Kako je najmnogoljudnija arapska država izgradila povjerenje s Izraelom i stekla status vječitog posrednika

PišeKatarina Škaro


              Egipat je desetljećima bio ključ rješenja svih sukoba Izraela i Palestinaca. Analitičar iz Kaira: 'Bit će i ovaj put, vidjet ćete'

FOTO: AFP PišeKatarina Škaro prije 48 minuta 2 preporuka

Glasnogovornik izraelske vojske danas je dao savjet Palestincima koji žele pobjeći od bombardiranja Pojasa Gaze. “Izađite kroz otvorenu granicu s Egiptom”, poručio im je. Međutim, problem je u tome što je jedini granični prijelaz Rafah na jugu palestinske enklave zatvoren ranije tog dana. Otvoren je samo za putnike uz prethodnu dozvolu.

U međuvremenu, izraelske obrambene snage objavile su da “nije bilo službenog poziva Izraela stanovnicima Pojasa Gaze da otiđu u Egipat”. Ipak, izvjesno je da krvavi sukob prijeti prelijevanjem preko granica Izraela. Kairo je već od ranije zabrinut da Izrael želi na Egipat prenijeti svoje probleme s Gazom koju kontrolira islamistička skupina Hamas.

“Izrael, kao okupacijska sila, ima odgovornosti prema Gazi prema međunarodnom pravu. Ne može ih se odreći i prebaciti problem na Egipat”, rekao je Ahmed Kamel al-Beheiry, analitičar u kairskom Centru za političke i strateške studije Al-Ahram.

Gdje Palestinci mogu otići osim u Egipat?

“Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastoji proširiti krizu i izvršiti pritisak, ne samo na stanovnike Gaze, već i na susjedne zemlje”, dodao je al-Beheiry. Izrael je savjetovao stanovnicima Gaze da “odu”, a Egipat je jedino logično mjesto gdje mogu otići, s obzirom da ne mogu pobjeći u Izrael.

Inače, Egipat surađuje s Izraelom kako bi zadržao više od dva milijuna stanovnika Gaze u njihovoj prenapučenoj obalnoj enklavi. Kairo kontrolira Rafah, jedini granični prijelaz koji Palestince u Pojasu Gaze povezuje s ostatkom svijeta. Egipat i Izrael opsežno surađuju oko sigurnosti granica i između njihovih sigurnosnih agencija vlada povjerenje.

Istodobno, Kairo je svjestan simpatija koje mnogi od 100 milijuna Egipćana imaju prema palestinskoj želji za državnošću. U nedjelju, dan nakon invazije Hamasa na Izrael, egipatski policajac ubio je dvoje izraelskih turista u Aleksandriji, piše Financial Times.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Ovo je sukob bez presedana, teško je išta predvidjeti’

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi o potencijalnom bijegu stanovnika Gaze u Egipat rekao je: “Nećemo dopustiti da se palestinska stvar rješava na račun drugih strana”. Egipat je proteklih desetljeća igrao važnu posredničku ulogu u ratovima između Izraela i Hamasa, radeći na osiguranju prekida vatre. Stoga se očekuje se da će Kairo i ovoga puta imati sličnu ulogu.

“Egipat će na kraju igrati posredničku ulogu u nekom obliku, ali ovaj sukob je bez presedana i ne bismo trebali pretpostaviti da će slijediti već postojeće scenarije”, smatra Michael Wahid Hanna, analitičar iz Međunarodne krizne skupine, američkog think tanka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Faktor koji je ovoga puta sve zakomplicirao je činjenica da je više od stotinu izraelskih talaca u rukama Hamasa. Militantna skupina zaprijetila je da će pogubiti taoca svaki put kada Izrael bombardira stambenu četvrt u Pojasu Gaze bez prethodnog upozorenja.

Nije prvi put da se Palestincima sugerira da odu u Egipat

“Za takve prijetnje nemamo referentne točke iz prethodnih sukoba”, ističe Hanna. Prema analitičarima, uloga posrednika do sada je pomogla jačanju međunarodnog položaja Egipta. Uz to, okružen sukobima i propalim državama kao što su Libija i Sudan, Egipat je osiguravajući primirja pomogao utišati zapadne kritike na račun stanja ljudskih prava u vlastitom dvorištu.

Egipat se sada priprema za prihvat ranjenih i slanje humanitarne pomoći u Gazu kada to bude moguće. Istovremeno, izraelska televizija izvještava kako je Izrael upozorio Kairo da će bombardirati sve kamione s pomoći namijenjene stanovnicima Pojasa Gaze.

Inače, ovo nije prvi put da Izrael Palestincima sugerira da odu u Egipat, piše Financial Times. Desničarski političari unutar Izraela s vremena na vrijeme sugeriraju da bi stanovnici Gaze mogli biti preseljeni na Sinajski poluotok.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Broj mrtvih u sukobu raste

Na najnoviji takav prijedlog Egipat je odgovorio putem državnih medija. Informativni kanal Al Qahera News objavio je na društvenim mrežama da su mu visoki egipatski izvori rekli da se “egipatski suverenitet” ne smije kršiti i da su “okupacijske vlasti odgovorne za stvaranje humanitarnih koridora za spas naroda Gaze”.

Također, egipatski TV voditelj Lamis al-Hadidy rekao je da bi primanje stanovnika Gaze “ispraznilo smisao palestinskog cilja” i “služilo samo interesima okupacije”.

U međuvremenu, broj Palestinaca ubijenih u izraelskoj akciji dosegnuo je najmanje 830, priopćilo je u utorak ministarstvo zdravstva Gaze. S druge strane, izraelsko veleposlanstvo u SAD-u priopćilo je da je više od tisuću Izraelaca ubijeno otkako su snage Hamasa u subotu upale u zemlju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr