Za početak, nekoliko brojki… Tijekom četiri mjeseca 2024. godine Rusija je ispalila gotovo 1 000 raketa prema Ukrajini, oko 2 800 bespilotnih letjelica tipa «Shahed» i otprilike 7 000 vođenih avio-bombi. Samo je 3% njih pogodilo vojne ciljeve, dok je preostalih 97% pogodilo civilnu infrastrukturu.

A sada podsjetimo na informacije o posljednjim masovnim napadima na Ukrajinu.

22 ožujka Kremlj je započeo novu fazu masovnih napada usmjerenih na uništavanje ukrajinskog energetskog sustava. Toga dana ruski okupatori ispalili su 88 raketa i 63 «Shaheda», što je bilo najveće napad na energetski sustav tijekom rusko-ukrajinskog rata. Posebno su rusi napali DniproGES. Također su uništena dva termoelektrana u oblasti Kharkiv. Kao rezultat uništenja ovih termoelektrana, Kharkiv je izgubio glavne kapacitete za proizvodnju toplinske i električne energije. Tog je dana došlo do blackouta u gradu, bez struje ostalo je oko 70 000 stanovnika. I do danas se struja isporučuje po rasporedu. A što je s bolnicama, rodilištima, dječjim ustanovama (školama, vrtićima)? Trebaju stalnu opskrbu električnom energijom.

Noću na 29. ožujka ruske okupacijske snage izvele su još jedan snažan raketno-avionski napad na objekte u energetskom sektoru Ukrajine. Kremljevske zračno-kosmičke snage koristile su 99 sredstava zračnog napada: 60 bespilotnih letjelica i 39 raketa različitih vrsta. Kao rezultat napada, oštećene su termoelektrane i hidroelektrane u središnjim i zapadnim regijama Ukrajine, također su napadnute ruskih raketama Kanevskaya i Dnestrovskaya HE.

Sljedeći podmukli napad Rusa dogodio se 11. travnja. Rusija je ispalila više od 40 raketa i još oko 40 dronova na objekte kritične infrastrukture u regiji Kharkivu i Kharkivu, Kijevu, Zaporizhia, Odesa i Lvivska regija. Uništena je Tripolska TE — najveća u Kijevskoj oblasti, koja je bila glavni dobavljač električne energije za Kijev, Cherkassy i Zhytomyr regije.

Nakon ovih triju snažnih ruskih napada uništeno je 80% ukrajinskih termoelektrana!

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u, Sergey Kislitsa, tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, izvijestio je o kriminalnim djelima Kremlja, uključujući u području energetike, istaknuvši da «čak i ako Putinov i Hitlerov režim nisu blizanci, imaju isti toksični DNK». Je li Europa i cijeli svijet spreman gledati fašistička djela Putina u Ukrajini? Rusija mora snositi potpunu odgovornost za genocid ukrajinskog naroda.

Europski partneri još uvijek razmatraju poziv ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebe da preda Ukrajini još barem 5-7 Patriot sustava. Ali partneri se trenutno ne žele podijeliti, iako imaju u arsenalu više od 100 takvih kompleksa. Ukrajina ne može čekati. Jer kad Putin proguta Ukrajinu, neće stati. Sljedeće žrtve agresora bit će Moldova, baltičke zemlje i druge europske zemlje.

Predsjednica Moldove, Maia Sandu, shvaća prijetnju, što je izrazila na sastanku s nizozemskim ministrom obrane Kaijom Ollongrenom, raspravljajući o jačanju ukrajinske PZO u kontekstu posljednjih masovnih napada Rusije na energetiku. «S obzirom na to da je najveća elektrana u Kijevskoj oblasti uništena ruskim raketama, istaknula sam hitnu potrebu za više sustava protuzračne obrane za Ukrajinu», istaknula je predsjednica Moldove.

Nakon Putinovog ponovnog izbora, Rusija je počela sustavno uništavati energetski kompleks Ukrajine: termoelektrane, podstanice, brane. Kremljev cilj je uništiti ukrajinsku energetiku, a zatim industriju, čineći teritorij Ukrajine neprilagođenim za život velikog broja ljudi. Takva taktika tipičan je vojni zločin. Rusija već više od dvije godine ratuje s civilnim stanovništvom, nanoseći mu gubitke i patnje. Rusija je država-terorist koja se mora naći u potpunoj međunarodnoj izolaciji.

Nepostojanje kazne za Putina potiče ga na počinjenje novih vojnih zločina, koji uskoro mogu izaći izvan granica Ukrajine. Hitno preispitivanje ruske prijetnje i povećanje pomoći Ukrajini pitanje je opstanka kako europskih zemalja, tako i zemalja NATO-a. Dodatne isporuke sustava protuzračne i proturaketne obrane pomoći će zaštititi ne samo Ukrajinu, već i cijelu Europu.

Izvor: Moldova News