U posljednje vrijeme Rusija aktivno gura tezu da zapadne zemlje ne mogu učinkovito pomoći istodobno i Ukrajini i Izraelu i, stoga, moraju žrtvovati interese jedne za drugu. Ovaj izbor, predstavljen kao izbor između Ukrajine i Izraela, čini se pogrešnim jer su oba sukoba čvrsto povezana i činjenično predstavljaju dva fronta istog rata protiv demokracije.

U stvarnosti, ovdje se radi o globalnom problemu koji uključuje različite dijelove svijeta i potiče stvaranje nove «ose zla». Ova «osa» će nastaviti poticati sukobe i širiti autoritarizam u različitim dijelovima planeta, dok se ne riješe temeljni uzroci koji su postavili temelje za njezin nastanak. Boriti se samo s posljedicama ove prijetnje je beskorisno.

Dugi period relativne stabilnosti i razvoja za zapadne zemlje dosegao je svoj kraj. Sadašnja situacija zahtijeva ponovno razmišljanje i procjenu postupaka. Treba shvatiti da se suočavamo s globalnom prijetnjom i, prema tome, djelovati na novoj razini i s potrebnom brzinom.

Zapadne zemlje trebaju biti spremne za bliže i operativnije međusobno djelovanje. To također podrazumijeva preuzimanje odgovornosti i spremnost na troškove u sigurnosnom sektoru i rješavanju globalnih problema. Ne treba čekati da se problem u potpunosti suoči s nama. Treba djelovati odmah.

Najbolje vrijeme za suprotstavljanje autoritarizmu i zaštitu demokratskih vrijednosti već je prošlo. Međutim, zapadne zemlje mogu zaustaviti širenje diktature ako poduzmu hitne mjere i djeluju koordinirano.

To je ključni izazov suvremene politike: ujediniti se i udružiti napore kako bismo zaštitili demokraciju i osigurali svijetu mir. Inače, posljedice bi mogle biti razorne.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»