Pratimo 374. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Traju ulične borbe u Bahmutu, Rusi gađaju jedine izlaze iz grada, Nijemci žele tvornicu tenkova u Ukrajini

FOTO: AFP

Danas je 374. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Njemačka gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin
  • Nastavlja se žestoka bitka za Bahmut. Ukrajina: ‘Da, teško je’
  • Zelenski: Rusko vodstvo mora odgovarati za rat u Ukrajini
  • Rusi granatiraju posljednje ceste koje vode iz Bahmuta
  • Ruski ministar obrane iznenada stigao u Ukrajinu

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Ruski pilot osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na ukrajinsku TV postaju

  • Ruski pilot osuđen je na 12 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za bombaški napad na radio i TV postaju u sjeveroistočnom gradu Kharkivu, piše Sky News. Pukovnik Maksim Krištop pokrenuo je napad prošle godine, a zarobili su ga vojnici nakon što je njegov zrakoplov oborila ukrajinska nacionalna garda. Pukovnik je bombardirao toranj s osam FAB-500 zračnih bombi, prije nego što se katapultirao iz aviona koji je bio napadnut. Radiodifuzna postaja koja je služila samo za “civilne funkcije” i kao “sustav za javno uzbunjivanje” je uništena. “Nadamo se da će takvih slučajeva biti sve više i da će svi ruski vojni kriminalci dobiti ono što zaslužuju”, rekao je.

Nijemci pregovaraju oko tvornice tenkova u Ukrajini

  • Kiyiv Independent izvještava da je njemački proizvođač oružja Rheinmetall u razgovoru s ukrajinskim dužnosnicima o izgradnji tvornice spremnika u Ukrajini, citirajući priču objavljenu u časopisu Der Spiegel. Prema šefu tvrtke, Arminu Pappergeru, u Ukrajini bi se mogla izgraditi tvornica za oko 200 milijuna eura i godišnje bi se moglo proizvesti do 400 glavnih bojnih tenkova tipa Panther. Papperger je razgovore s ukrajinskom vladom opisao kao “obećavajuće”, dodajući da se nada odluci “u naredna dva mjeseca”.

Donjeck pogodilo više od 35 napada u 24 sata

  • Više od 35 ruskih napada pogodilo je Donjecka u posljednja 24 sata, tvrdi Ukrajina. Na Telegram kanalu, ukrajinske vlasti napisale su da su “napadi vatre” probili najmanje 18 područja u istočnoj regiji, u kojem je dom Bakhmut. “Ruske trupe pogodile su civilno stanovništvo zrakoplovima, sustavima zračne obrane S-300, gradskim protuzračnim raketama, artiljerijom, minobacačima i tenkovima”, dodaje se u objavi. U napadu je uništeno osam stambenih zgrada, uključujući školu i kafić, a bilo je i mrtvih. Nisu doduše detaljizirali o broju smrtnih slučajeva.

Zamjenik gradonačelnika Bahmuta: U gradu se vode ulične borbe

  • Borba u gradu Bahmutu sve je teža, a zamjenik gradonačelnika Oleksandr Marčenko za BBC ispričao je kako je teška situacija. Tako je rekao da se u gradu vode ulične borbe. “Oni nemaju cilj spasiti grad … njihov jedini cilj je ubiti ljude i genocid ukrajinskog naroda”, rekao je Marčenko za program Today.

Održani skupovi podrške Rusiji u Australiji?

  • Ruske državne agencije, poput Tassa i RIA Novosti, prenose da su se na ulicama Sydneyja i drugih austalskih gradova održali skupovi podrške Rusiji. Prema fotografijama koje su podijelili na Telegramu, prosvjednici su nosili ruske zastave i majice sa slovom Z. Navodno su i plesali na pjesmu “Moscow” grupe Boney M. Australski mediji niti bilo koji drugi svjetski mediji ne spominju takav skup. No, australski ABC News spominje da se prije dva dana održao prosvjed protiv cijepljenja u kojem su također sudjelovali pro-ruski prosvjednici, noseći majice sa slovom Z.

Rusi postavili kontrolne točke na ulazu u napadnuta sela u Brjansku

  • Rusi su blokirali sve ulaze u sela Ljubečane i Sušani i Sushany, koja su napadnuta prije nekoliko dana. Blokirali su ulaz i u druga pogranična područja regije Brjnsk. Na tim su lokacijama uspostavili kontrolne točke. Prva kontrolna točka nalazi se na skretanju u selu Sačkovići. Prometna policija i policijski službenici ovdje provjeravaju vozila da napuste granična područja u smjeru Brjanska. Automobili koji se kreću prema graničnom području ne pregledavaju se na ovom punktu, javlja RBC.

Lokalni stanovnici također su rekli za RBC da je stanovnicima ovih sela zabranjeno napuštati naselja. Prema sugovornicima publikacije, lokalni istražni odbor radi u selima, a mještani navodno nemaju vezu s vanjskim svijetom jer su im napadači od prije nekoliko dana oduzeli telefone.

Moskva uhitila ženu zbog navodnog financiranja ukrajinskih snaga

  • Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) uhitila je stanovnicu Moskve zbog veleizdaje, prenose ruske državne agencije. Izdaju je navodno počinila pružajući financijsku pomoć ukrajinskim oružanim snagama”, rekao je FSB, pozivajući se na kazneno djelo iz članka 275. Kazneni zakon. Osumnjičena je privedena u Moskvi dok je pokušavala napustiti Rusiju. Sud u Moskvi donio joj je dvomjesečni pritvor. Istražitelji FSB-a trenutno provode pretrage.

