207 glasačkih mesta u Novom Sadu otvorena su jutros na vreme. Pravo glasa u Novom Sadu ima 335.400 građana. Glasanje za sada protiče bez većih gužvi.

9.56 Na glasačkom mestu broj 70 u Gradskom kulturnom centru u Užicu do 9.30 časova na referendumsko pitanje je svoj odgovor dalo dvadesetak glasača. Biračko mesto je otvoreno na vreme, a prvi glasač došao je oko 8 časova. Do sada nije bilo nikakvih neregularnosti, rekla je za Danas zamenica predsednika Biračkog odbora Katarina Vasiljković.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Ana Milošević

9.45 Građani predvođeni Srpskom listom okupili se danas ispred Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici u znak protesta zbog odluke Prištine da zabrani održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u delu pravosuđa.

9.40 Predsednica Vlade Ana Brnabić glasala je danas na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Brnabić je glasala na biračkom mestu u Školi za dizajn u beogradskom naselju Dedinje.

9.37 Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) i zamenik predsednika Opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je za Danas „da Albanci iz Preševa neće danas glasati na referendumu“, kojim se kako je rekao „uvodi nova cenzura u srpsko pravosuđe“.

9.34 Na glasačkom mestu broj 15 u Medicinskoj školi u Kragujevcu do 9 sati izašlo je samo devetoro ljudi. Po rečima Ane Nikolić, predsednice biračkog odbora na ovom glasačkom mestu odziv jeste slab ali je još uvek prerano da se daju bilo kakve procene.

9.27 Na biračkom mestu 94, u kragujevačkog naselju Petrovac, do 9 sati glasalo je desetak građana. „Biračko mesto je otvoreno na vreme, odbor je u punom sastavu“, rekao je za Danas Saša Ranković, zamenik predsednika biračkog odbora.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Gorica Gligorijević

9:10 Predsednica podkomisije RIK-a u Nišu Ljiljana Berić kazala za Danas da su akreditacije RIK-a za izveštavanje sa biračkih mesta propisane, ali da će podkomisije nastojati da se i medijima koji ih nisu pribavili „izađe u susret“.

9.04 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je danas na referendumu na biračkom mestu u dečjem vrtiću „Tesla – nauka za život“, na Novom Beogradu.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

9.00 Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, glasao je na biračkom mestu 35, u ambulanti Doma zdravlja u Subotici. On je pozvao sve građane da iskoriste svoje pravo i glasaju za nezavisno pravosuđe.

8.32 Za glasanje van mesta glasanja do sada se u Kragujevcu prijavilo 45 glasača. Pravo da se prijave za ovakav vid glasanja na referendumu građani mogu da ostvare do 11 časova prijavom na telefone 034/ 306 124 i 034/ 331 961.

8.31 Na 41 biračkom mestu u opštini Majdanpek danas će se o referendumskom pitanju izjašnjavati 16.324 glasača. Sva glasačka mesta otvorena su na vreme, jutros u 7 časova, potvrdili su Danasu u Izbornoj komisiji opštine Majdanpek.

08:30 U Nišu pojedini novinari nisu mogli da uđu i izveštavaju sa biračkog mesta jer su predsednici biračkih odbora od njih tražili akreditaciju RIK-a. Predsednica biračkog odbora na biračkom mestu broj 14 u Vatrogasnom domu nije dozvolila ulazak novinarki Danasa, niti je želela da da izjavu, zahtevajući  akreditaciju.

8.27 Na 38 glasačkih mesta u Opštini Preševo na današnjem referendumu moći će da glasa 42.000 birača.

8.25 U multinacionalnoj opštini Bujanovac pravo da glasa na današnjem referendumu ima 43.800 glasača koji će to pravo moći da iskoriste na 59 biračkih mesta.

8.22 Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je za RTS da je jutros otvoreno 8.179 biračkih mesta, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu.

8.16 U Vranju centralnoj opštini Pčinjskog okruga na referendumu o promeni Ustava Srbije pravo glasanja ima 69.173 birača koji mogu glasati na 106 biračkih mesta. U ovoj opštini otvoreno je odlukom RIK posebno glasačko mesto za gradjane iz Kosovskog pomoravlja.

8.13 Jutros u sedam časova u Užicu je otvoreno 88 biračkih mesta, na kojima pravo glasa na referendumu ima ukupno 64.361 građanin.

8.06 Jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta u Kragujevcu. Na 168 glasačkih mesta 155.293 Kragujevčana moći će do 20 sati da glasa na republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Gorica Gligorijević

8.00 Referendumski dan počeo je u Subotici, prvi sat protiče bez problema. Pravo da se izjasni o referendumskom pitanju ima 127.075 Subotičana na ukupno 102 glasačka mesta.

8.06 U Zrenjaninu su jutros u 7 časova otvorena birališta za referendum o ustavnim promenama. Građani glsaju na 70 biračkih mesta. Na teritoriji grada Zrenjanina pravo glasa ima 100.894 punoletnih građana. Na glasačkim mestima sprovode se sve protivepidemijske mere koje su na snazi u Republici Srbiji.

BLOG UŽIVO: Građani na referendumu odlučuju o promeni Ustava – do 10 sati izašlo 3,8 odsto upisanih birača

Foto: Miroslava Pudar

7.06 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić glasao je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Dedinje“, u beogradskoj opštini Savski venac.

7.01 Otvorena biračka mesta u Srbiji na kojima će moći da se izjasne o promeni Ustava u oblasti pravosuđa do 20 časova, kada će sva biračka mesta biti zatvorena.

7.00 U Nišu je počeo referendum za izmenu Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe. Pravo glasa ima 231.831 građana koji glasaju na 176 glasačkih mesta.

Potreba da se izmene odredbe Ustava koje uređuju pravosudni sistem prepoznata je praktično od samog usvajanja Mitrovdanskog Ustava 2006. godine. Već u proleće 2007. godine Venecijanska komisija, stručno telo Saveta Evrope, dalo je Mišljenje o Ustavu Srbije, upućujući niz kritika na odredbe koje se bave pravosuđem.

Jedna od najznačajnijih izmena koje predviđa Akt o promeni Ustava je razvlašćivanje Narodne skupštine – prebacivanje njenih nadležnosti u oblasti pravosuđa u ruke Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva.

Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rešenja, da se izbor sudija i tužilaca „seli“ iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tela.

Ukoliko dođe do promene Ustava, u sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva će, osim sudija i tužilaca, ulaziti i „istaknuti pravnici“, kao nova kategorija koja će se birati u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva.

Dakle, predložene promene tiču se dela Ustava koji reguliše pravosuđe, a odnose se na način izbora sudija i tužilaca, stalnost sudijske funkcije, jačanje funkcije tužilaca, piše Istinomer.rs.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije korona virusa, koji određuje i način izjašnjavanja obolelih od korone.

Republička izborna komisija (RIK) odlučila je sinoć da glasači sa Kosova i Metohije na referendumu o ustavnim promenama glasaju u Krušumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom da Priština ne dozvoljava bilo kakvo drugačije glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili preko pošte.

Reporteri Danasa dan pre glasanja o promenama Ustava pitali su na ulicama Beograda građane da li znaju o čemu se izjašnjavaju na referendumu.

Akt o promeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština Srbije.

Source link: www.danas.rs