Filandra: RS bi mogla pristati na posredan izbor člana Predsjedništva

Izvor: N1

Ključ za dogovor oko izmjena Izbornog zakonodavstva, prema informacijama, profesora Šaćira Filandre je u rukama političara iz RS. Informacije, kojima kaže raspolaže, Republika Srpska bi mogla pristati na simetrično rješenje, izbor člana Predsjedništva iz RS u Parlamentu, čemu su se do sada protivili i vlast i opozicija.

“Po nekim informacijama koje i sam imam da Republika Srpska pod pritiskom Vučića pristane na posredni izbor člana Predsjedništva obzirom da njoj država, kako oni kažu ništa i ne znači”, pojasnio je Filandra.

Filandra je odbacio mogućnost da princip legitimnog predstavljanja uđe u bh zakonodavstvo.

“Evropska unija će apsolutno biti na stajalištu koje Čović traži obzirom da je taj posao hrvatska diplomatija dobro odradila i pripremila“, rekao je sagovornik N1 potcrtavajući da na to probosanske snage neće pristati.

Sagovornik N1 se osvrnuo i na istragu koja se vodi u Tužilaštvu BiH, a u vezi sa napadom na ustavni poredak BiH, protiv političara iz RS.

“Iskustvo kaže da je najbolje biti u sukobu sa našim pravnim sistemom zato što nikada nećete otići u zatvor”, rekao je Filandra.

Na pitanje Borisa Breze kako komentariše činjenicu da je Dodik kratko nakon što su političari iz RS dobili poziv Tužilaštva BiH na saslušanje, najavio formiranje VSTV-a, Filandra poručuje – Dodik koristi vakum.

“Nema oštrih poteza ni upozorenja ni domaćih institucija, ni međunarodne zajednice, ne mislim da ima ohrabrenja, ali je neki vakum, pauza, koju nastoji da iskoristi dok se svi bave Novom Godinom i Božićima on će da radi svoj posao”, rekao je Filandra.

Filandra je istakao da je da realno očekivati sankcije portiv Republike Srpske, nakon sankcija političarima lično. Sagovornik N1 se osvrnuo i na pozive SDP-a da NATO trupe dođu Brčko: “To meni djeluje politički infantilno”, zaključio je Filandra.

Source link: ba.n1info.com