Britansko ministarstvo obrane: Bahmut je pod sve većim pritiskom

  • U svom dnevnom izvješću na Twitteru, britansko ministarstvo obrane komentiralo je situaciju u Bahmutu, koja postaje sve teža. Ministarstvo tako kaže da je ukrajinska obrana pod sve oštrijim pritiskom. “Snage ruske vojske i Wagnerove skupine su dodatno napredovale u sjeverna predgrađa grada. Ukrajina pojačava područje elitnim jedinicama, a unutar posljednjih 36 sati dva su ključna mosta u Bakhmutu uništena.

Ruski ministar obrane iznenada stigao u Ukrajinu

  • Ruski ministar obrane Sergej Šojgu bio je u rijetkom posjetu ruskim snagama u Ukrajini. U priopćenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo obrane zemlje reklo je da je Šojgu “obavio inspekciju isturenog zapovjednog mjesta jedne od formacija istočnog vojnog okruga u smjeru južnog Donjecka”.

Na videosnimci koju je objavilo ministarstvo, Šojgu se vidi kako dodjeljuje medalje ruskom vojnom osoblju i obilazi uništeni grad sa zapovjednikom okruga, general pukovnikom Rustamom Muradovim. Visoki ruski vojni zapovjednici rijetko su posjećivali liniju fronta u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na zemlju prije godinu dana.

Rusi granatiraju posljednje ceste koje vode iz Bahmuta

  • Rusko topništvo tuče posljednje izlazne ceste iz Bakhmuta, s ciljem dovršetka okruženja opkoljenog grada na istoku Ukrajine. Reuters je primijetio intenzivno rusko granatiranje ruta koje vode zapadno od Bakhmuta, očiti pokušaj da se blokira pristup ukrajinskih snaga u i iz grada. U ruskom tenkovskom granatiranju oštećen je most u susjednom gradu Khromove. Ukrajinski vojnici radili su na popravljanju oštećenih cesta, a više vojnika je išlo prema bojišnici što sugerira da Ukrajina još nije spremna predati grad. Na zapadu su Ukrajinci kopali nove rovove za obrambene položaje.

Njemačka gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin

  • Njemačka je gotovo u potpunosti nadoknadila gubitak ruskih isporuka plina zahvaljujući velikom porastu uvoza iz Norveške, Nizozemske i Belgije, nakon što je Moskva prošle godine smanjila isporuke zbog potpore Zapada Ukrajini.

Između 2017. i kraja veljače 2022. Njemačka je u prosjeku uvozila 77 teravat sati prirodnog plina mjesečno, minus izvoz, koji je korišten za pokrivanje nacionalne potrošnje i punjenje skladišta, navodi se u internom dokumentu njemačke savezne agencije za plin, prenosi dpa.

Nasuprot tome, neto uvoz od rujna 2022. do kraja siječnja – što znači bez ruske isporuke plina – iznosio je 72,7 teravat sati mjesečno. Osim toga, Njemačka je u siječnju uvezla oko 4 teravat sata ukapljenog prirodnog plina (LNG) preko novih LNG terminala na njemačkim obalama.

Nastavlja se žestoka bitka za Bahmut. Ukrajina: ‘Da, teško je’

  • Nastavljaju se krvave borbe između ruskih napadača i ukrajinskih branitelja, osobito oko istočnog ukrajinskog grada Bahmuta. Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke vojske Wagner, ustvrdio je u petak da je Bahmut sada gotovo opkoljen te da je ukrajinskim braniteljima ostala samo jedna cesta za ulaz i izlaz iz grada.

Ukrajinska strana inzistira da će se grad i dalje braniti. “Da, teško je i teško, ali znamo kako dalje”, rekao je tajnik Vijeća sigurnosti Oleksiy Danilov za novinski portal RBK-Ukrajina. Ukrajinskoj izvidničkoj jedinici koja radi s bespilotnim letjelicama naređeno je povlačenje, prema njezinu zapovjedniku.

U intervjuu za njemački list Bild, ukrajinski ministar obrane Oleksii Resnikov nije isključio mogućnost da bi Bahmut mogao pasti u ruke Rusa, a li je istaknuo da bi to značilo samo “malu pobjedu” za Ruse. Bahmut pripada drugoj liniji ukrajinske obrane u Donbasu, a Ukrajinci su tamo nanijeli velike gubitke jedinicama Wagnera i drugim ruskim snagama. Branitelji su, međutim, također pretrpjeli velike gubitke. Grad, u kojem je nekoć živjelo 74 000 ljudi, uvelike je uništen. Lokalne vlasti kažu da u Bahmutu još živi 5000 civila.

Zelenski: Rusko vodstvo mora odgovarati za rat u Ukrajini

  • Pravda će biti zadovoljena kada rusko državno i vojno vodstvo bude odgovaralo za rat koji je započeo protiv Ukrajine, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na međunarodnoj konferenciji održanoj u Lavovu. “A kada će biti pozvani na odgovornost, pravda će biti ostvarena”, rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju. Zelenskij je naglasio “odgovornost Rusije i osobnu njezinog vodstva za agresiju i teror protiv naše zemlje i našeg naroda”.

Ukrajina već mjesecima pokušava formirati međunarodni sud na kojem bi čelnici Moskve odgovarali za ratne zločine. “Prikupljamo maksimalnu potporu za sud o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, rekao je Zelenskij. “Činimo sve kako bismo osigurali da Međunarodni kazneni sud bude uspješan u kažnjavanju ruskih ratnih zločinaca, te da naša nacionalna tijela za provedbu zakona i pravosudna tijela osiguraju pravedne kazne protiv svih ruskih ubojica i mučitelja.”

 

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr