Pokretanje novog sindikata skromno poistovjećuje sa situacijom kao da Real Madrid zaigra u HNL-u

Politika & Kriminal Borasov prorektor, koji je izazvao nezapamćeni kaos na Filozofskom, osnovao sindikat. Donosimo njegov portret

Pokretanje novog sindikata skromno poistovjećuje sa situacijom kao da Real Madrid zaigra u HNL-u

Borasov prorektor, koji je izazvao nezapamćeni kaos na Filozofskom, osnovao sindikat. Donosimo njegov portret

PišeDora Kršul

Borasov prorektor, koji je izazvao nezapamćeni kaos na Filozofskom, osnovao sindikat. Donosimo njegov portret

FOTO: Pixsell/ilustracija Telegram

Miljenko Šimpraga, inače veterinar s primarnim korpusom radova iz područja uzgoja janjetine i izrade janjeće paštete, i sam je izazivao kontroverze u Borasovoj neslavnoj sveučilišnoj upravi. Prije dvije godine izbačen je iz Nezavisnog sindikata znanosti — što je uistinu rijedak slučaj — odakle su mu spočitali kršenje akademske samouprave i vrijeđanje dostojanstva zaposlenika. Sada je pokrenuo novi sindikat.

Borasov prorektor, koji je izazvao nezapamćeni kaos na Filozofskom, osnovao sindikat. Donosimo njegov portret

PišeDora Kršul prije 8 sati 80 preporuka

Kao da Real Madrid zaigra u HNL-u. Tom se skromnom usporedbom protekloga tjedna javnosti predstavio novi sindikat u visokom obrazovanju, Akademski sindikat. Žele, kažu, “zaštititi najvažniji sustav u Hrvatskoj” i boriti se protiv – tako ga vide – štetnog Zakona o visokom obrazovanju koji je krajem listopada 2022. donio ministar Radovan Fuchs.

Taj zakon, poručuju iz novoosnovanog sindikata, protuustavno ograničava autonomiju sveučilišta, akademske slobode i iz sustava izbacuje 65+ znanstvenike, “najizvrsniji dio ljudskog potencijala”. Jedan od inicijatora i utemeljitelja “Real” sindikata je Miljenko Šimpraga, zapamćen kao osebujni donedavni prorektor Sveučilišta u Zagrebu u upravi bivšeg rektora Damira Borasa, obilježenoj brojnim prijeporima i skandalima.

Sam Šimpraga, inače veterinar s primarnim korpusom radova iz područja uzgoja janjetine i izrade janjeće paštete, u toj je upravi također izazivao kontroverze. Dapače, prije dvije godine izbačen je iz Nezavisnog sindikata znanosti – što je uistinu rijedak slučaj – odakle su mu spočitali kršenje akademske samouprave i vrijeđanje dostojanstva zaposlenika. U nastavku portretiramo pokretača novog sindikata koji si je za cilj zadao doprinos “da se svim zaposlenicima u sustavu vrati ugled”.

Nametnut Filozofskom

Osim poznavateljima sveučilišnih (ne)prilika, Borasov prorektor Šimpraga posebno je ostao urezan u pamćenje Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U jednoj od najvećih kriza na tom faksu – a bilo ih je tijekom Borasovih mandata – Šimpraga je tamo nametnut kao omraženi vršitelj dužnosti dekana nakon suspenzije dekanice Vesne Vlahović-Štetić. Treba podsjetiti kako je ona suspendirana, a Šimpraga nametnut Filozofskom na e-mail sjednici Senata na kojoj nije bilo moguće raspravljati ili postavljati pitanja.

Pojedini članovi Senata, poput tadašnjeg dekana FER-a Gordana Gledeca ili bivše dekanice PMF-a Aleksandre Čižmešije, takav su način odlučivanja nazvali “vrhunskom sramotom za Senat” koja “baca vrlo negativno svjetlo na naše Sveučilište”. Profesor Nils Paar s PMF-a zbog takve je sjednice podnio ostavku u Senatu, argumentirajući kako je suspendirana akademska demokracija. Bez obzira na to, Šimpraga je delegiran kao Borasov namjesnik na Filozofski. A tamo su mu, očekivano, priredili prosvjedni doček kada je trebao doći preueti faks.

Sukobi s profesorima i studentima

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ohrabren takvom dobrodošlicom, Šimpraga se u konačnici uopće nije pojavio u najavljeno vrijeme, već je neki član povjerenstva za primopredaju došao na brzinu preuzeti ključeve faksa od suspendirane dekanice. Pljuštale su reakcije, a sve je kulminiralo prosvjednom povorkom studenata i profesora Filozofskog do Markova trga i predajom peticije Vladi da se dokine Borasova uprava na Sveučilištu.

