Selaković sa šefom francuske diplomatije: Bilateralni odnosi dve zemlje sve bolji

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

MInistar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj, razgovarao je večeras u Parizu sa ministrom za Evropu i spoljne poslove Francuske Žan-Ivom Le Drijanom, prenosi Tanjug.

Šef srpske diplomatije ocenio je, u razgovoru s novinarima, posle sastanka u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske da su bilateralni odnosi između dve zamlje sve bolji pogotovo zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.

Selaković je naglasio da je Srbija privukla više od 80 odsto francuskih investicija u regionu i da će bilateralni i ekonomski odnosi između dve zemlje i dalje jačati.

On je naveo da u Srbiji uspešno pošluje sve više francuskih firmi, a posebno je pomenuo «Suez», «Alstom» i «Vansi».

«Dogovorili smo se da nastavimo saradnju na postojećim projektima i da je proširimo na nove», izjavio je Selaković.

On je posebno zahvalio francuskom kolegi na pomoći koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Francuski šef diplomatije istakao je da je posebno zadovoljan ekonomskom saradnjom sa Srbijom i naglasio da će se ona i dalje produbljivati.

On je rekao da Francuska podržava Srbiju na evropskom putu, čestitao je na otvaranju klastera četiri u pregovorima sa EU i dodao da će nova poglavlja biti otvorena kada Srbija ostvari dalji napredak u pravosuđu, vladavini prava i energetici.

Le Drijan je pozvao Beograd i Prištinu da nastave pregovore do pronalaženja rešenja, koje bi prema njegovim rečima, trebalo da bude pravno obavezujući sporazum.

Takođe, istakao je da njegova zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH prema Dejtonskim principima.
Francuska, kako je naglasio, ali i ostale članice EU ne mogu ravnodušno da posmatraju šta se događa u toj zemlji.

«Zapadni Balkan je izuzetno važan za nas i tokom predsedavanja Francuske EU u junu 2022. organizovaćemo konferenciju o Zapadnom Balkanu», najavio je francuski šef diplomatije.

Selaković je zvanično posetu Francuskoj započeo danas razgovorima sa istaknutim predstavnicima oba doma francuskog Parlamenta, tokom kojih je istaknuto da je saradnja dve zemlje sve bolja.

Posetu će završiti sutra, razgovorom sa predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova je objavilo na Tviteru da je ministar Selaković imao čast da razgovara sa francuskim kolegom na različite teme.

 

Source link: www.kosovo-online.com