Arsen Bauk o Milanovićevim izjavama: Pogriješio jer je uspoređivao žrtve, a ne zločine. Odlikovanje Kosor? Bilo je i ljućih neprijatelja koji su to učinili

Arsen Bauk Damjan Tadić/Cropix

SDP-ovac Arsen Bauk bio je gost N1 Studija uživo.

Progovorio je o «intenzivnom političkom razdoblju» ulaska u EU kada je premijerka bila Jadranka Kosor, a njezin politički suparnik današnji predsjednik Zoran Milanović koji ju je u četvrtak odlikovao. 

— Bilo je ljućih političkih protivnika koji su odlikovali jedni druge, kaže Bauk podsjećajući na to da je u svom predsjedničkom mandatu Stjepan Mesić odlikovao Vladimira Šeksa.

Upitan je gdje je HDZ. 

— Oni očito imaju nečistu savjest, nisu baš bili fer i korektni prema gospođi Kosor. Imam osjećaj da bi im smetala, nama ne smeta. Dok je još bila u Saboru, predsjednik, tadašnji premijer, ju je nazvao hrabrom ženom. Ta vrsta odavanja priznanja je bila još za vrijeme naše vlasti, a na internetu se može naći i ideja da ona bude na našoj izbornoj listi 2015., ali tad je rekla da bivša predsjednica HDZ-a ne bi trebala biti na listi SDP-a, govori Bauk dodajući da je primijetio da Kosor za vrijeme intoniranja himne drži ruku na srcu, što, prema njegovim riječima, uglavnom rade HDZ-ovci.

Osvrnuo se i na kontroverzne izjave predsjednika Milanovića o Srebrenici koje su izazvale burne reakcije u obje države. 

— Ono što razni desničarski pokreti, politike i stranke na području cijele Jugoslavije rade je da umanjuju tuđe žrtve i drugim narodima lijepe etiketu genocidnih je on u svom ekspozeu, koji je imao neku rečenicu previše, govori da se mora zaustaviti ta spirala. S jedne strane to ostavlja dojam bešćutnosti prema žrtvi srpske nacionalnosti u Zagrebu, a tren prije govori da ne pristaje da se Srbima nameće etiketa genocidnog naroda u Srebrenici. Govoreći o Srebrenici, rekao je da je to genocid. Govoreći o ubojstvu obitelji Zec rekao je da je to strašan zločin. S obzirom da sam s njim radio dugi niz godina, smatram da je njegov odnos prema svim žrtvama ispravan. Gdje je pogriješio? U tome što je išao uspoređivati žrtve umjesto da uspoređuje zločine. Kad kažete da nije svaka žrtva ista, onda oni koji imaju nekog tko je stradao ponovno imaju osjećaj da su umrli, govori Bauk.

Source link: slobodnadalmacija.hr