Lajčak: Vreme da države Zapadnog Balkana brzo napreduju na putu ka Evropskoj uniji

foto FoNet Milica Vučković

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je vreme da države Zapadnog Balkana brzo napreduju na putu ka EU i da se za to „putovanje“ ne može koristiti jedan pristup koji svima odgovara.

„Istovremeno, hitnost uključivanja novih članica u EU, naglašena ratom u Ukrajini, ne nailazi na entuzijazam, već na stagnaciju i nazadovanje u regionu. Ovo se mora brzo promeniti jer je sada vreme za integraciju u EU“, napisao je Lajčak na svom nalogu na Fejsbuku.

On je, nakon što je gostovao na samitu “To be Secure“ u Budvi, istakao da različite okolnosti i etape sa kojima se na putu ka EU susreću države Zapadnog Balkana zahtevaju jedinstven i prilagođen pristup za Evropsku uniju.

Lajčak je saopštio da je ove sedmice posetio i Strazbur, gde je zasedao Evropski parlament, nakon čega se u Budvi sastao i sa mandatarom za sastav nove vlade Crne Gore Milojkom Spajićem. S njim je razgovarao o potrebi formiranja stabilne, proevropske koalicije, koja bi obezbedila da Crna Gora iskoristi trenutni zamah u procesu proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs