Turković se u Islamabadu sastala sa ministrom vanjskih poslova Pakistana

Izvor: MVP BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas se, 18. decembra 2021. godine, u Islamabadu sastala sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Pakistan Makhdoomom Shahom Mahmoodom Qureshijem.

Tokom susreta je razgovarano o bilateralnim odnosima između dvije prijateljske zemlje, jačanju trgovinske razmjene i ekonomske saradnje, ali i ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša državljanina BiH. Istaknuta je važnost nastavka realizacije potpisivanja sporazuma iz različitih oblasti, što će dodatno unaprijediti odnose Bosne i Hercegovine i Pakistana. Ministri su se usaglasili da je u narednom periodu važno održati bilaterane konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova i intenzivirati saradnju.

Ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Pakistanu. Ministrica Turković je informisala kolegu o stanju u BiH i regionu, blokadama državnih institucija i posljednjim zaključcima Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, čija realizacija može dovesti do ugrožavanja mira u našoj zemlji i regionu.

Ministar Qureshi je kazao da Pakistan, kao i tokom rata, daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te istakao da naša zemlja uvijek može računati na podršku i pomoć prijateljskog Pakistana.

Ministri su razgovarali i o teškom stanju u Afganistanu, o čemu će se sutra govoriti na vanrednoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja Organizacije islamske saradnje(OIC). Ministar Qureshi je informisao ministricu o humanitarnoj krizi u ovoj zemlji i posljedicama koje mogu nastupiti. Istaknuta je važnost pomoći afganistanskim ljudima, koji su trenutno uglavnom oslonjeni na međunarodnu pomoć.

Ministrica Turković će sutra prisustvovati 17. vanrednoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a, a delegaciju Bosne i Hercegovine, danas je dočekala pakistanska državna ministrica za odbrambenu proizvodnju Zobaida Jalal.

Tokom boravka u Islamabadu, ministrica Turković će razgovarati i sa drugim ministrima vanjskih poslova zemalja članica OIC-a, te ih upoznati sa trenutnom situacijom u BiH.

Source link: ba.n1info.com