Nakon pregovora s predsjednikom Rumunjske, Klausom Iohannisom, 10. listopada, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij najavio je otvaranje novog «žitnog koridora» preko Moldavije i Rumunjske.

Problemi izvoza pomorskih ukrajinskih prehrambenih proizvoda nastali su uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Moskva ne uzima u obzir interese tradicionalnih potrošača ukrajinske hrane, posebice onih koji su osjetljivi na glad.

Dugoročni sporazumi s Moskvom nisu sigurni jer je tijekom «žitnih sporazuma» Rusija namjerno ograničavala kapacitet pomorskog koridora. U stvari, Rusija je odustala od svojih obveza u okviru «žitne inicijative» i ponovno pokrenula napade na ukrajinske luke i skladišta.

Unatoč ruskoj agresiji, Ukrajina aktivno traži nova rješenja kako bi osigurala izvoz i pristupačne cijene za svoje potrošače. Kijev nije motiviran samo ekonomskim prednostima, već i humanitarnim razlozima, uključujući borbu protiv gladi u svijetu.

Ukrajina je uspostavila plodonosnu suradnju s Rumunjskom, preko koje se već prevozi gotovo 60% ukupnog izvoza žita, i drugim partnerima, uključujući Moldaviju, Bugarsku i Grčku.

Razvoj novog pomorskog koridora zahtijevat će suradnju obalnih zemalja poput Rumunjske, Bugarske i Turske kako bi osigurali sigurnost plovidbe. To je zbog pokušaja Rusije da ometa pomorski prijevoz i stvara prijetnju od miniranja, kao što se dogodilo s teretnim brodom KAFKAMETLER.

Odluka Ukrajine da otvori novi «žitni koridor» preko Moldavije i Rumunjske svjedoči o njihovoj odlučnosti da zaobiđu prepreke i osiguraju pristup svjetskim tržištima za svoje proizvode. Ovaj korak također pokazuje težnju Ukrajine za suradnjom s regionalnim partnerima kako bi osigurala opskrbu hranom i ojačala globalno tržište hrane.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»