Nova i opasna ekstremistička avantura šefa Domovinskog pokreta


       Penavi su puna usta dobrobiti Domovine. Zašto onda ove sa ZDS-om iz Vukovara ne pošalje na utakmicu Vatrenih?

PišeJasmin Klarić


       Penavi su puna usta dobrobiti Domovine. Zašto onda ove sa ZDS-om iz Vukovara ne pošalje na utakmicu Vatrenih?

Radi se, zapravo, o dramatično pogrešnoj političkoj procjeni. Stranke koje su se igrale «mjerenja visine kukuruza» nisu nikad ostvarile bitniji izborni uspjeh u Hrvatskoj. Zaboga, pa i originalni ustaše su bili toliko «popularni» u narodu da su na vlast došli tek uz podršku (i uvjete) njemačkih i talijanskih tenkova


       Penavi su puna usta dobrobiti Domovine. Zašto onda ove sa ZDS-om iz Vukovara ne pošalje na utakmicu Vatrenih?

PišeJasmin Klarić prije 6 sati 181 preporuka

Ivan Penava je uvjeren da igra na sigurno. Nišanske sprave predsjednika Domovinskog pokreta su odavno podešene na one za koje ratovi, zapravo, nikad nisu ni završili. Za one koji u drugačijem pismu, koaliciji sa SDSS-om (ovaj dio će biti vrlo zanimljivo pratiti nakon izbora) ili spominjanju žrtava s “druge strane” vide opasan proboj agresora na fronti koja je aktivna desetljećima.

No, dok je barem dosad uglavnom u pitanju bio rat iz devedesetih čiji plam Penava marno održava kao pogon vlastitoj političkoj karijeri, sad se priča opasno proširila i na još stariji rat, onaj iz četrdesetih godina prošlog stoljeća. Opasnost ovdje, međutim, ima dva kraja.

Srednja škola

Prva je vezana za još jednu političku afirmaciju ustaštva, koja je, uz neuvjerljivo namigivanje, ugurana u Domovinski rat. Pozdrav “Za dom spremni”, koliko god ga u Domovinskom ratu koristio ne bez muke u sustav HV-a inkorporirani HOS, prvenstveno je simbol izdajničke “države” Ante Pavelića. Ne Domovinskog rata, nego ustaške države.

Isto tako, grafičko poigravanje slovom “U” sa službenog plakata ovogodišnje kolone sjećanja, fora je na razini onih koje se šaraju na srednjoškolskim klupama. Slučajno je, eto, baš to slovo istaknuto i slučajno, eto, Penava prijeti onima koji se ne sviđa takav plakat i ZDS u HOS-ovom grbu da ni ne dolaze u Vukovar.

Pardon, ne prijeti im, nego ih “moli da ne dolaze”. Srednja škola…

Širenje biznisa

Članak se nastavlja ispod oglasa

Penava, dakle, očito širi biznis. Birački bazen želi produbiti s onima koji imaju nešto šire shvaćanje pojma “hrvatski branitelji” od onog službenog. Naravno, radi se o društveno opasnom poigravanju relativiziranjem najmračnije epizode iz hrvatske povijesti. I to radi šačice glasova.

Druga opasnost prijeti samom Domovinskom pokretu. Ona je baš u toj “šačici” ultradesnih glasova koje žele pokupiti ostatku desnice. Izborna matematika demokratske Hrvatske je, naime, pokazala da se Hrvati, jednostavno, “ne pale” na ustašonostalgičarske stranke. Niti jedna opcija čiji su se čelnici igrali “pokazivanja visine kukuruza” ili sličnih “na ljutu ranu, ljutu travu” političkih performansa, nikad nije ostvarila značajniji izborni rezultat.

A i kako bi, zaboga? Pa i originalni ustaše su bili toliko “popularni” u narodu da su na vlast došli tek uz podršku (i uvjete) njemačkih i talijanskih tenkova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ekstremistička avantura

Veliko slovo “U” na plakatu i slične dječačke nepodopštine, dakle, ne samo da ne mogu baš zagrabiti gomilu biračkih listića, takva vrsta ekstremizma birače – odbija. Stoga je trenutni, vrlo solidni rejting Penavine stranke (7-8 posto), zapravo u opasnosti od nove ekstremističke avanture gradonačelnika Vukovara. Što je, dakako, manji problem od ljage koja se time baca i na Vukovar i na Hrvatsku.

Uostalom, da riješimo tu stvar dok kraja. Malo kome su puna usta dobrobiti domovine kao šefu Domovinskog pokreta. Stoga valja predložiti jedan misaoni eksperiment. Kako bi bilo da, recimo, ljude s HOS-ovim obilježjima i zastava, s planiranog čela Kolone sjećanja, Penava usmjeri na prve redove tribina u prvoj sljedećoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije?

Source link: www.telegram.hr