Nešto pre 19 sati na Cvetnom trgu u Beogradu završen je protestni skup «Mural mora pasti», koji je organizovalo više organizacija civilnog sektora, zbog murala sa likom nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na zgradi u Njegoševoj ulici. Predviđena šetnja do Njegoševe ipak je otkazana iz bezbednosnih razloga. Na trgu su se okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara, između kojih je bila policija. U Njegoševoj ulici je za to vreme grupa mladića čuvala mural.

Podsjećamo, nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, Ministrarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju. Dok ministar Aleksandar Vulin navodi da je skup zabranjen zbog bezbjednosnog rizika, Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince.

Onda je aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića, da bi onda dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio kreč na mural. Nakon toga grupa mladića oprala je kreč sa murala i od tada svakog dana neko „čuva“ mural.

Aktivistkinja Aida Ćorović poručila je okupljenima da će pobediti i da desničari rade to što rade iz straha i nemoći.

Za okupljene protivnike skupa kaže da nemaju ljubav u sebi, da su sami, da mrze i da se boje.

„Da li se sećate kako je počeo pad Hitlera u Drugom svetskom ratu? Kada je počeo da skuplja dečake, da struže dno nemačke kace. Ovi momci koji stoje večeras pored nas jesu to što Aleksandar Vučić struže. To sve najavljuje njegov kraj. Neće dugo ovaj režim da traje“, rekla je Ćorović.

Ona je kazala da aktivisti ipak neće ići u Njegoševu, jer je „previše policije, desničara i loših vibracija“.

„Mi smo pristojni ljudi, ne bih želela da se desi incident. Ne želimo da uznemiravamo stanare, pozivam vas da se u narednim danima viđamo, planiramo i družimo, ne samo u Beogradu, nego da ovo postane nolvi talas, da se podigne talas antifašizma, a da onda pokušamo da povežemo ceo region“, rekla je ona.

Reditelj Stevan Filipović rekao da su mu u ustaškim logorima ubijeni članovi porodice i da zato ne može da bude građanin zemlje koja štiti ratnog zločinca.

„Za mene su oni koji podržavaju Mladića i ustaše praktično isto. Bitno je da ne nasednemo na tu foru koju su prodali, da smo nemoćni. Nas je više i svakim danom će nas biti više jer ljudi neće da žive u ovom poniženju“, rekao je Filipović.

„Ovo je nastavak borbe da u zemlji vlada zakon, a ne pravo jačeg, nastavak otpora što su nam deo Vračara okupirali desničari i oni određuju ko će da prođe i dal će da se kreće ili neće. Naš najveći problem je šta i koga štite, sliku i mural Mladića“, rekao je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Reporterka N1 javila je da je videla Pavle Bihalija iz pokreta Levijatan, dok su ostalim mladićima pokrivena lica i dodaje da oni sve vrijeme skanidaju Ratku Mladiću i protiv TV N1. Kada je na skup došla Aida Ćorović, i njoj su skandirali, a dvije grupe razdvaja manji kordon policije.

Aida Ćorović je rekla za N1 da je nije strah i da je došla da pošalje poruke mira.

ba.n1info.com