Lajčak: Srbi i Albanci žive u svakoj državi na Balkanu, tako da to pitanje prevazilazi odnose Srbije i Kosova

Izvor: Twitter

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da je umereni optimista kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

U intervjuu za podgoričku Pobjedu, Lajčak je istakao da je to pitanje od strateškog značaja za celi region.

„Imamo Srbe i Albance koji žive u svakoj državi na Balkanu, tako da to pitanje prevazilazi odnose Srbije i Kosova i zato će pozitivno rešavanje tog pitanja imati ogroman uticaj na stabilizaciju celog regiona. Vrlo je teško, osetljiva su pitanja, tu je i politički kalendar koji nam ne ide na ruku. Imali smo izbore na Kosovu, došla je nova vlada koja ima dosta izričite stavove po pitanju dijaloga. Mi jesmo u svakodnevnom kontaktu i rešavamo konkretna pitanja», rekao je Lajčak.

On je dodao da je to zajednički stav i EU i SAD i drugih partnera i da Rusija poručuje da je razgovor jedini put za rešenje.

«Ne postoji način da se reše ta pitanja van dijaloga i zato ne vidim razlog da se previše gubi vremena jer se samo odlaže rešenje. To nije jednostavno pitanje, ali sam ja umereni optimista», poručio je Lajčak.

Govoreći o Crnoj Gori, on je kazao da je vrlo zabrinut jer je u Briselu gotovo potpuno nestala i da Crna Gora treba da dobije proevropsku vladu.

„Nijedna zemlja ne bi trebala da dozvoli da u procesu integracija potpuno zaustavi reforme, to je stvarno autogol. I da ponovim ono što sam rekao tokom moje poslednje posete Crnoj Gori — jako sam zabrinut zbog toga što je Crna Gora u Briselu gotovo nestala», kazao je Lajčak.

Source link: www.kosovo-online.com