‘Razočarani smo, nevjerojatno je da usred sezone virusa, kada je svima, a pogotovo našoj djeci potrebno cjepivo – nestane lijeka’

Nestalo cjepiva koje štiti prerano rođenu djecu, roditelji očajni: 'To je žalosno i neodgovorno'

Klinički bolnički centri u Splitu, Rijeci i Osijeku ostali su bez Synagisa, lijeka kojega u injekcijama jednom mjesečno moraju dobiti visoko rizična djeca rođena kao nedonoščad. Riječ je o lijeku čije doze palčiće štite od respiratornih infekcija, posebice protiv RSV virusa. Stoga ga moraju primati sve do proljeća. No, roditelji su već u siječnju, piše Slobodna Dalmacija obaviješteni da lijeka nedostaje te su im cijepljenja djece odgođena.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U nezavidnoj situaciji našla se i Maja Moreti iz Rijeke, majka dječaka od godine i pol dana, koji je nakon tri doze lijeka četvrtu trebao primiti u siječnju. To se nije dogodilo. “Ne znam što reći. Čekamo, nadamo se da će nas netko i kontaktirati. a djeca su, nažalost, sva sa slabijim imunitetom zato što su ranije rođena. Oni ne uspiju dobiti sve od svojih majki što se tiče antitijela za razvoj imuniteta za razne bolesti i samim time su skloniji tim svim bolestima, pogotovo respiratornim”, pojasnila je Moreti razloge potrebe za lijekom za RTL.

Usred sezone virusa ostali bez lijeka

Njenu priču potvrđuje Denis Radoš, otac malenog Franka rođenog u 34. tjednu majčine trudnoće. I njima su, kaže, odgodili cijepljenje te je Franko također ostao bez svoje doze u siječnju. “Na prvom nas je cijepljenju bilo tridesetak, unatoč epidemiji korone. Bili smo i u siječnju, ali nas je tada bilo samo troje i već tada su nas upozorili da neće biti cjepiva. Jednim našim poznanicima, čije je dijete također palčić, ali nije bilo na respiratoru, već su tada otkazali, pa smo se bojali da će i nama biti tako, ali su nas ipak zvali. Ali, ovo sada je strašno”, kaže Radoš pa nastavlja:

“Svi roditelji u cijeloj zemlji su zabrinuti, u mučnom smo presingu. Razočarani smo, nevjerojatno je da usred sezone virusa, kada je svima, a pogotovo našoj djeci potrebno cjepivo – nestane lijeka!? Pa kako je to moguće?! To je žalosno i neodgovorno! Nisam ‘antivakser’, tri puta sam cijepljen, ali ovdje, kada su palčići u pitanju, nestane cjepiva, a istovremeno svi zbog epidemije korone propagiraju cijepljenje.”

HZZO: Bit će lijeka krajem ovog kvartala

Govoreći za RTL Radoš je kazao da su roditelji sami pokušali doći do lijeka, ali da nisu uspjeli. Sada apelira na sve iz sustava zdravstva da im pomognu.

Istovremeno, HZZO-u su tvrde da su svjesni problema s isporukom još od kraja prošle godine. Poručuju KBC-ima da izravno kontaktiraju distributere i da bez posrednika pribave lijek. Oni će, vjeruju, lijek imati tek krajem prvog kvartala.

Source link: www.telegram.hr