Franz: Sankcionisati odgovorne za krizu u BiH, prije svega Milorada Dodika

Izvor: EP

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava sa “istinskom državnom krizom zbog pokušaja etnonacionalista da potkopaju Dejtonski mirovni sporazum i nesuglasica oko predstojećih izbora u oktobru 2022 godine», stoji u saopćenju grupe zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza (EFA) u Evropskom parlamentu.

U saopćenju se navodi da je “u ovom trenutku nestabilnosti” šef delegacije EP za odnose sa BiH u Evropskom parlamentu, Romeo Franz, skupa sa svojim kolegom Thomasom Waitzom, članom Evropskog parlamenta, proveo posljednja tri dana u Sarajevu na sastancima sa političkim predstavnicima i akterima civilnog društva.

“Svrha je bila saslušati parlamentarce, izabrane predstavnike i civilno društvo i pokazati solidarnost sa akterima u bosanskohercegovačkom društvu koji trenutno brane viziju inkluzivne, demokratske i multietničke zemlje” navodi se u saopćenju.

“Bosna i Hercegovina se suočava sa istinskom državnom krizom, koja ugrožava stabilnost i mir cijele regije. U ovoj situaciji naš prioritet mora biti osiguranje sigurnosti i zaštita demokratskih prava,” izjavio je Romeo Franz.

“Ovo je prije svega odgovornost nacionalnih političkih institucija, ali i EU mora postati aktivnija. Politika ugađanja samoproglašenim etnonacionalističkim liderima već je propala posljednjih godina i mora se hitno zaustaviti. Naprotiv, uvjeren sam da treba jasno imenovati i sankcionisati odgovorne za krizu, prije svega Milorada Dodika i ljude oko njega. Morat ćemo lobirati među vladama EU da se krene ka potrebnoj kvalifikovanoj većini u Vijeću EU”, objasnio je on.

Podcrtao je da trenutna politička kriza “nije kriza uzrokovana etničkim podjelama” nego izazvana “etnonacionalističkim liderima koji skreću pažnju sa stvarnih političkih izazova zemlje kojima se tek treba efikasno baviti: borba protiv korupcije, iskorjenjivanje siromaštva, otvaranje dobrih radnih mjesta, zaštita životne sredine i obećavajuća perspektiva za omladinu zemlje”.

“Debate o ustavnim reformama i funkcionisanju državnog sistema moraju se voditi u okviru državnih institucija, sa demokratski izabranim predstavnicima u transparentnom procesu, uz snažno učešće civilnog društva i građana. Stoga najoštrije osuđujem sve prijetnje bojkotom ili sprečavanjem izbora. Ne smijemo dozvoliti da građani budu lišeni svojih demokratskih prava”, izjavio je on.

Source link: ba.n1info.com