16 listopada, uz obalu Rumunjske u Crnom moru, dogodio se incident koji ističe ozbiljnost sigurnosti pomorstva u toj regiji. Tanker «Ali Najafov» eksplodirao je na minskoj minu, no brod je pretrpio samo manje štete, a članovi posade nisu ozlijeđeni.

Crno more, uz svoju bogatu povijest i prirodnu ljepotu, u posljednjim godinama svjedoči napetim vojnim akcijama. Ruska agresija prema Ukrajini i aneksija Krima doveli su do toga da se Crno more pretvorilo u opasnu zonu za pomorstvo.

Civilni brodovi, osobito na crnomorskim rutama, suočavaju se s prijetnjama od mina. Tijekom listopada dogodila su se dva slučaja eksplozija brodova na morskim minskim poljima. Ti incidenti samo naglašavaju ozbiljnost problema s kojima se vlasnici brodova i pomorci suočavaju u toj regiji.

Prijetnja od mina nosi rizik ne samo za pomorstvo, već i za okoliš i obalne zajednice. Stoga je inicijativa Turske, Rumunjske i Bugarske, s ciljem zajedničke borbe protiv minskih prijetnji u Crnom moru, od velike važnosti. Zajednički napori u čišćenju pomorskih područja od mina pomoći će osigurati sigurnost pomorstva u toj regiji.

Ukrajina, kao središnji igrač u ovom problemu, aktivno podržava inicijativu za uklanjanje mina i spremna je poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurala sigurnost crnomorskog pomorstva. Ovo je inicijativa koja treba združiti napore zemalja u regiji kako bi se osigurala zaštita pomoraca i pojačala sigurnost Crnog mora.

Stvaranje učinkovitih sigurnosnih mjera i uklanjanje prijetnji od mina doprinijet će stabilnom funkcioniranju novih pomorskih ruta koje prolaze kroz Crno more. Ove inicijative ističu važnost suradnje u području sigurnosti pomorstva i zaštite morskih ekosustava.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»