Iako Donald Trump nije izabran u Kongres, njegovo imenovanje za šefa ne bi bilo protuzakonito

PišeHelena Kolar


       Republikanci se pokušavaju dogovoriti o novom šefu Kongresa, neki predlažu Trumpa

PišeHina


       Republikanci se pokušavaju dogovoriti o novom šefu Kongresa, neki predlažu Trumpa

FOTO: AFP PišeHelena Kolar


       Republikanci se pokušavaju dogovoriti o novom šefu Kongresa, neki predlažu Trumpa

PišeHina prije 30 minuta

Napeti tjedan počinje u Washingtonu gdje se republikanci pokušavaju dogovoriti o novom predsjedniku Zastupničkog doma, nakon povijesne smjene Kevina McCarthyja.

Smjena predsjednika američkog Zastupničkog doma, s republikanskom većinom od siječnja, razotkrila je pukotine u stranci između umjerenih i trumpista, godinu dana prije predsjedničkih izbora 2024. godine.

Predsjednik, koji predsjeda donjim domom Kongresa, treća je politička figura u Sjedinjenim Državama nakon predsjednika i potpredsjednika države, u slučaju upražnjenja dužnosti ili spriječenosti. Republikanci žele da se stranka do srijede navečer dogovori o nasljedniku Kevina McCarthyja, smijenjenog 3. listopada.

Prvo smjenjivanje predsjednika

Manevar bez presedana razotkrio je kaotičnu razinu međusobnih svađa u republikanskim redovima dok se pripremaju za predsjedničke izbore 2024. Prvo smjenjivanje predsjednika u 234-godišnjoj povijesti Zastupničkog doma podržala je samo šačica desno orijentiranih republikanskih tvrdolinijaša. Međutim, Zastupnički dom je gotovo ravnomjerno podijeljen i s demokratima koji su se pridružili pobunjenim republikancima.

Upražnjeno mjesto prekinulo je veliku većinu parlamentarnog rada, iako Kongres mora bez odgode glasovati o novom proračunu i odlučiti o mogućoj novoj pomoći za Ukrajinu, kao i potencijalno o dodatnoj pomoći Izraelu.

Pritisak na republikance

Članak se nastavlja ispod oglasa

Iznenadna ofenziva palestinskog Hamasa u subotu povećala je pritisak na republikance. No, napetosti su toliko visoke da se čini vjerojatnim da će ti pregovori potrajati. “S obzirom na današnje napade, trebali bi nas pozvati natrag u Washington da izaberemo predsjednika što je prije moguće”, napisao je u subotu na društvenim mrežama zastupnik države New York Brandon Williams, rekavši da “zemlja i svijet trebaju funkcionirajući američki Kongres”.

Dvojica republikanskih zastupnika već su u utrci: s jedne strane Steve Scalise, pripadnik tvrde desnice, s druge strane, agresivni Jim Jordan, blizak bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Trump sljedeći čelnik?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko republikanskih zastupnika predložilo je da sam bivši predsjednik bude sljedeći čelnik Zastupničkog doma. U najmanju ruku iznenađujući prijedlog, piše France presse, ali ne i nemoguć: “speaker” tehnički ne mora biti izabran u Kongres. Scenarij se međutim čini vrlo nevjerojatnim, pogotovo u svjetlu činjenice da se protiv Trumpa vodi nekoliko procesa.

Takve ideje izazvale su čuđenje u demokratskom taboru: “Već smo imali sastanak s Trumpom na Kapitolu. Hvala”, rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer, aludirajući na napad koji su protiv Kongresa 6. siječnja 2021. izveli pristaše tadašnjeg predsjednika na odlasku.

Source link: www.telegram.hr