Boris Tadić pozvao opozicione lidere da se ujedine u pozivanju na glasanje protiv ustavnih promena

Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić pozvao je danas građane da izađu na referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i da glasaju protiv tih promena, a pozvao je i opozicione lidere da se dogovore „makar oko tog pitanja“.

„Pozivam (opozicione lidere) na političku akciju, da se izađe sa stavom pred građane, da se građani edukuju u političkom smislu, da im se obrazloži zašto treba izaći na referendum i zašto glasati protiv“, kazao je Tadić za Radio-televiziju Vojvodine (RTV).

On je naveo da se opozicija godinama povlači iz učešća u političkom sistemu i ocenio da je bojkotovanje izbora samo prividno privlačan politički gest „čak i u uslovima kada nema stvarnih mogućnosti da se normalno debatuje o političkim pitanjima i izlazi na izbori“.

Naveo je da bojkot već dan nakon izbora stavlja opoziciju u nepovoljan položaj.

„Antisistemska stranka učešćem na referendumu postaje sistemska stranka, a stranka koja bojkotuje postaje antisistemska“, kazao je Tadić i dodao da odluka opozicije da budu antisistemske stranke ima za posledicu razaranje strukture i infrastrukture stranaka.

On je dodao da je posledica bojkota opozicije i razaranje lokalnih odbora koji „više nisu mogli da funkcionišu“, kao i nemogućnosti da se utiče na kardinalne odluke vlade i gubljenje mogućnosti da se u medijima nastupa čime se otvara slobodan prostor vlasti.

Upitan da li je glasanje na referendumu pokazivanje stava prema režimu ili odlučivanje za ili protiv promene ustava u oblasti pravosuđa, Tadić je kazao da je „i jedno i drugo“.

„Složena je situacija, i sa stanovišta pravnog sistema. Jer postoje promene u pravnom smislu koje se nagoveštavaju, koje ne možemo previše ni kritikovati ali postoje i promene koje su katastrofalne i vrlo često su u detaljima najveći problemi“, rekao je Tadić, navodeći da je izmenama zadržana mogućnost da vladajuća stranka ključno utiče na izbor sudija i tužilaca i da postoje skriveni sistemi za tako nešto, a da čak ni Venecijanska komisija na te detalje nije obratila dovoljno pažnje.

Dodao je da referendum nekoliko meseci pred izbore jeste trenutak kada se jasno govori, kada su u pitanju građani i opozicija, kakav im je odnos prema sistemu vlasti Aleksandra Vučića.

Govoreći o nastupu opozicije na predstojećim izborima zakazanim za proleće iduće godine, Tadić je kazao da je koordinacija u nastupu u stvari jedinstvo opozicije.

„Ne mora to biti jedna kolona, može ih biti i više. Ali tog jedinstva jednostavno nije bilo, ne mojom krivicom“, rekao je on.

Kako je ocenio, ima još samo mesec dana da se sve te radnje ipak na kraju obave.

„U određenom smislu politički možda da se pretvori taj napravi dinamički proces u korist opozicije. Ukoliko Vučić nastavi da pravi greške a neke je napravio u poslednje vreme, ta prevaga može krenuti na stranu opozicije i onda ćemo videti kako se stvari razvijaju dalje“, rekao je Tadić.

Istakao je da Vučića treba gurati u greške, a da to opozicija nije radila radila prethodnih meseci.

„Mnogo je slabosti u Srpskoj narodnoj stranci (SNS), odnosi u rukovodstvu te stranke su katastrofalni, ljudi koji su vodili tu stranku su odgovorni za zastrašujuće zločine koji su se desilo u Srbiji prethodnih godina“, naveo je Tadić.

On je kazao da, da je opozicija prethodnih nekoliko godina i izbornih procesa iskoristila da podiže snagu opozicije – na predstojećim izborima i pred referendum Vučić bi bio u mnogo težoj situaciji nego što je sad.

Source link: www.danas.rs