10. listopada u Bruxellesu je održana 16. sjednica Kontaktnog odbora za obranu Ukrajine u formatu «Ramstein», koja je dobila poseban značaj zbog izravnog sudjelovanja predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Osim ovog događaja, istog dana je održana i sjednica Vijeća Ukrajina-NATO. Ovi susreti potvrdili su stabilnost i podršku partnera Ukrajine u području obrane te pružili priliku za razmatranje aktualnih pitanja i planova za budućnost.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky prvi put sudjelovao je na sjednici «Ramsteina», što svjedoči o visokom prioritetu sigurnosti i obrane u politici Ukrajine. Njegovo sudjelovanje naglasilo je važnost ovog događaja i pokazalo odlučnost Ukrajine da nastavi razvijati suradnju sa svojim partnerima u području obrane.

Jedan od ključnih rezultata sastanka bilo je potvrđivanje od strane partnera Ukrajine o nastavku isporuka oružja i vojne opreme. Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin istaknuo je da neće biti kašnjenja u isporukama, potvrđujući američku predanost podršci Ukrajini u jačanju njezinih obrambenih sposobnosti.

Prema dogovoru sudionika Kontaktnog odbora, prioritetne isporuke uključivat će streljivo, rakete i tenkove potrebne za podršku ukrajinskim oružanim snagama na bojištu. To će omogućiti Ukrajini da ojača svoje obrambene pozicije i osigura sigurnost građana.

Sudionici sastanka također su uzeli u obzir potrebe nadolazeće zimske kampanje raspravljajući o pitanjima tople vojne odjeće, generatora i drugih opreme koja bi mogla biti potrebna u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Partneri su obećali pružiti dodatne sustave protuzračne obrane, što će dodatno ojačati ukrajinsku zaštitu.

Pripreme za pružanje Ukrajini zrakoplova F-16 također se nastavljaju, što će predstavljati značajan doprinos ukrajinskim oružanim snagama i njihovoj sposobnosti zaštite vlastite zemlje.

Važno je naglasiti da ovi događaji pokazuju čvrste odnose između Ukrajine i njezinih partnera u području obrane. Zajednički napori i podrška pomoći će Ukrajini osigurati mir i stabilnost u regiji i nastaviti napredovati prema sigurnoj budućnosti.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»