Zastupnik kaže da se susreo s obiteljima talaca i da i oni kritiziraju odmazdu i Netanyahua

PišeHelena Kolar


              Glavašević u Izraelu kritizirao odmazdu protiv Hamasa: 'Jesu li fosforne bombe doista potrebne?'

FOTO: Robert Anic/PIXSELL PišeHelena Kolar prije 28 minuta

Saborski zastupnik Bojan Glavašević se za N1 javio iz Jeruzalema, gdje je u posjetu izraelskom parlamentu. Postavio je pitanje o primjerenosti izraelske odmazde, uključujući upotrebu fosfornih bombi, ponajviše zbog velikog broja civilnih žrtava. Glavašević je rekao da je razgovarao s obiteljima talaca za koje kaže da kritiziraju vodstvo Benjamina Netanayahua. Također je istaknuo tešku poziciju palestinskih civila koji su između dviju strana – Hamasa koji ih koristi kao živi štit i izraelske odmazde.

“Današnji dan započinjemo sastankom sa izraelskim parlamentarkama i parlamentarcima, kasnije ćemo u danu imati brifinge u izraelskom ministarstvu obrane. Ovo je jedna vrlo šokirana nacija. Ono što se dogodilo u kibucima i na svim mjestima gdje su zločini počinjeni. U jednom je danu ubijeno 1400 civila”, rekao je zastupnik Glavašević.

‘Izraelci su jako svjesni situacije’

“Brutalnost zločina je bila ekvivalentna nekim zvjerstvima iz Domovinskog rata”, smatra Glavašević i ističe da se Izrael ima pravo braniti, ali je jako bitno kako to radi. “Je li doista potrebno u jednoj od najmodernijih vojsci svijeta koristiti fosforne bombe?”, kaže.

“Imam mnogo toga za reći političkom vodstvu Izraela, ali mislim da su Izraelci jako svjesni situacije. Imao sam priliku razgovarati s obiteljima talaca i bili su jako kritični prema vladi Benjamina Netanayahua. Oni smatraju da odmazda nije trebala biti prioritet nego vraćanje otetih ljudi”, kazao je.

“S jedne strane je Hamas koji ih koristi kao živi štit, a s druge strane je izraelska odmazda. Imat ćemo priliku razgovarati s organizacijama civilnog društva koje djeluju u Gazi, barem neka varijanta insajderske priče iz Gaze. Čini mi se da svako navijačko ponašanje i stav je u svakom slučaju neprimjeren”, smatra Glavašević.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr