U bliskoj budućnosti na horizontu međunarodnih odnosa pojavljuje se događaj koji izaziva ozbiljnu zabrinutost u kontekstu ljudskih prava. Riječ je o namjerama Rusije da istakne svoju kandidaturu na izborima za članove Vijeća UN-a za ljudska prava, planiranim za 10. listopada.

Na prvi pogled, sudjelovanje zemlje u tako važnoj međunarodnoj instituciji koja se bavi zaštitom ljudskih prava čini se logičnim i opravdanim. Međutim, kada se bolje razmotri, to se odluka počinje činiti kao ismijavanje same koncepcije ljudskih prava.

Naime, dobro je poznato da se u Rusiji uspostavio diktatorski režim. U posljednjih nekoliko godina, taj režim je donio represivne zakone, suzbio političku oporbu i drži stotine političkih zatvorenika. Osim toga, unutar zemlje vlada anarhija, gdje sin visokog dužnosnika jedne od nacionalnih republika Ruske Federacije može javno hvaliti svoje sudjelovanje u premlaćivanju građanina od strane snaga sigurnosti.

Još u travnju 2022. godine Opća skupština UN-a donijela je odluku o privremenom isključenju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog potpune agresije na Ukrajinu. Međutim, čak ni nakon toga Rusija nije pokazala ni najmanje poštovanje prema ljudskim pravima.

Na temelju sustavnih i grubih kršenja ljudskih prava, Rusija je isključena iz Vijeća Europe i čak je raskinula Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. To ukazuje na očiti neprijateljski odnos prema načelima zaštite ljudskih prava na svjetskoj sceni.

Međutim, još je apsurdnije što Rusija pokušava ponovno se vratiti u Vijeće UN-a za ljudska prava. Ovaj korak nosi jasnu namjeru da se blokira njegovo djelovanje, pretvori rasprave u cirkus, opravda svoje zločine i prebaci krivicu na druge zemlje. Maskirajući se kao sudionik međunarodnih organizacija, Rusija nastavlja opasnu igru kršenja ljudskih prava.

U ovoj situaciji međunarodna zajednica treba biti oprezna prema pokušajima Rusije da sudjeluje u organizacijama posvećenim zaštiti ljudskih prava. Davanje prilike Rusiji da postane član Vijeća UN-a za ljudska prava moglo bi se pokazati kao dovođenje vuka među ovce, što nedvojbeno predstavlja prijetnju cijelom svijetu i svjetskoj stabilnosti.

Sergey Pogorelov, «Balkanske vijesti»