Ipak, nekoliko mjeseci Šimpraga je upravljao Filozofskim, odnosno FilozoVskim fakultetom, kako ga je – sasvim ozbiljno – nazvao u jednoj e-mail prepisci koja je procurila u javnost. Šimpragino vodstvo, kako je bilo za očekivati, protjecalo je burno, u ozračju akademskog neposluha i bunta. Članovi fakultetskog vijeća rušili su mu sjednice ne izglasavajući dnevni red, prekidali ih glasnim lupanjem po klupama, a on im je zauzvrat znakovito govorio kako će “ubuduće njegov način ponašanja biti znatno drukčiji”.

Studenti su se također bunili. Održali su, primjerice, tribinu na parkiralištu pred faksom na kojoj su govorili o alarmantnom stanju te kritizirali Šimpraginu upravu. On im je zauzvrat zabranio sva okupljanja, a Studentski zbor upozorio da su se – što god to značilo – “organizacijom tribine na parkiralištu faksa okoristili ‘vlasništvom’ uprave”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Definitivna eskalacija

Od njegovih postupaka na Filozofskom, ograđivao se tada Veterinarski fakultet, s kojeg je Šimpraga 2014. došao na prorektorsku funkciju u Borasovu upravu. Oštro se ogradio i Dario Hrebak, šef HSLS-a, stranke čiji je Šimpraga dugogodišnji član. Početkom 2021. godine, situacija definitivno eskalira kada Vijeće Filozofskog ne prihvaća Šimpragino financijsko izvješće; to je među profesorima protumačeno kao statutarni razlog za njegov momentalni odlazak.

Takvo tumačenje dalo je i resorno Ministarstvo znanosti u koje je, u međuvremenu, zasjeo ministar Fuchs. Šimpragina uprava reagira priopćenjem kako je lažna vijest da on mora otići pa dio profesora piše otvoreno pismo premijeru, predsjedniku Republike, ministru o krizi upravljanja na njihovom faksu. Šimpraga potom traži da mu se u određenom roku jave svi zaposlenici Filozofskog koji su to pismo potpisali i da još jednom sve razmotre jer njihovo pismo “sadrži niz kleveta i neistina”.

Isprovocirao rijedak sindikalni potez

Konačno, nakon što je na traženje ministra Fuchsa sazvan Sveučilišni savjet pod vodstvom čuvenog Luke Burilovića, Šimpraga je uručio svoju ostavku na mjesto v.d. dekana Filozofskog čime je okončana ova gorka saga. Uslijedilo je njegovo i Borasovo izbacivanje iz članstva Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZ). Rijedak je to sindikalni potez, tim teži u slučaju Šimprage jer je prije tridesetak godina sudjelovao u osnivanju baš tog sindikata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u NSZ-u su zaključili kako je Šimpraga, u omraženoj ulozi na Filozofskom, postupao suprotno ciljevima i načelima Sindikata, “koji su univerzalni za svakog člana akademske zajednice”. Na Filozofskom je, argumentirali su iz Sindikata znanosti, kršio akademsku samoupravu, nije postupao u najboljem interesu fakulteta i vrijeđao je dostojanstvo zaposlenika svojim postupcima.

Na TV-u intervjuirao svog šefa

Osim epizode na Filozofskom, Šimpraga je imao još nekoliko sjajnih trenutaka dobro primljenih u akademskim i širim krugovima. Mnogi ga, primjerice, imaju na umu kao voditelja emisije Sveučilišna Hrvatska, koja se u neobičnom aranžmanu emitirala na HRT-u. Vjerojatno najblistaviji trenutak navedene emisije bio je kada je, u teško prepričljivoj epizodi, Šimpraga ugostio Borasa, svog tadašnjeg šefa. Valja spomenuti i da je sudjelovao u maćehinskom odnosu Borasove uprave prema medijima i javnosti.

Kada je, povodom rektorskih izbora 2018. godine, vodio press konferenciju na Sveučilištu, novinarka nišnog portala Srednja.hr – tada je to bila potpisnica ovih redaka – upitala ga je zašto njihov portal nije dobio službeni poziv na pressicu i zašto uprava Sveučilišta, čiji je tada bio dio, više od godinu i pol ne odgovara na njihove mnogobrojne upite. Šimpraga je lakonski odgovorio: “Možda ste ispali s liste”, čime je glasno nasmijao okupljene novinare.

Posljednja javno dostupna vijest o Šimpragi – osim ove o pokretanju novog sindikata – jest ona da je pokušao doći do počasnog zvanja professor emeritus. U službenim zapisnicima Senata Sveučilišta, vidljivo je da je uz još jednog profesora s Veterinarskog fakulteta bio kandidat za emerituru. Fakultet se nije opredijelio za Šimpragu pa se on pritužio na navodne proceduralne pogreške pri odabiru kandidata. Kasnije je na Sveučilištu utvrđeno da nije bilo nepravilnosti pa je Šimpraga ostao bez počasne titule.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr