Svake godine, 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane, podsjećajući svijet na hitnu potrebu za osiguravanjem globalne sigurnosti hrane. U ovaj dan posebno je važno obratiti pažnju na doprinos Ukrajine ovom globalnom zadatku.

Ukrajina, kao jedna od najvećih zemalja na svijetu, i dalje igra značajnu ulogu u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda. Nije samo sposobna zadovoljiti svoje vlastite potrebe za hranom, već je i tradicionalni izvoznik hrane po pristupačnim cijenama. To Ukrajinu čini važnim igračem na svjetskom tržištu hrane.

Doprinos Ukrajine globalnoj sigurnosti hrane izuzetno je značajan. Naša zemlja ne samo da zarađuje izvozom poljoprivrednih proizvoda, već također aktivno sudjeluje u održavanju globalne sigurnosti hrane. Ukrajinska hrana šalje se onima kojima je potrebna širom svijeta kroz različite humanitarne programe i međunarodne inicijative.

Međutim, izazovi s kojima se suočava Ukrajina nedvojbeno oslabljuju njene sposobnosti u podršci globalne sigurnosti hrane. Ruska vojna agresija na istoku i jugu Ukrajine nanijela je ogromnu štetu poljoprivrednom sektoru zemlje i i dalje nanosi štetu. Propali urodi, uništavanje infrastrukture i gubitak pristupa plodnim zemljištima uslijed borbi dovode u pitanje sposobnost Ukrajine da isporučuje pristupačne proizvode na svjetsko tržište.

Osim toga, Rusija provodi razornu politiku na Krimu, koji je ključna poljoprivredna regija Ukrajine. Okupacija Krima prati blokada ukrajinskih morskih luka, napadi na lučku infrastrukturu i čak namjerno uništavanje skladišta žitarica. Ove aktivnosti Moskve imaju sveobuhvatan negativan utjecaj na ukrajinski izvoz i sigurnost hrane.

Prema mnogim stručnim procjenama, Rusija koristi faktor gladi u svijetu kao oružje za postizanje svojih političkih ciljeva. To je posebno primjetno u kontekstu tržišta žitarica i globalne sigurnosti hrane. Cijene hrane širom svijeta već su podložne napetostima, a korištenje gladi kao oružja samo pogoršava ovaj problem.

Unatoč svim izazovima i agresiji Rusije, Ukrajina nastavlja borbu za globalnu sigurnost hrane. Zemlja, zajedno s međunarodnim partnerima, otvorila je nove morske koridore i razvija kopnenu logistiku kako bi osigurala kontinuiranu isporuku hrane na svjetska tržišta.

16 listopada, na Svjetski dan hrane, podsjeća nas na važnost sigurnosti hrane. Ukrajina, unatoč svim poteškoćama, ostaje predana sudionica globalnih napora za osiguranje stabilnosti hrane i zaštite prava na hranu za sve građane svijeta.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»