On odbacuje optužbe kao još jedan primjer ‘političkog progona’

PišeKatarina Škaro


                Bolsonaro ludovao na jet-skiju, maltretirao grbavog kita i sve snimao. Policija pokrenula istragu

FOTO: AFP PišeKatarina Škaro prije 48 minuta

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro našao se pod policijskom istragom zbog “uznemiravanja” grbavog kita dok se vozio na svom jet-skiju, piše Guardian. Bolsonaro, koji si je ranije priskrbio nadimak Kapetan Chainsaw (Kapetan Motorna pila) budući da je njegov mandat obilježilo i uništavanje Amazonije, u lipnju je uočen kako mobitelom snima kita s udaljenosti od samo 15 metara.

Prekršaj za koji je osumnjičen dogodio se u vodama kod jugoistočne obale Brazila u blizini grada São Sebastião. Naime, u Brazilu je zabranjeno plovilima s upaljenim motorom prići na 100 metara od kitova ili dupina, piše Telegraph.

Ljudima je također zabranjeno loviti ili upadati u prostor jata dupina ili kitova, kao i stvarati “pretjeranu buku” unutar 300 metara od njih. Lokalni mediji prenose da je grbavi kit pokazivao “znakove uznemirenosti ili nelagode”, dok ga je čovjek za kojeg se smatra da je Bolsonaro navodno snimao mobitelom.

Bolsonaro tvrdi da je nedužan

Bivši predsjednik Brazila sve demantira. “Svaki dan me optužuju za neku vrstu nestašluka”, rekao je u subotu odbacujući optužbe kao još jedan primjer navodnog političkog progona koji provode njegovi protivnici.

Inače, prije nešto više od deset godina Bolsonaro je kažnjen zbog nezakonitog ribolova u morskom rezervatu uz obalu Rio de Janeira.

Grbavi kitovi često se mogu vidjeti uz brazilsku obalu, a 68-godišnji Bolsonaro nije prvi političar koji je upao u probleme jer ih je “uznemiravao”. Wagner Teixeira, vijećnik iz São Sebastiãoa, kažnjen je novčanom globom u kolovozu jer je “zlostavljao” životinju kada joj je brodom prišao na manje od 30 metara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Već je predmet niza istraga

Podsjetimo, Bolsonaro je već bio predmet niza policijskih istraga povezanih s njege četiri godine na dužnosti od 2019. do 2022. Brazilski vrhovni izborni sud u lipnju mu je zabranio da se osam godina kandidira na izborima – proglašen je krivim zbog zlouporabe položaja uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora.

Trenutno se suočava s najmanje pet kaznenih istraga koje vodi Vrhovni sud, policijskom istragom o optužbama za krivotvorenje podataka o cjepivima i kongresnom istragom o napadu na vladine zgrade od strane njegovih pristaša u siječnju. Podsjetimo, tisuće njegovih pristaša vandalizirale su Vrhovni sud, Kongres i predsjedničku palaču, nastojeći izazvati kaos koji bi vratio vođu krajnje desnice na vlast.

Bolsonaro, koji je tijesno izgubio prošlogodišnje predsjedničke izbore od ljevičara Luiza Inacija Lule da Silve, slučajeve koji se vode protiv njega u više navrata prozvao je je “lovom na vještice”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr