Prema nekim izvorima, iranski napad na Izrael mogao bi se dogoditi uskoro

PišeKarlo Došen


                Svijet srlja u sveopći kaos. Izgleda da Iran doista kani napasti Izrael, neki javljaju da bi se to moglo dogoditi već sutra

FOTO: AFP PišeKarlo Došen prije jednog sata

Sjedinjene Američke Države ograničile su putovanja za osoblje svojeg veleposlanstva u Izraelu zbog straha od napada Irana, piše BBC. Veleposlanstvo SAD-a je priopćilo da osoblje ne može putovati izvan šireg područja Jeruzalema, Tel Aviva ili Beršebe “iz predostrožnosti”.

Iran je obećao odmazdu, optužujući Izrael za napad na svoj konzulat u Siriji prije 11 dana, u kojemu je poginulo 13 osoba. Dva američka dužnosnika su rekla su CBS Newsu da bi napad mogao uslijediti već danas.

Bloombergovi izvori pak javljaju da bi iranski napad mogao biti sutra. “Bombardiranje dronovima i preciznim projektilima moglo bi uslijediti u sljedećih 48 sati”, naveli su dužnosnici koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni javno govoriti o navedenim informacijama.

Stotine dronova, krstareće rakete…

Jedan anonimni dužnosnik je rekao da bi napad moglo biti uključeno više od 100 dronova, deseci krstarećih raketa, a možda i balističke rakete te će biti usmjeren na vojne ciljeve u Izraelu. Ovaj napad ima potencijal da izazove sveopći regionalni rat. SAD je već pripremio obranu i premjestio dodatne vojne resurse u regiju.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na konzulat 1. travnja, ali ga mnogi smatraju odgovornim. Iran podržava Hamas te druge radikalne skupine diljem regije, poput Hezbolaha, koje često izvode napade na Izrael.

Biden: ‘Neupitna podrška Izraelu’

U napadu na konzulat ubijen je visoki zapovjednik iranskih elitnih snaga Quds u Siriji i Libanonu, kao i drugi vojni dužnosnici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Napad se dogodio u vrijeme nastavka diplomatskih napora kako bi se spriječilo da rat u Gazi ne prijeđe granice. Predsjednik SAD-a Joe Biden u srijedu je upozorio da Iran prijeti pokretanjem “značajnog napada” i obećao je pružiti “neupitnu” podršku Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je njegova vlada spremna suočiti se s bilo kojim sigurnosnim izazovom, upozoravajući da će Izrael nauditi bilo kojoj zemlji koja njemu naudi prva. “Spremni smo zadovoljiti sve sigurnosne potrebe Države Izrael, kako obrambene tako i ofenzivne”, rekao je.

‘Eskalacija nije u interesu nikome’

Zapovjednik odgovoran za američke operacije na Bliskom istoku, Erik Kurilla, otputovao je u Izrael na razgovore s dužnosnicima o sigurnosnim prijetnjama. Pentagon je rekao da je njegov posjet već bio planiran, ali je proces ubrzan “zbog nedavnih događaja”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon razgovora s iranskim kolegom Hosseinom Amir-Abdollahianom, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron upozorio je na opasnost od daljnje eskalacije. “Iranu ne smijemo dopustiti da uvuče Bliski istok u širi sukob”, rekao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Kine, Saudijske Arabije i Turske kako bi argumentirao da daljnja eskalacija nije u interesu nikome.

Kina osudila napad u Damasku

Nije jasno kako će izgledati eventualni osvetnički napad niti hoće li doći izravno iz Irana ili putem jednog od njegovih posrednika. U nedjelju je jedan iranski dužnosnik upozorio da veleposlanstva Izraela “više nisu sigurna”, sugerirajući da bi upravo ona mogla biti mogući cilj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je svojem američkom kolegi da “bi svaki izravni iranski napad” na izraelski teritorij “zahtijevao odgovarajući izraelski odgovor”. Upitan o ograničenjima putovanja, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da neće otkriti “konkretne procjene”, ali je dodao: “Očito je da pratimo prijetnju u okolini Bliskog istoka, a posebno u Izraelu.”

Evakuacija obitelji diplomata

Britansko ministarstvo vanjskih poslova također je ažuriralo svoje upute za putovanja u Izrael. Upozoravaju “mogućnost napada na izraelski teritorij od strane Irana, i da bi takav napad mogao izazvati širu eskalaciju”.

Od napada koje je Hamas izveo na Izrael 7. listopada, Ministarstvo vanjskih poslova upozorava na putovanje u velik dio Izraela i Palestine. Francuska je također upozorila svoje građane da “izbjegavaju putovanje u idućih nekoliko dana u Iran, Libanon, Izrael i Palestinu”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Članovi obitelji francuskih diplomata u Iranu bit će evakuirani. Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa produžila je suspenziju letova za iransku prijestolnicu Teheran do subote.

Source link: www.telegram.hr